Revontulien kuvaaminen
Haluatko onnistua revontulien kuvaamisessa ja vangita upean näköisen spektaakkelin, jonka Aurora Borealis tarjoaa sinulle kylminä öinä? Ota järjestelmäkamera tai puhelin mukaan revontulien kuvaamiseen. Revontulia voi olla vaikea nähdä paljaalla silmällä, mutta hyvillä ISO-ominaisuuksilla varustettu kamera tai puhelin vangitsee revontulet paremmin, joten ota mielummin liikaa kuvia kuin liian vähän. Voit lukea Facebook-ryhmistä, Aurora Borealis -sivuilta tai uutisraportteja siitä, milloin on voimakkaita aurinkomyrskyjä ja aurinkotuulia. Silloin voimme nähdä tämän upean valoilmiön pilvettöminä ja kylminä talviöinä. Täältä löydät muutamia pikavinkkejä, jotka toivottavasti auttavat sinua ottamaan upeita otoksia.
Sisältö
- Mitä on revontulet?
- Missä ja milloin revontulia voi nähdä?
- Revontulien kuvaaminen järjestelmäkameralla
- Revontulien kuvaaminen puhelimella
- Tägää meidän revontulikuviin
Mitä on revontulet?
Revontulet, Aurora Borealis ja Lady Aurora. Tällä vihreällä taivaalla on monia nimityksiä, mutta mikä se on ja miten revontulet todellisuudessa syntyvät? Menemättä liian syvälle revontulien syntymiseen, revontulet syntyvät aurinkotuulen varautuneiden hiukkasten osumisesta Maan ilmakehään. Niitä syntyy kun Van Allenin vyöhykkeet ”ylikuormittuvat” energisillä hiukkasilla, jotka pääsevät Maan magneettikentän läpi ja törmäävät ylempään ilmakehään.
Revontulet voidaan nähdä himmeänä vihreänä valona hieman horisontin yläpuolella. Eri muodot luokitellaan yleensä holviksi, nauhaksi tai kruunuksi. Eri muodot liikkuvat usein ollessaan näkyvissä, leimahtavaa verhoa muistuttavista kuvioista tanssiviin pylväisiin.
Missä ja milloin revontulia voi nähdä?
Revontulet ovat nähtävissä pääasiassa talvella Pohjois-Suomessa. Niitä voidaan kuitenkin nähdä koko maassa, mutta tämä on hieman harvinaisempaa. Jotta revontulet näkyisivät, ulkona on oltava pimeää ja taivaan tulee olla myös mahdollisimman pilvetön. Jotta voisit seurata revontulien ilmestymisajankohtaa taivaalla, suosittelemme lataamaan puhelimeesi sovelluksen, kuten My Aurora -ennusteen Androidille tai iOS:lle tai käymällä SpaceWeather Livessä. Sieltä löydät raportteja, ilmoituksia ja vinkkejä siitä, missä ja milloin voit nähdä revontulet.
Valmistelut
Voit vapaasti valita avoimen ja korkean pisteen ilman häiritsevää valoa taloista ja rakennuksista. On suosittua kuvata revontulia järven rannalla upeiden heijastusten vuoksi. Muistathan myös pukeutua lämpimästi, koska revontulien havaitseminen ja katselu voi kestää odotettua kauemmin. Pue jalkaan lämpimät kengät tai saappaat ja tutustu myös valokuvakäsineisiimme, jotta kätesi pysyvät lämpiminä. Jos aiot olla ulkona pitkään, voit täyttää termospullon kahvilla tai kaakaolla, joka voi tehdä ihmeitä.
Mistä tiedän, että revontulet ovat näkyvillä?
Joskus voi olla vaikeaa tietää, ovatko näkemäsi revontulia vai jotain muuta. Alla on muutama kohta, jotka kannattaa tarkistaa, jos olet epävarma:
- Katsotko pohjoiseen?
- Onko sää suhteellisen pilvetön?
- Onko pimeää ja kuinka paljon keinovaloa on?
- Näyttääkö näkemäsi puhelimesi kameralla tai järjestelmäkameralla vihreältä?
Jos vastaat kyllä kaikkiin yllä oleviin kysymyksiin, on todennäköistä, että näkemäsi on todellakin revontulet. Jos näet taivaalla muita kirkkaita valoja, jotka suuntautuvat enemmän kohti harmaata, kyseessä on todennäköisesti keinovalon luoma "valosaaste". Joskus saatat myös nähdä taivaalle kohdistettuja valopilareita, jotka eivät ole revontulia.
Revontulien kuvaaminen järjestelmäkameralla
Järjestelmäkameran käyttö avaa suuria mahdollisuuksia revontulien kuvaamiseen. Jopa edistyksellinen kompaktikamera, jossa on mahdollisuus manuaalisiin asetuksiin, voi toimia. Kamerasta huolimatta sinun on osattava muuttaa kamerasi ISO-herkkyyttä, suljinnopeutta ja aukkoa.
Kameran lisäksi sinulta tulee löytyä muutama lisävaruste, jotka ovat enemmän tai vähemmän pakollisia. Yksi näistä on kamerajalusta. Parhaiden mahdollisten kuvien saamiseksi sinun on käytettävä pitkiä suljinaikoja, eli tarvitset jalustan ja mieluiten kaukosäätimen. Voit myös käyttää järjestelmäkameran itselaukaisinta välttääksesi haitallista tärinää. Älä unohda ottaa mukaan ylimääräisiä akkuja, sillä kylmä vaikuttaa nopeasti kameran akun käyttöikään.
Muutamia suositeltuja järjestelmäkameroita
Muutamia suositeltuja jalustoja
Kamera-asetukset
Aloita kiinnittämällä kamera jalustalle ja valitsemalla manuaalinen kuvaustila. Aseta tämän jälkeen kameran ISO-arvo 400–1600 välille välttääksesi kohinaa. Voit myös testata itse mihin kamerasi pystyy ISO-arvon osalta. Katso objektiivista suurin käytettävissäsi oleva aukko (suurin = pienin luku). Testaa, voitko pienentää aukon arvoon f/1,4–5,6, joka saattaa olla sopivaa valotusajan pitämiseksi lyhyenä. Valkotasapaino voi toimia "auto"-tilassa tai voit asettaa sen "päivänvalo"-tilaan, jotta kuva ei muutu liian keltaiseksi tai siniseksi.
Saat parhaat tulokset kuvaamalla RAW-muodossa ja poistamalla kohinanvaimennuksen käytöstä pitkillä valotusajoilla (se säätää vain jpeg-tiedostoja). Tarkista käyttöoppaasta, kuinka se tehdään kamerallasi. Jos kohinanvaimennus on kytketty päälle, kamera käsittelee kuvaa jonkin aikaa kuvien välillä ja odottaminen voi olla ärsyttävää.
Tarkennus
Kameralla on luultavasti vaikeuksia käyttää automaattitarkennusta tarkentaakseen oikein yötaivaalle, joten aseta tarkennus manuaaliseen tilaan ja aloita äärettömyydestä saadaksesi revontulet tarkennetuksi. Voit myös yrittää keskittyä valitsemalla kirkkaan tähden taivaalta tai voit käyttää kuuta apuna.
Älä unohda tarkistaa kuvien terävyyttä säännöllisesti, varsinkin jos vaihdat sijaintia tai zoomaat. Tarkennusrenkaaseen on helppo osua vahingossa eikä mikään ole turhauttavampaa kuin tulla kotiin huomaamaan, että lopputulokset ovat epätarkkoja.
Laajakulmaobjektiivi
Revontulet ulottuvat usein erittäin suurille alueille, joten laajakulmaobjektiivi antaa kuvaan suuremman syvyyden. Laajakulmaobjektiivilla on yleensä lyhyt noin 18 mm polttoväli, joten etsi linssin merkinnästä pientä lukua millimetreinä, esimerkiksi noin 10 mm.
Täältä löydät kaikki objektiivit
Sommittelu
Yritä löytää mielenkiintoinen sommittelu kuvaasi. Etsi elementtejä etualalle, kuten vene, puu tai laituri, jotka luovat johdattelevia linjoja kuvaan, tai ehkä oksia sivuille kehystämään revontulia. Kokeile erilaisia kulmia ja paikkoja. On hauskempaa palata kotiin erilaisten revontulikuvien kanssa kuin jäädä yhteen paikkaan ja saada monta samankaltaista kuvaa.
Suljinaika
Jotta saat tarpeeksi valoa kameran kennolle, suljinaika tulee valita 5 sekunnista ylöspäin. Voit itse kokeilla nähdäksesi, mikä sopii kuvaasi parhaiten.
Yleensä sanotaan, että revontulet tanssivat taivaalla eli ne liikkuvat aaltoilevina ryhminä. Jos olet tarpeeksi onnekas nähdäksesi ne, voit lyhentää suljinaikaa alle 10 sekuntiin sen kuvaamiseksi. Jos kuvaat liian pitkällä suljinajalla, kuvasta voi tulla yksi suuri vihreä pilvi. Kokeile ja säädä ISO-arvoa suljinajan kompensoimiseksi.
Viimeistelyt
Muista "sulattaa" kamera hitaasti, kun tulet kylmästä lämpimään sisäilmaan. Kamerassa voi kerätä kosteutta, jos se siirretään kylmästä lämpimään liian nopeasti. Yksi vinkki on laittaa kylmä kamera vedenpitävään pussiin ja sitten kylmään kameralaukkuun, kun se siirretään lämpimään autoon kotimatkalla. Jätä sitten kamera kameralaukkuun, kunnes se lämpenee hitaasti kotona.
Revontulien kuvaaminen puhelimella
Tiesitkö, että puhelimesi näkee revontulet paljon paremmin kuin sinä? Monissa uusissa puhelimissa on edistyneet yökuvaustilat ja jopa manuaaliset asetukset. Tämän ansiosta sinulla on mahdollisuus ottaa upeita kuvia revontulien liikkeistä myös puhelimella. Meiltä löydät useita erilaisia puhelimia, joissa on hyvät yökuvaustilat. Saatavilla on myös puhelinjalustoja, jotka tekevät valokuvaamisesta helpompaa. Suosittelemme ottamaan virtapankin ja latauskaapelin mukaan, sillä pakkanen syö akkua nopeammin kuin mihin olet tottunut.
Täältä löydät kaikki puhelimet
5 vinkkiä
- Lataa akku täyteen ennen kuin lähdet ulos, mutta ota varavirtalähde mukaan.
- Laita puhelimen salama pois päältä.
- Aktivoi kameran yötila, jos se ei tee sitä automaattisesti. Vaihtoehtoisesti käytä manuaalisia asetuksia/Pro-tilaa pitkällä suljinnopeudella.
- Tue itsesi jotain kiinteää vastaan – se voi olla aita, puun oksa tai autosi katto, jos sinulla ei ole jalustaa. Riippuen puhelimesi yötilasta, saattaa riittää, että pidät kameraa kädessäsi pienellä lisätuella. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi puhelin kannattaa asettaa jalustalle. Meillä on myös puhelintelineitä, jotka voit kiinnittää suoraan jalustaan tai järjestelmäkamerasi salamakenkään.
- Kuvien helppo ja monipuolinen muokkaus onnistuu esimerkiksi Snapseedin Android- tai iOS-sovelluksella.
Tarpeellisia lisävarusteita puhelinkuvaukseen
Tägää meidän revontulikuviin
Lopuksi – älä unohda katsoa ajoittain tätä valoilmiötä myös silmilläsi (jos mahdollista)!
Onnea matkaan ja tägää vapaasti valokuvasi Instagramissa häshtägillä #scandinavianphoto tai @scandinavianphoto_fi.
Tarvitsetko apua oikeiden tuotteiden löytämiseen? Olemme täällä sinua varten – ota yhteyttä puhelimitse numeroon 024 809 38 00, yhteydenottolomakkeen kautta tai vieraile Helsingin myymälässämme. Liity nyt yhteisöömme tavataksesi samanhenkisiä luovan alan ammattilaisia, osallistu maksuttomiin tapahtumiimme, sekä pysy ajan tasalla tuoteuutisista ja opi lisää tietopankkimme avulla.
Opi lisää
21
lokakuuta
Startrails- valokuvaus
Startrails ovat ainutlaatuinen ja erityinen astrofotografian muoto, joka vangitsee yötaivaan liikkeen. Oikealla tekniikalla voit luoda ainutlaatuisia kuvia, joissa tähdet muodostavat pitkiä, kaarevia linjoja taivaalla. Tässä oppaassa annamme vinkkejä tarvittaviin varusteisiin, kameran asetuksiin ja vaiheittaisiin ohjeisiin parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamiseksi. Olitpa sitten aloittelija tai kokenut valokuvaaja, tähtikuvaus ovat jännittävä haaste, joka voi viedä yökuvaamisesi uudelle tasolle.
Lue lisää23
toukokuuta
8 helppoa vinkkiä puhelimella kuvaamiseen
Ammattimaisten valokuvien ottamisen puhelimella ei tarvitse olla vaikeaa. Olemme koonneet tähän muutamia vinkkejä inspiroivien kuvien saamiseksi, joita voit jakaa nopeasti ja helposti sosiaalisessa mediassa. Muista, että parhaat kuvat syntyvät harjoittelemalla, kokeilemalla ja ennen kaikkea pitämällä hauskaa!
Lue lisää31
tammikuuta
Talven ja lumen valokuvaaminen
Talvella lumen ja lumisateen valokuvaaminen on mukavaa, mutta tuntuuko sinusta, että kuviesi lumi ei ole yhtä valkoista kuin se todellisessa kuvaustilanteessa oli? Huomaatko kotiin tultuasi, että kuvien lumi näyttää joko liian vaalealta tai vähän harmahtavalta? Tässä on muutamia yksinkertaisia vinkkejä sinulle, joka haluat valokuvata talvimaisemia ja saada luonnollisia tuloksia.
Lue lisää2
tammikuuta
Suljinaika – miten kameran suljin toimii?
Kameran suljin ohjaa suljinnopeutta, joka vaikuttaa siihen, kuinka kauan suljin on auki ja kuinka kauan kenno on alttiina valolle. Mitä pidemmän suljinajan valitset, sitä enemmän valoa pääsee kameraan ja päinvastoin. Lyhyt suljinaika pysäyttää liikkeet, kun taas pitkä suljinaika tallentaa tapahtumat kuvaan pidemmäksi ajaksi.
Lue lisää31
toukokuuta
Vinkkejä onnistuneeseen kuukuvaukseen
Täältä löydät vinkkejä, kuinka onnistut Kuun valokuvaamisessa, mitkä välineet sopivat kuukuvaukseen ja milloin on superkuu, verikuu tai täysikuu, jotta voit ikuistaa nämä upeat ilmiöt. Löydät myös tältä sivulta vinkkejä järjestelmäkameroista, objektiiveista ja sopivista asetuksista Kuun kuvaamiseen.
Lue lisääScandinavian Photo
17.1.2023
Dela