Maisemavalokuvaus
Maisemakuvaus on luultavasti yksi suosituimmista valokuvauksen erikoisaloista Pohjoismaissa. Vallitseva luonnonläheisyys, ulkopäivät ja vuoristoretket sekä jatkuvasti vaihtuva sää ja vuodenajat sekä läheisyys kiinnostaviin aiheisiin ja paikkoihin on tehnyt maisemakuvauksesta luonnollisen osan meitä pohjoismaisia valokuvaajia. Täällä jaamme parhaat vinkkimme parempiin maisemakuviin.
Sisältö
- Vinkkejä maisemavalokuvaukseen
- Teknistä sanastoa
- Dynaaminen alue
- Tonemapping
- HDR ja haarukointi/bracketing
- Manuaalinen maskaus
- Syväterävyys
- Diffraktio
- Focus stacking
- Maisemakuvaajan varusteet
- Kamera
- Jalusta
- Objektiivi
Vinkkejä maisemavalokuvaukseen
Maisemakuvaus on suosittu genre valokuvauksessa monista syistä, osittain siksi, että sen aloittaminen ja kokeileminen on helppoa aloittelijana, mutta myös siksi, että tuloksia saadaan nopeasti. Kuviin on loputon valinnanvara ja kauniiden kuvien saaminen ei vaadi paljon harjoittelua tai pitkää aikaa. Et myöskään tarvitse äärimmäisiä laitteita, kuten kalliita kameroita pitkillä teleobjektiivilla tai kokonaista valokuvastudiota maisemakuvauksen aloittamiseen, mutta on olemassa tiettyjä laitteita, jotka helpottavat ja nostavat maisemakuviasi korkeammalle tasolle.
Tässä muutamia yksinkertaisia vinkkejä maisemakuvaukseen
- Kuvaa auringonnousun tai auringonlaskun aikaan, kun valo on kauneimmillaan. Muista kuitenkin olla paikalla hyvissä ajoin, jotta ehdit laittaa varusteesi kuntoon ennen kuin paras valo on ohi.
- Valmistaudu etukäteen tarkistamalla sääennuste ja käymällä kuvauspaikalla.
- Älä unohda etualaa. Tuomalla hieman luontoa suoraan etualalle tai kenties kuvaan astuvalla henkilöllä luot syvyyttä ja voit lisätä kaivattua tunnetta, jonka haluat välittyä.
- Älä aseta horisonttia kuvan keskelle. Käytä mieluummin kolmossääntöä jakamalla kohde kolmeen osaan, kahteen osaan maata ja yksi osa taivasta tai päinvastoin.
- Kuvaa missä tahansa säässä – tallenna tummat, voimakkaat myrskypilvet taivaalla, voimakkaat aallot vedessä keskellä myrskyä, pyörteilevää lunta rauhallisen lumimaiseman yllä tai ensimmäiset auringonsäteet aamunkoitteessa – mutta muista suojata kamerasi!
- Ota vaikuttavampia kuvia käyttämällä sävytettyä harmaasuodinta, joka tummentaa taivasta.
- Käytä polarisoivia suotimia tehdäksesi sinisestä taivaasta vieläkin sinisemmän ja poistamaan heijastuksia vedestä.
- Käytä hitaampaa valotusaikaa kuvattaessa vettä, ja aallot muuttuvat pehmeiksi hunnuiksi - se voi antaa aivan fantastisen tuloksen! Aseta kamera tilaan S tai TV ja valitse pitkä suljinaika, mikä tahansa esimerkiksi 2 sekunnista 10 sekuntiin kirkkauden ja veden liikkeen mukaan. Muista käyttää mahdollisimman matalaa ISO-arvoa. Käytä kaukolaukaisinta ja jalustaa tärinän vähentämiseksi. Lue lisää suljinajoista täältä.
- Etsi pieniä yksityiskohtia, ne kohottavat kuvaa.
- Leiki veteen heijastuvalla maapalalla.
Tärkeintä on valo
Maisemakuvauksessa tärkeintä on valo ja ulosmeneminen kun se näkyy. Todella aikainen aamu, ennen kuin aurinko nousee, sumu järven yllä ja metsässä on upea kokemus. Melko turvallinen valinta on myös auringonlaskun aika. Aamulla ja illalla saat enemmän takana olevaa sivuvaloa, joka korostaa kohteita varjojen läpi ja eri väreissä kuin keskellä päivää.
Säämuutosten seuraaminen kannattaa yleensä myös silloin, kun sää muuttuu sateesta ja pilvisestä selkeämpään tai kun on tulossa myrsky. Siinä tilanteessa yleensä syntyy dramaattisia ja mielenkiintoisia pilvimuodostelmia. Silloin ei ole vain kultaa ja vihreitä metsiä, kun kuvaat maisemia. Joskus pilvipeite ei koskaan anna periksi, voi olla kylmää, sateista, tuulista ja kurjaa. Mutta kun pääset ulos kello neljä aamulla, voit nähdä asioita, joita muuten ei näkisi, ja mahdollisuus ikuistaa tämä kohtaus on jotain erityistä, koska ei ole varmaa, että näet sitä koskaan uudelleen.
Toki maisemia voi kuvata yölläkin. Tähtitaivas, jossa on vähän kuuta tai ei ollenkaan kuuta paikassa, jossa valonsaaste on minimaalinen, tarjoaa hyvät olosuhteet kauniille kuville Linnunradasta.
Iltapäivä Nepalissa. Viimeiset auringonsäteet osuivat Ama Dablamiin
Teknisstä sanastoa
Maisemakuvauksen yhteydessä tulee esiin useita erilaisia teknisiä termejä. Halusin käydä läpi, mitä eri käsitteet tarkoittavat ja kuinka voit käyttää käsitteiden sisältämiä tekniikoita saadaksesi sinulle syvempää tietoa maisemakuvauksesta
- Dynaaminen alue
- Tonemapping
- HDR ja haarukointi/bracketing
- Manuaalinen maskaus
- Syväterävyys
- Diffraktio
- Focus stacking
Dynaaminen alue
Kun puhutaan kameran dynaamisesta alueesta, viitataan siihen, kuinka monta valotusaskelta kenno voi havaita valon ja pimeyden välillä. Tästä tulee mielenkiintoista, kun haluat kuvata esimerkiksi auringonlaskua. Usein on valittava keskittyäkö kuvan valoon TAI tummaan, mutta maisemakuvaajana haluamme usein näyttää molemmat osat. Jotta saat kaiken irti kamerasi dynaamisesta alueesta, sinun on käytettävä RAW-muotoa ja pienintä mahdollista ISO-herkkyyttä. Siksi jalusta on tarpeellinen, vaikka ei ole täysin pimeää.
Tonemapping
Tonemapping tarkoittaa kuvan esittämistä suurella dynaamisella alueella, laitteella jossa on pieni dynaaminen alue, kuten paperi tai näyttö. On olemassa useita eri menetelmiä riippuen halutusta tehosteesta ja käytettävästä esitysvälineestä.
HDR ja haarukointi/bracketing
High Dynamic Range, HDR, tarkoittaa, että otat useita eri valotuksia samasta kohtauksesta ja lisäät ne sitten yhteen HDR-ohjelmaan. Markkinoilla on monia erilaisia ohjelmia, joilla on samanlainen työnkulku ja tulokset. Periaate on aina sama, että ohjelma sekoittaa kuvat niin, että kuvainformaatiosta säilyy mahdollisimman paljon sekä vaaleissa että tummissa osissa. HDR on helppo tapa kasvattaa dynamiikkaa huomattavasti. Haarukka/bracketing on asetus, jossa kamera ottaa useita kuvia peräkkäin yhden tai useamman valotusasteen erolla. HDR:n ongelmana on, jos kuvassa on liikkuvia kohteita, kuten nopeasti liikkuva vesi tai jokin muu joka liikkuu kuvassa.
Manuaalinen maskaus
Käyttämällä useita kuvia samalla tavalla kuin HDR-kuvassa, voit peittää kuvien kirkkaat tai tummat osat esimerkiksi Photoshopissa kerrosmaskien avulla. Tämä on menetelmä, joka voi antaa paremman ja luonnollisemman tuloksen, mutta vaatii huomattavasti enemmän jälkityötä ja tarkkuutta. Manuaalinen maskaus toimii kuitenkin paremmin kuin HDR, jos kuvassa on liikettä, kuten vettä tai ihmisiä. Manuaalinen maskaus antaa sinulle myös mahdollisuuden yhdistää kaksi kuvaa samasta paikasta, jotka on otettu eri aikoina, kuten sininen tunti kivillä järven rannalla ja Linnunrata horisontissa muutaman tunnin kuluttua. Edellytyksenä tällaisen kuvan ottamiseen on myös jalusta, jotta kamera ei liiku.
Kolme kuvaa yhdistetään yhdeksi HDR-kuvaksi.
Syväterävyys
Maisemakuvaajat etsivät usein pitkää syväterävyysaluetta saadakseen näkymän teräväksi etualalta horisonttiin, jolloin katsoja voi tutkia kuvan monia eri osia. Haasteena on saada erittäin pitkä syväterävyys ja samalla hyvä terävyys koko kuvassa polttovälistä riippumatta.
Diffraktio
Nopea ratkaisu pitkän syväterävyyden saavuttamiseen on pienentää aukkoa, ongelmaksi voi kuitenkin muodostua diffraktio. Kun linssiä rajataan liian lujasti ja valoa joudutaan pakottamaan liian pienen aukon läpi, kuva menettää terävyyttä koko pinnalla. Syvyysterävyys on pitkä, mutta yleinen terävyys heikkenee. Jokaisessa objektiivissa on "terävin aukko", jossa objektiivi on terävin ja joka antaa sinulle maksimaalisen terävyyden. Jos haluat kuvata kohteita sekä lähellä linssiä että kaukana, on varmaa, että syväterävyys riittää, vaikka aukkoa pienennetään ja käytetään laajakulmaobjektiivia.
Focus stacking
Focus-pinoamisen avulla voit sekoittaa päällekkäin useita eri syväterävyyskuvia. Tekniikka on erittäin suosittu äärimmäisessä makrokuvauksessa, mutta toimii monissa tapauksissa hyvin myös maisemakuvauksessa, varsinkin jos sinulla on kohteita lähellä linssiä ja haluat samalla terävyyttä horisontissa. Photoshop CC:ssä on automaattinen ominaisuus tarkennusten pinoamiseen, mutta sitä voidaan hallita myös manuaalisesti, aivan kuten sävykartoituksen manuaalista maskausta, mutta terävyyden kanssa. Myös esimerkiksi veden liikkuminen tuo täällä metodilla haastetta, mutta se voidaan ratkaista "sumentamalla" vettä pitkillä valotusajoilla.
Useita kuvia, joiden terävyys eri tasoilla. Tarkennusta siirretään manuaalisesti jokaisen kuvan välillä ja vesi altaassa oli niin tyyni, ettei liikettä syntynyt.
Maisemakuvaajan varusteet
Kamera
Jotta saat eniten irti maisemakuvastasi, kamerasi pitäisi pystyä kuvaamaan RAW-muodossa. Kuvatiedostot antavat sinulle paremman dynamiikan ja suuremman värisyvyyden, kaksi näkökohtaa, jotka ovat erittäin tärkeitä maisemakuvauksessa. Järjestelmäkamerat sopivat hyvin, koska niillä voidaan kuvata RAW-kuvaa ja niillä on yleensä suurempi kenno kuin kompaktikameroissa, mikä myös parantaa ja lisää värejä ja lisää dynaamista aluetta. Mahdollisuus asettaa kamera M-tilaan on välttämätön, ja optiikan vaihtaminen tekee myös maisemakuvien vaihtelemisesta hauskempaa. Mahdollisuus kääntää kameran näyttöä tekee myös matalat kuvakulmat paljon helpommaksi kuvata.
Katso kaikki järjestelmäkamerat
Jalusta
Jalusta on ehdoton välttämättömyys. Jalustaa käytetään maksimoimaan terävyyttä, käyttämään pitkiä suljinaikoja, kuvaamaan yöllä ja yhdistämään useita valotuksia HDR:n luomiseksi, peittämään tasoja, luomaan panoraamoja tai pinoamaan kuvia pidemmän syväterävyyden saavuttamiseksi. Jos sinulla on jalusta, jossa on spagaati-ominaisuus, sinulla on mahdollisuus saada valokuvillesi matalia kulmia. Lue lisää jalustoista täältä.
Objektiivi
Jos omistat tai aiot ostaa järjestelmäkameran, on hyvin todennäköistä, että sen mukana tuli "kit-objektiivi", melko yksinkertainen, hieman halvempi objektiivi zoom-alueella 18-55mm APS-C:lle ja 28-80mm täyskennokameralle. Tämä objektiivi on yleensä hyvä aluksi, mutta vähitellen saatat haluta laajentaa perusvarustustasi lisäobjektiivilla. Laajakulmaobjektiivin avulla saat laajemman näkymän ja teleobjektiivin avulla voit vangita ja rajata kauempana olevia yksityiskohtia. Vaikea valita? Lue lisää objektiiveistä täältä.
Valokuva Patrick Cole.
Tarvitsetko apua oikeiden tuotteiden löytämiseen? Olemme täällä sinua varten – ota yhteyttä puhelimitse numeroon 024 809 38 00, yhteydenottolomakkeen kautta tai vieraile Helsingin myymälässämme. Liity nyt yhteisöömme tavataksesi samanhenkisiä luovan alan ammattilaisia, osallistu maksuttomiin tapahtumiimme, sekä pysy ajan tasalla tuoteuutisista ja opi lisää tietopankkimme avulla.
Opi lisää
4
lokakuuta
8 neuvoa onnistuneisiin luontokuviin
Haaveiletko kauniiden luontokuvien ottamisesta, mutta et tiedä mistä aloittaa? Tai haluatko haastaa itsesi luontokuvaajana ja viedä kuvauksesi uudelle tasolle? Tässä artikkelissa olemme koonneet parhaat vinkkimme, joiden avulla voit ottaa entistä parempia ja kiinnostavampia luontokuvia.
Lue lisää22
toukokuuta
Miten valitsen sopivat kiikarit?
Kiikarit antavat sinulle mahdollisuuden kokea ympäristösi fantastisella tavalla. Kiikareita valittaessa on otettava huomioon useita asioita. Olemme koonneet tänne lisää tietoa ja parhaat vinkkimme sinulle sopivien kiikareiden valintaan!
Lue lisää14
helmikuuta
Makrokuvaus
Makrokuvaus on lyhyesti sanottuna pienten yksityiskohtien kuvaamista läheltä. Löydät upeita yksityiskohtia kuten, kuvioita ja rakenteitas uurentamalla hyönteisen, kukan tai korun koko valokuvan alalle. Tänne olemme keränneet vinkkejä ja inspiraatiota, jotta pääset alkuun makrokuvauksen parissa.
Lue lisää2
helmikuuta
Jalustaopas – valitse sopiva jalusta kamerallesi
Kameran hankinnan jälkeen ei yleensä mene kauaa, kun ajatukset jalustan hankkimisesta saavat alkunsa. Usein riittää, että haluat ottaa kuvan pidemmällä valotusajalla tai haluat olla itse ryhmäkuvassa. Mutta mikä jalusta kannattaa ostaa? Tarjolla on paljon erityyppisiä jalustoja eri hintaluokissa ja eri ominaisuuksilla. Autamme sinua löytämään tarpeisiisi parhaiten sopivan jalustan, joten tutustu oppaaseemme, jossa käymme läpi yleisiä kysymyksiä ja eri jalustamalleja.
Lue lisää1
helmikuuta
Suodinopas – valitse sopiva suodin objektiivillesi
Miksi minun tulisi käyttää kamerassa UV-suodinta ja miten polarisoiva suodin toimii? Kuinka kuvaan hitailla suljinnopeuksilla, kun ulkona on aurinkoista ja kirkasta? Suotimet ovat tärkeitä lisätarvikkeita objektiiveille ja ne tarjoavat lisää mahdollisuuksia valo- ja videokuvaamiseen. Tässä suodinoppaassamme käymme läpi yleisiä kysymyksiä ja eri suodintyyppejä.
Lue lisää17
tammikuuta
Revontulien kuvaaminen
Haluatko onnistua revontulien kuvaamisessa ja vangita upean näköisen spektaakkelin, jonka Aurora Borealis tarjoaa sinulle kylminä öinä? Ota järjestelmäkamera tai puhelin mukaan revontulien kuvaamiseen. Revontulia voi olla vaikea nähdä paljaalla silmällä, mutta hyvillä ISO-ominaisuuksilla varustettu kamera tai puhelin vangitsee revontulet paremmin, joten ota mielummin liikaa kuvia kuin liian vähän. Voit lukea Facebook-ryhmistä, Aurora Borealis -sivuilta tai uutisraportteja siitä, milloin on voimakkaita aurinkomyrskyjä ja aurinkotuulia. Silloin voimme nähdä tämän upean valoilmiön pilvettöminä ja kylminä talviöinä. Täältä löydät muutamia pikavinkkejä, jotka toivottavasti auttavat sinua ottamaan upeita otoksia.
Lue lisääScandinavian Photo
25.2.2025
Dela