Makrokuvaus
Makrokuvaus on lyhyesti sanottuna pienten yksityiskohtien kuvaamista läheltä. Löydät upeita yksityiskohtia kuten, kuvioita ja rakenteitas uurentamalla hyönteisen, kukan tai korun koko valokuvan alalle. Tänne olemme keränneet vinkkejä ja inspiraatiota, jotta pääset alkuun makrokuvauksen parissa.
Sisältö
- Mitä makrokuvaus on?
- 10 vinkkiä parempaan makrokuvaukseen
- Makrokuvausvälineet
- Makrokuvaa käännetyllä objektiivilla
Mitä makrokuvaus on?
Makrokuvaus on lähikuvausta eli pienten kohteiden kuvausta niin, että niistä saadaan kohdetta suurempia kuvia. Makrokuvauksessa mennään erittäin lähelle itse kuvauskohdetta, joskus jopa muutaman senttimetrin päähän. Voit saavuttaa samanlaisen tuloksen zoomaamalla kohteeseen, mutta todellinen makrokuvaus tarkoittaa liikkumista fyysisesti lähellä kohdetta kameran kanssa.
Suosittuja kohteita makrokuvauksessa ovat hyönteiset, hämähäkit, kukat, kasvit ja vesipisarat. Kuvauskohteet voivat olla melkein mitä tahansa eli jopa pieniä yksityiskohtia suuremmissa kohteissa. Makrokuvauksen määritelmä on, että suurennusasteen on oltava niin suuri, että kohde voidaan toistaa täysikokoisena kameran kuvakennon avulla.
Kompaktikameroiden ohjelmanvalitsimessa on yleensä erityinen asento, jota symboloi kukka. Tämä toiminto lyhentää lyhintä tarkennusetäisyyttä. Järjestelmäkameroissa voi olla myös erillinen makrotila, jolla on hyvä aloittaa. Jos haluat kuitenkin keskittyä makrokuvaukseen, se onnistuu parhaiten makrokuvaukseen suunnitellulla objektiiveilla. Makro-objektiiveilla on lyhyt tarkennusetäisyys, joka tarkoittaa sitä, että ne pystyvät tarkentamaan erittäin lähelle objektiivin etulinssiä.
Suurennussuhde 1:1
Usein sanotaan, että makrolinssi kuvaa kohteen 1:1 mittakaavassa, joka tarkoittaa sitä, että 10 mm kuvauskohde piirtyy kameran kennolle 10 mm kokoisena. Tämä tarkoittaa sitä, että kameran kuvakennon kokoinen kohde voidaan kuvata siten, että kohde peittää koko kuva-alan. Jos sinulla on esimerkiksi täyden kennokoon kamera ja makro-objektiivi 1:1 kuvasuhteella, voit kuvata 24x36 mm kohteen, joka peittää koko kuva-alan.
10 vinkkiä parempaan makrokuvaukseen
Makrokuvauksen aloittaminen avaa kokonaan uuden maailman. Sen avulla näet yhtäkkiä asioita, joita et ole koskaan ennen huomannut ja saat kuvia, jotka poikkeavat muista. Makrokuvauksen aloittaminen ei ole kuitenkaan ihan helpoimmasta päästä. Sinun tulee tuntea valokuvauksen perusteet, mutta muuhun kuvauslajeihin poiketen, sinun ei tarvitse odottaa erityisiä vuoden- tai päivänaikoja eikä sinun tarvitse mennä erityisiin paikkoihin. Makrokuvaukseen soveltuvia kuvauskohteita löytyy metsästä, puutarhasta tai omasta kodistasi.
Jos aiot panostaa makrokuvaukseen, makro-objektiivi on välttämätön sijoitus. Mikäli tämä investointi ei ole sinulle ajankohtaista, olemme keränneet tälle sivulle vinkkejä, joiden avulla voit yrittää päästä lähemmäksi kohdetta. Lue lisää alta.
1. Aloita kiinteistä esineistä
Voi tuntua houkuttelevalta vangita kuvaan kiva perhonen tai kimalainen, mutta ne liikkuvat yllättävän nopeasti, kun niistä haluaa ottaa kuvan ja ovat paikallaan vain hyvin lyhyitä hetkiä. Tästä syystä kannattaa aloittaa yksinkertaisista paikallaan pysyvistä kuvauskohteista, kuten kukista tai muusta kasvillisuudesta. Yksinkertaisimmistakin kohteista voi tulla todella mielenkiintoisia, kun niitä kuvataan äärimmäisen läheltä.
2. Laskeudu samalle kuvauskohteen tasolle
Pienet yksityiskohdat ovat usein maassa. Ota mukaan alusta ja mene makuulle, kun kuvaat esimerkiksi kukkia. Kuvasta tulee mielenkiintoisempi, jos muutat perspektiiviä, etkä kuvaa vain kukkia ylhäältä, kuten olemme tottuneet näkemään ne.
On myös hyvä käyttää jalustoja, joissa on spagaattitila, käännettävä tai taitettava keskipilari. Tällöin pääset lähelle kuvattavaa kohdetta myös jalustan kanssa.
3. Sommittele tausta ja etuala
Luo mielenkiintoinen kuva käyttämällä etualaa ja taustaa. Usein kuvaajat haluavat yhtenäisen taustan, jotta pääkohde erottuu kunnolla. Runsaalla bokehilla voi toimia myös värikkäämpi tausta. Mitä epäselvämpi taustasi on, sitä enemmän kohde erottuu joukosta.
Sumean etualan avulla luot kuvaan syvyyttä. Siksi sinun ei aina tarvitse puhdistaa pääkohteen edessä olevia ruohonteriä tai oksia, vaan voit antaa niiden kehystää valokuvasi. Ehkä jotkut muut kukat voidaan hämärtää etualalla terävän kukkasi edessä?
4. Käytä jalustaa
Jalustan avulla pääset lähelle kohdettasi ja zoomaat lähemmäksi ilman, että sinun tarvitsee huolehtia kuvien epäselvyydestä, joka johtuu pienistä liikkeistä, joita voi helposti ilmaantua kädessä pidetyssä kuvauksessa. Se ei ole välttämätöntä, mutta on paljon kätevämpää kiinnittää kamera tukevasti jalustaan. Pienelläkin liikkeellä voi olla suuri vaikutus kuvan terävyyteen, kun kuvaat niin läheltä ja syväterävyys on vain muutaman millimetrin kohteen yläpuolella.
Riippuen siitä, mitä objektiivia käytät, kamera voi myös tulla raskaaksi käsivaralta kuvattaessa. Jalusta on myös oiva apuväline silloin, kun oikean asennon saaminen edellyttäisi epämiellyttävää tai epäergonomista asentoa. Lue lisää jalustoista hieman alempaa.
5. Käytä oikeita asetuksia
Tarkennus
Jos aiot käyttää kameran automaattitarkennusta, sinun on aloitettava asettamalla objektiivillesi oikea lähietäisyys. Joillakin objektiiveilla on erilaiset lähirajan tilat tarkennuksen löytämiseksi, joista toinen on sovitettu makrokuvaukseen ja toinen tila "tavalliseen valokuvaukseen". Makrotila rajoittaa tarkennuksen tietylle etäisyydelle, mikä tarkoittaa, että objektiivi löytää automaattisen tarkennuksen nopeammin.
Valitse sitten myös yhden pisteen automaattitarkennus, jotta kamera tarkentaa vain yhteen pisteeseen ja estää sitä hyppäämästä edestakaisin eri tarkennuspisteiden välillä, mikä vaarantaa tarkennuksen päätymisen väärin.
Jos haluat mieluummin hallita tarkemmin, mihin tarkennus päätyy, voit valita manuaalisen tarkennuksen. Toisaalta objektiivilla voi olla vaikeuksia tarkentaa lyhyillä etäisyyksillä kohteeseen, mutta samalla tarkennuspaikkaa on helpompi hallita manuaalisesti.
Aukkoarvo
Muista, että syväterävyys on usein hyvin lyhyt makrokuvauksessa. Älä pelkää pienentää aukkoa lisätäksesi syväterävyyttä. Tausta on yleensä aina sumea joka tapauksessa, koska olet niin lähellä kohdettasi. Mitä lähemmäksi kohdetta pääset, sitä lyhyempi on syväterävyys. F/2,8-aukon avulla suuri osa kohteesta voi kadota, kun kuvaat sen todella läheltä. Voit kokeilla suurentaa f-lukua muutaman pykälän verran ja katso, miten kuva muuttuu ja mikä sopii sinun kuvaasi parhaiten. Lue lisää kameran aukosta täältä.
6. Mukaudu valaistusolosuhteisiin
Kuten missä tahansa valokuvauksessa, valo on erittäin tärkeää. Valo voi ylivalottaa kohteen tai saada yksityiskohdat erottumaan paremmin, joten kyse on oikean määrän löytämisestä ja oikean kulman saavuttamisesta.
Vältä kuvaamista suorassa auringonvalossa, koska se antaa liian teräviä kontrasteja valon ja varjon välille. Pysy varjossa tai kuvaa pilvisenä päivänä, niin saat miellyttävämmän ja tasaisemman valon. Jos kohde on auringossa, voit yrittää varjostaa itseäsi jollakin saatavilla olevalla välineellä.
Anna valon pudota sivulta tuodaksesi esiin yksityiskohdat tai käytä taskulamppua korostaaksesi kohdettasi. Voit myös käyttää salamaa tai erillistä valaisinta tasaiseen valaistukseen koko kohteen yli, mutta muista käyttää diffuusoria välttääksesi liian kirkasta valoa ja liian voimakkaita valon ja varjon kontrasteja.
Auringonnousun ja auringonlaskun aikaan saat kohteeseesi pehmeän ja lämpimän valon. Voit kuvata myös suorassa vastavalossa. Saat tällöin jännittäviä siluettikuvia, kun kuvaat suoraan aurinkoa vasten.
7. Vakauta kuvauskohteesi
Teippi ei ole huono asia olla kameralaukussa. Voit helposti vakauttaa esimerkiksi lehden tai kukan pienen teipin avulla. Älä vain unohda poistaa sitä, kun olet lopettanut kuvaamisen.
8. Kuvaa sateen jälkeen
Käytä sateinen sää hyväksesi ja mene ulos kuvaamaan sateen jälkeen. Kukissa olevat sadepisarat tai ruohokorissa riippuva kaste ovat erittäin suosittuja makrokohteita. Pisarat ovat erittäin kaunis kuvausaihe. Aina sadepisaroita ei ole kuitenkaan saatavilla, joten ota tavallinen suihkepullo vedellä mukaan ja suihkuta kukkia ja lehtiä. Hae tämän jälkeen sopiva valo niin saat vastaavia kuvia ilman luonnollista sadetta.
9. Käytä aikaa opiskeluun ja oppimiseen
Kun olet valmis valokuvaamaan eläviä olentoja, kuten hyönteisiä, perhosia tai sudenkorentoja, voi olla hyvä idea tutkia niiden liikkumista jonkin aikaa ennen kuvaamista. Usein sudenkorennot ja perhoset laskeutuvat samoihin paikkoihin, tietyille ulkoneville lehdille tai kukille. Hetken kuluttua he tottuvat siihen, että olet siellä. Kuvaaminen on helpompaa, kun tiedät, mihin he laskeutuvat.
Matkapuhelimesi Google Lens on myös erittäin kätevä apu sekä kukkien että eläinten lajitunnistukseen. Ensinnäkin on hauskempaa tietää, mitä todella kuvaat, mutta tällä tavalla voit saada enemmän tietoa lajeista ja oppia niistä lisää. Silloin tiedät pian, mistä ja milloin löydät helpoimmin seuraavan kerran tietyn lajin tai missä tietyntyyppinen kukka kasvaa.
10. Ole luova
Makrokuvaus on erittäin luova valokuvausmuoto, joten kokeile eri kuvakulmia, perspektiivejä ja sommitteluja vangitaksesi kohteen ainutlaatuisilla tavoilla. Ota aina muutama lisäkuva varmistaaksesi, että tulet kotiin upean kuvan kanssa. Testaa myös monia erilaisia kuvakulmia ja etäisyyksiä. Kuvan ottohetkellä mielestäsi paras ei ehkä ole suosikkisi, kun käyt kuvia läpi jälkikäteen.
Tarkista kamerasta, että valo ja valotus ovat oikeat ja ota useampi kuva suosikkikulmastasi. Kuvaushetkellä voi olla vaikea nähdä tarkalleen millaisia kuvista tulee ja onko tarkennus päätynyt juuri haluamaasi paikkaan.
Muista myös pakata kameralaukkuun ylimääräinen muistikortti, jotta säilytystila ei lopu kesken kuvaamisen!
Makrokuvausvälineet
Makro-objektiivit
Makro-objektiivi on objektiivi, jolla on lyhyt tarkennusetäisyys, jonka avulla pääset hyvin lähelle kuvauskohdetta. Voit selvittää kaikkien objektiivien lyhimmän tarkennusetäisyyden ja se selittää, kuinka lähelle kameran kennotasoa voit mennä ja saada silti terävän kuvan. Lyhintä tarkennusetäisyyttä ei siis mitata objektiivin etureunasta, vaan kameran kennotasosta eli yksinkertaisesti kameran keskeltä.
Makro-objektiiveja voidaan käyttää myös muuhun valokuvaukseen, koska niissä on usein suuret aukot ja ne ovat valovoimakkaita. Noin 50-100 mm polttovälillä varustettuja makro-objektiiveja voidaan käyttää myös muotokuvalinsseinä.
Löydä sopiva makro-objektiivi kamerallesi
Nikon | Canon | Sony | Fujifilm | Micro 4/3
Jos haluat ottaa ensimmäisen askeleen makromaailmaan investoimatta uuteen objektiiviin, on olemassa joitain hieman halvempia ratkaisuja, joiden avulla pääset lähemmäs kohdettasi.
Loittorenkaat
Loittorengas siirtää objektiivin lyhimpää tarkennusetäisyyttä siirtämällä objektiivin kauemmas kameran rungosta. Pääset lähemmäksi kohdetta menettämättä kuvan laatua, mutta et voi tarkentaa äärettömyyteen loittorenkaiden kanssa. Katso kaikki loittorenkaat täältä.
Makrosuotimet
Makrosuodin yksinkertaisesti kiinnittyy objektiivin etuosaan kuten UV- tai polarisaatiosuodin ja antaa sinulle lyhyemmän tarkennusetäisyyden. Voit myös yhdistää linssejä niin, että pääset vielä lähemmäs ja saat siten vielä suuremman kuvan, mutta tällöin voit menettää hieman terävyyttä. Katso kaikki makrosuotimet.
Jalustat makrokuvaukseen
Kun kuvaat makrokuvia, sinun on usein laskettava kamera kauas maahan. Jotta voit päästä lähelle maata ja käyttää jalustaa samanaikaisesti, tarvitset jalustan spagaattitilalla tai taitettavalla keskipilarilla. Normaaleja jalustoja voidaan myös käyttää makrokuvaukseen, mutta ne eivät tarjoa aivan samaa joustavuutta makrokuvaukseen.
Joissakin jalustoissa on irrotettava keskipilari, jonka voit kiinnittää alapuolelta eli ylösalaisin jalustaan. Tällä tavoin kamera asennetaan myös ylösalaisin, jolloin voit ulottua paremmin lähemmäs alhaalla olevaa kuvauskohdetta.
Täältä löydät jalustat taitettavalla keskipilarilla, jotka sopivat täydellisesti makrokuvaukseen.
Rengassalamat
Rengas- ja makrosalamoita käytetään tuottamaan tasaista valoa kuvauskohteeseen kaikista suunnista. Koska makrokuvauksessa kohde on usein hyvin lähellä etulinssiä, voi olla vaikeaa käyttää tavallisia salamoita hyvän valaistuksen saamiseksi ilman varjoja. Salamapää kiinnitetään usein suoraan objektiiviin ja sen ohjainyksikkö kiinnitetään kameran lisävarustekenkään. Monissa tapauksissa voit säätää salaman voimakkuutta erikseen salaman eri osissa.
Alta löydät joitakin suosittuja rengas- ja makrosalamoita.
Makrokuvaa käännetyllä objektiivilla
Jos haluat aloittaa makrokuvauksen, kannattaa sijoittaa makro-objektiiviin. Yksittäisen kuvan kohdalla voit kokeilla tätä "huijausmenetelmää" käännetyllä objektiivilla. Jos olet yrittänyt kääntää kiikareita toisin päin, tämä menetelmä toimii lähes vastaavalla tavalla. Jos teet saman asian objektiivilla, saat saman efektin, mutta päinvastoin eli kameran edessä oleva kohde suurentuu.
Kokeile makrokuvausta kääntämällä tavallista objektiivia ja pitämällä etulinssiä kameraa vasten. Muista kuitenkin olla varovainen laitteiden kanssa, jotta mikään ei vaurioidu käsittelyn aikana. Saat parhaat tulokset käyttämällä objektiivia, jonka polttoväli on 24–50 mm. Muista yrittää estää valon pääsy kamerarungon ja linssin väliin. Aseta pienempi aukko saadaksesi pidemmän syväterävyyden.
Tee näin
Ei ole oikeastaan väliä mille etäisyydelle asetat objektiivin tarkennuksen. Voit säätää tarkennuksen sijaintia säätämällä sen sijaan kameran ja kohteen välistä etäisyyttä.
Kun käännät objektiivia edestakaisin, kameralla ei ole sähköistä kosketusta objektiiviin, eikä se voi ohjata tai vastaanottaa tietoja siitä. Jos objektiivissasi on elektronisesti ohjattu aukko, et voi säätää sitä. Jos haluat muuttaa objektiivin aukkoa, voit kiinnittää objektiivin tavalliseen tapaan kameraan, asettaa haluamasi aukon arvon ja aktivoida sitten kameran syväterävyyssäädön. Canon-kameroissa tämä painike sijaitsee kameran etuosassa. Kun tätä painiketta painetaan, voit poistaa objektiivin kamerasta, jolloin objektiivi säilyttää nykyisen aukon arvon.
Jos sinulla on APS-C- tai Micro 4/3-kennolla varustettu kamera, saat suuremman suurennuksen. Aloita sitten objektiiveilla, joiden polttoväli on 50 mm tai enemmän.
Tarvitsetko apua oikeiden tuotteiden löytämiseen? Olemme täällä sinua varten – ota yhteyttä puhelimitse numeroon 024 809 38 00, yhteydenottolomakkeen kautta tai vieraile Helsingin myymälässämme. Liity nyt yhteisöömme tavataksesi samanhenkisiä luovan alan ammattilaisia, osallistu maksuttomiin tapahtumiimme, sekä pysy ajan tasalla tuoteuutisista ja opi lisää tietopankkimme avulla.
Opi lisää
1
helmikuuta
Suodinopas – valitse sopiva suodin objektiivillesi
Miksi minun tulisi käyttää kamerassa UV-suodinta ja miten polarisoiva suodin toimii? Kuinka kuvaan hitailla suljinnopeuksilla, kun ulkona on aurinkoista ja kirkasta? Suotimet ovat tärkeitä lisätarvikkeita objektiiveille ja ne tarjoavat lisää mahdollisuuksia valo- ja videokuvaamiseen. Tässä suodinoppaassamme käymme läpi yleisiä kysymyksiä ja eri suodintyyppejä.
Lue lisää25
tammikuuta
Näin kuvaat jäätyneitä saippuakuplia
Saippuakuplien jäätyminen kylmänä talvipäivänä on erittäin kiehtovaa, ja tätä prosessia on hauska video- ja valokuvata. Kun saippuakupla muuttuu jääksi, syntyy ainutlaatuisia ja kauniita kuvioita. Tällä sivulla autamme sinua onnistumaan saippuakuplien jäädyttämisessä ja tämän prosessin kuvaamisessa.
Lue lisää1
joulukuuta
Objektiiviopas – näin valitset sinulle sopivan objektiivin
Kuvaaminen eri vuodenaikoina on erittäin mielenkiintoista ja jos olet kuvannut paljon viimeaikoina, saatat olla miettinyt sitä, miten saisit entistä enemmän irti kamerastasi. Jotkut haluavat ottaa kuvia kauempaa, sumealla taustalla, saada terävämpiä kuvia tai yksinkertaisesti kokeilla jotain uutta. Tällöin uusi objektiivi voi olla tarvitsemasi, mutta oikean objektiivin valinta ei ole välttämättä helppoa, koska sinun on otettava huomioon useita eri tekijöitä. Valintaan voi vaikuttaa objektiivin paino, hinta ja haluamasi tyyli. Käymme tässä läpi verkkosivuiltamme löytyviä termejä, kuten laajakulma, normaalizoomi, superzoomi, makro, teleobjektiivi ja kiinteät linssit. Tämä voi helpottaa sinua valitsemaan sinulle juuri sopivan objektiivin.
Lue lisääScandinavian Photo
14.2.2023
Dela