Objektiiviopas – näin valitset sinulle sopivan objektiivin

Kuvaaminen eri vuodenaikoina on erittäin mielenkiintoista ja jos olet kuvannut paljon viimeaikoina, saatat olla miettinyt sitä, miten saisit entistä enemmän irti kamerastasi. Jotkut haluavat ottaa kuvia kauempaa, sumealla taustalla, saada terävämpiä kuvia tai yksinkertaisesti kokeilla jotain uutta. Tällöin uusi objektiivi voi olla tarvitsemasi, mutta oikean objektiivin valinta ei ole välttämättä helppoa, koska sinun on otettava huomioon useita eri tekijöitä. Valintaan voi vaikuttaa objektiivin paino, hinta ja haluamasi tyyli. Käymme tässä läpi verkkosivuiltamme löytyviä termejä, kuten laajakulma, normaalizoomi, superzoomi, makro, teleobjektiivi ja kiinteät linssit. Tämä voi helpottaa sinua valitsemaan sinulle juuri sopivan objektiivin.

Sisältö

Minkä objektiivin valitsen?

Sopivan objektiivin löytäminen uuden valokuvausharrastuksen parissa voi olla hämmentävää. Objektiivin valinnassa tulee ottaan huomioon useita toimintoja ja ominaisuuksia, jotta saat toimivan yhdistelmän, johon olet tyytyväinen. Kun valitset objektiivia, sinun tulee kysyä itseltäsi "mitä aion kuvata?". Ratkaisevaa on myös se, millaisia ​​objektiiveja sinulla on ja ei ole. Jos et ole varma, mitkä objektiivit sopivat kamerallesi, löydät siitä lisää tietoa alempaa.

Jos tunnet olosi epävarmaksi kaikista linssien merkinnöistä, löydät sivustoltamme oppaan, josta saat lisää tietoa objektiivien eri merkinnöistä. Olemme kirjoittaneet myös artikkelin, joka kertoo objektiivien aukkoarvoista.

Alkuperäinen vai kolmannen osapuolen valmistaja?

Pitääkö minun ostaa Canonin valmistama objektiivi, jos minulla on Canon -kamera? Ja vain Nikon -objektiivit sopivat Nikon -kameroihin? Vastaus on ei. Markkinoilla on olemassa niin sanottuja kolmansien osapuolien valmistajia, kuten Sigma, Tamron ja Samyang, jotka valmistavat erittäin laadukkaita objektiiveja yleisimmille kameramerkeille. Älä siis anna objektiivin valmistajan hämätä vaan valitse sellainen objektiivi, joka vastaa tarpeitasi ja josta löytyy tarvitsemasi ominaisuudet. Sellaiset asiat, kuten valovoima, polttoväli ja tietysti budjetti ovat kaikki tekijöitä, jotka vaikuttavat objektiivin valintaan.

Kolmannen osapuolen tuotemerkeillä on usein lisävarusteena USB-telakka, jotta voit hienosäätää tarkennuksen ja myös päivittää objektiivin ohjelmiston itse.


Takaisin sivun yläosaan

Minkä polttovälin tarvitsen?

Yksi keskeisimmistä objektiivin valintaan vaikuttavista tekijöistä on haluamasi polttoväli. Tämä tarkoittaa siis sitä, kuinka lähelle kuvattava kohde tulee, kun kuvaat. Polttoväli mitataan millimetreinä (mm), jossa pieni luku, esimerkiksi 16 mm, edustaa laajaa kuvakulmaa eli niin sanottua laajakulmaa. Pienellä polttovälillä saat kuvattavasta kohteesta paljon näkyviin, kun taas suuri luku, esimerkiksi 200 mm, antaa pienemmän kuvaosan, mutta pääset lähemmäksi kohteita kauempaa. Lue lisää polttovälistä täältä.

Kiinteä polttoväli vai zoomobjektiivi?

Objektiiveja on saatavilla sekä kiinteillä polttoväleillä että zoomobjektiiveina. Kiinteä polttoväli tarkoittaa sanan mukaan, että objektiivissa on vain tietty määrä millimetrejä, esimerkiksi 35, 50 tai 85 mm, kun taas zoomobjektiivin polttoväliä voi muuttaa esimerkiksi 18-55 mm välillä.

Molemmilla objektiiveilla on plussansa ja miinuksensa. Valintasi riippuu pitkälti siitä, mitä aiot valokuvata. Toiset pitävät kiinteän polttovälin objektiiveista, kun taas toiset pitävät enemmän zoomobjektiiveista.

Kiinteän polttovälin objektiivit ovat usein hieman edullisempia kuin zoomobjektiivit ja niissä on yleensä suurempi aukko, mikä tuottaa esimerkiksi muotokuviin upean lyhyen syväterävyydenn. Et kuitenkaan voi muuttaa polttoväliä, vaan sinun on mukauduttava kuvattavaan kohteeseen saadaksesi haluamasi etäisyyden.

Zoomobjektiivit antavat sinulle enemmän joustavuutta ja mahdollisuuksia, koska pystyt mukautumaan polttovälialueen ansiosta erityyppisiin kuvauskohteisiin. Laajan zoomausalueen ansiosta saatat pärjätä yhdellä objektiivilla eikä sinun tarvitse vaihtaa objektiivia, jos kuvattava kohde muuttuu. Näiden objektiivien miinus on se, että niillä on yleensä suurempi aukkoluku, joka ei anna samoja mahdollisuuksia esimerkiksi lyhyen syväterävyyden osalta.


Takaisin sivun yläosaan

Objektiivin ominaisuudet

Kun olet päättänyt haluamasi polttovälin, on hyvä tutustua objektiivin teknisiin ominaisuuksiin. Joissakin tilanteissa tietyt ominaisuudet edistävät upeita lopputuloksia ja joissakin tapauksissa ne ovat merkityksettömiä, joten lue lisää alta.

Valovoima

Polttovälin lisäksi objektiivin valovoima on tärkeä ominaisuus. Valovoimalla tarkoitetaan suurinta mahdollista aukkoa, joka objektiivissa voi olla. Aukko on aina säädettävissä kiinteän polttovälin objektiiveilla sekä zoomobjektiivilla. Kaikilla objektiiveilla voi olla pieni aukko (suuri f-luku), mutta ne erottuvat toisistaan niiden suurimman aukon perusteella (pieni f-luku). Valovoimaisemmat objektiivit ovat kuitenkin pääsääntöisesti hinnaltaan arvokkaampia.

Suuri valovoima tarkoittaa myös sitä, että objektiivi toimii paremmin heikommissa valaistusolosuhteissa. Mitä suuremman aukon voit asettaa, sitä enemmän valoa objektiivi voi päästää kameran kennolle. Lue lisää aukkoarvoista täältä.

Tässä vaiheessa sinun on pohdittava, ovatko valovoima ja lyhyt syväterävyys sinulle tärkeitä ominaisuuksia kuvauskohteissasi.

Automaattitarkennus ja manuaalinen tarkennus

Automaattitarkennuksen toimintaperiaate on hyvä tarkistaa ennen uuden objektiivin hankintaa, jotta esimerkiksi sen puuttuminen ei tule yllätyksenä. Nykyisin useimmissa objektiiveissa on sisäänrakennettu automaattitarkennus, joka voi joissakin tapauksissa tukea kamerarungon edistyneitä toimintoja. Huomioithan kuitenkin, että on olemassa objektiiveja, joista automaattitarkennus puuttuu kokonaan.

Täysin manuaalisissa objektiiveissa ei usein ole kontakteja kamerarungon ja objektiivin välillä, jonka seurauksena polttovälin ja aukkoarvon kaltaisia ​​tietoja ei tallenneta EXIF-tiedostoon (kuvatiedostoon upotettu data). Tarkennus asetetaan kääntämällä objektiivissa olevaa manuaalista tarkennusrengasta. Joskus näistä renkaista löytyy etäisyysasteikko, joka helpottaa tarkennuksen asettamista. Objektiivit, joissa on vain manuaalinen tarkennus, ovat yleensä halvempia kuin automaattitarkennuksella varustetut objektiivit.

Muut ominaisuudet ja toiminnot

Näiden lisäksi on vielä muutamia toimintoja ja ominaisuuksia, jotka tulee huomioida uuden objektiivin hankinnassa.

Kuvanvakautus

Kameran merkistä ja mallista riippuen objektiiveissa on usein sisäänrakennettu kuvanvakain, joka estää tärinän muodostaman epäterävyyden käsivaralta kuvattaessa. Lue lisää kuvanvakautuksesta täältä.

Säänkestävyys

Jos kuvaat enimmäkseen sisätiloissa tai aurinkoisella säällä, säänkestävyys ei välttämättä ole sinulle tärkeintä. Jos olet lähdössä luontoon säästä riippumatta, säänkestävyys on tärkeä ominaisuus.


Takaisin sivun yläosaan

Objektiivit eri kuvauskohteille – mitä aiot kuvata?

Linssejä ei tietenkään ole lukittu vain yhdentyyppiseen kuvauskohteeseen ja useimpia niistä voidaan käyttää monipuoliseen kuvaamiseen. On kuitenkin olemassa erilaisia ​​polttovälejä, jotka sopivat paremmin tiettyihin valokuvausmuotoihin. Valitse täältä, mistä olet kiinnostunut niin annamme sinulle vinkkejä sopivista objektiiveista ja mitä ominaisuuksia sinun kannattaa etsiä.

Valitse objektiivi polttovälin mukaan

Jos haluat valita objektiivin polttovälin perusteella, voit klikata alla olevia linkkejä.


Ole luovampi kiinteällä polttovälillä

Kiinteän polttovälin objektiivit ovat usein hieman pienempiä ja kompaktimpia, mutta ennen kaikkea valovoimakkaita, teräviä ja suosittuja ennen kaikkea muotokuvauksessa. Kiinteä objektiivi tarjoaa hieman enemmän haastetta verrattuna zoomobjektiiviin. Kiinteän polttovälin objektiivia käytettäessä jaloistasi tulee zoomi, ja se saa sinut miettimään kahdesti, missä ja miten kuvaat.

Näitä linssejä on saatavilla kaikilla polttoväleillä eli noin 8–800mm välillä. Kuvauskohteet määrittelevät minkä objektiivin sinun kannattaa valita. Yleisin on aloittaa 35mm tai 50mm polttoväleillä, jos haluat aloittaa kiinteän polttovälin objektiivilla.

+ Valovoima (suuri aukko)
+ Terväsyys ja bokeh-efekti (taustasumennus)
+ Usein pieni ja kompakti

- Ei mahdollisuutta zoomata


Laajakulmaobjektiivit upeille näkymille ja kaupunkimaisemille

Laajakulmaobjektiivilla voit luoda paljon draamaa ja tunnetta, että maailma on suurempi kuin se todellisuudessa on. Tämän tyyppiset objektiivit sopivat erinomaisesti maisema-, kaupunki- ja arkkitehtuurikuvaukseen, mutta niitä voidaan tietysti käyttää moneen muuhunkin tarkoitukseen. Ne ovat myös erinomaisia valintoja silloin, kun joudut kuvaamaan ahtaissa tiloissa, joissa et voi perääntyä, mutta silti haluat sisällyttää kuvaan paljon. Laajakulmaobjektiiveilla voit olla luova ja luoda ainutlaatuisia valokuvia.

+ Kattaa suuren osan kuvattavasta kohteesta ja luo tunnetta
+ Varustettu usein suurella aukolla

- Laajakulma antaa "kalansilmävaikutelman" (joka voi olla myös toivottava vaikutus)


Normaalizoomit arkikuvaukseen

Normaalizoomit tulevat usein kameran mukana niin sanottuina "kittiobjektiiveina". Näillä kuvaaminen on helppo aloittaa ja ne sopivat useimpiin kuvauskohteisiin. Objektiivit ovat varustettu pääsääntöisesti noin 18-55mm polttovälillä, mutta ne eivät ole niin valovoimakkaita.

+ Sopii useimpiin kuvauskohteisiin 
+ Korvaa useiden linssien tarpeen

- Suurin aukko vaihtelee usein zoomausalueen mukaan


Monipuoliset all-in-one zoomobjektiivit

All-in-one zoomobjektiiveissa on huomattavasti pidempi polttoväli, mikä tekee niistä fantastisia useimpiin tilanteisiin. Paljon zoomia sisältävissä objektiiveissa on kuitenkin pieni haitta, eli käytännössä niiden heikko valovoima ja suurempi fyysinen koko. Näillä objektiiveilla saat kuitenkin erinomaisen joustavuuden ja pääset lähemmäksi kuvattavaa kohdetta pitkiltäkin etäisyyksiltä. Yhdistä kiinteän polttovälin objektiivi all-in-one zoomobjektiiviin, jolloin sinulla on todella monipuolinen yhdistelmä.

+ Suuri zoomausalue ja monipuolinen käyttöalue
- Toiminta heikommissa valo-olosuhteissa


Ikuista yksityiskohdat makro-objektiiveilla

Jotta pääset todella lähelle kuvattavaa kohdetta, tarvitset objektiivin, joka on suunniteltu makro- ja lähikuvia varten. Makrokuvauksen avulla voit vangita täysin erilaisen maailman. Näillä objektiiveilla voit näyttää kaikki pienen hyönteisen yksityiskohdat ja tutkia sitä minimaalista ja tuntematonta maailmaa, jota kaipaamme paljain silmin. Älä unohda, että makro-objektiiveja voi käyttää muuhunkin kuin makrokuvaukseen. Ne toimivat erinomaisesti esimerkiksi muotokuvaobjektiiveina, jos valitset hieman pidemmän polttovälin objektiivin (50mm tai enemmän).

+ Mahdollistaa pienien yksityiskohtien vangitsemisen


Teleobjektiivit urheilu- ja matkakuvaukseen

Teleobjektiivit ovat täydellisiä, kun haluat kuvata pitkiltä etäisyyksiltä esimerkiksi eläimiä ja urheilua. Saat monipuolisen yhdistelmän yhdessä ja samassa objektiivissa. Telekuvan yksityiskohdat ovat usein houkuttelevia, ja voit eristää kohteen kauniin sommittelun saamiseksi.

Teleobjektiivit ovat hieman eri pituisia riippuen siitä, mihin aiot käyttää niitä. Sinun on päätettävä haluamasi polttoväli ja tarvitsemasi valovoima. Häihin, muotokuviin ja urheilukuvaukseen valovoimakas 70-200mm on hyvä valinta. Nämä ovat usein hieman valovoimakkaampia, koska zoomausalue on lyhyempi verrattuna pidemmän polttovälin objektiiveihin.

+ Pääse lähemmäksi kaukaisia ​​kohteita
+ Monipuolinen polttoväli


Superteleobjektiivit – pääse entistä lähemmäs kuvauskohdetta

Jos aiot keskittyä eläin- ja lintukuvaukseen, tarvitset superteleobjektiivin. Kun et itse pääse tai voi fyysisesti olla lähellä kohdettasi, iso teleobjektiivi voi tehdä sen puolestasi. Superteleobjektiivit ovat usein suuria ja raskaita, ja jos haluat myös korkean valovoiman (suuri aukko), hintalappu voi olla melko suuri. Suuresta hintalapusta huolimatta, superteleobjektiivi antaa sinulle lopputuloksia, joihin mikään muu objektiivi ei kykene.

+ Antaa sinulle mahdollisuuden päästä todella lähelle vaikeasti tavoitettavia kuvauskohteita
- Suuri, painava ja usein hintava


Takaisin sivun yläosaan

Mitkä objektiivit sopivat kameralleni?

Nyt kun tiedät, mitä ominaisuuksia sinun tulee etsiä ostaessasi seuraavaa objektiiviasi, on tietysti tärkeää löytää objektiivi, joka sopii ja toimii kamerasi kanssa! Oletko juuri ostanut kameran etkä ole varma, mitkä objektiivit ovat yhteensopivia? Tässä osiossa kerromme lisää yleisimpien kameramerkkien objektiivikiinnityksistä.

Canonin objektiivikiinnitykset

Canonilla on neljä erilaista objektiivikiinnitystä. Kun poistat objektiivin kamerasta, yläosassa näkyy pieni symboli, joka osoittaa objektiivikiinnityksen tyypin. Katso objektiivien teknisistä tiedoista, mikä kiinnitys kyseisessä mallissa on.

RF ja RF-S

Canonin peilittömälle R-sarjalle. Symbolisoitu pienellä punaisella viivalla objektiivin kiinnikkeessä. EF-, EF-S-, TS-E- ja MP-E-objektiiveja voidaan käyttää myös kaikkien EF-EOS R -sovittimien kanssa.

EF

Canonin peilillä varustetuille järjestelmäkameroille. Symbolisoitu punaisella pisteellä objektiivin kiinnikkeessä. Yhteensopiva EF-objektiivien ja TS-E ja MP-E erikoislinssien kanssa. EF-objektiivit sopivat myös EF-S-kiinnityksiin.

EF-S

Canonin peilillä ja APS-C-kennolla varustetuille järjestelmäkameroille. Symbolisoitu punaisella pisteellä ja valkoisella neliöllä. Yhteensopiva EF-S-, EF-, TS-E- ja MP-E-objektiivien kanssa.

EF-M

Canonin EOS M-sarjan peilittömille APS-C-kennolla varustetuille järjestelmäkameroille. Symbolisoitu valkoisella pisteellä. Yhteensopiva EF-M objektiivien kanssa. EF-, EF-S-, TS-E- ja MP-E-objektiiveja voidaan käyttää myös EF-EOS M -sovittimen kanssa.

Nikonin objektiivikiinnitykset

Nikon käyttää kameroissaan kahta erilaista objektiivikiinnitystä; Nikon F ja Nikon Z. Nikon F:ää käytetään Nikonin peilillä varustetuissa järjestelmäkameroissa, joiden mallimerkinnästä löytyy D, kuten D3500, D850 tai D6.

Nikon Z on tarkoitettu heidän peilittömille järjestelmäkameroille, joissa kaikissa on Z-mallimerkintä eli esimerkiksi Z7, Z9 tai Z50. Katso objektiivien teknisistä tiedoista kyseisen objektiivin kiinnitystyyppi.

Fujifilmin objektiivikiinnitykset

Fujifilm käyttää kameroissaan kahta erilaista objektiivikiinnitystä. Ylivoimaisesti yleisin on heidän X-kiinnitys, joka sopii kaikkiin peilittömiin APS-C-kennolla varustettuihin järjestelmäkameroihin. X esiintyy myös kameroiden mallimerkinnöissä, kuten X-T30 ja X-H2.

Fujifilmin toinen objektiivikiinnitys on nimeltään GF, ja tässäkin tapauksessa nimi toistuu kameroiden mallimerkinnöissä, kuten GFX100.

Micro 4/3 & L-mount

Olympus, OM System, Panasonic, Leica & Sigma

Micro 4/3, jota kutsutaan myös M4/3- tai MFT-nimityksillä, on yleinen objektiivikiinnitys, jota käyttävät esimerkiksi Olympus, OM System ja Panasonic. Tämä objektiivikiinnitys on sovitettu pienempään 4/3-kennoon, mikä tekee sekä kameroista että objektiiveista pienempiä.

Vaikka Olympus/OM System käyttää nykyään vain Micro 4/3-kiinnitystä, Panasonicilla on käytössään kaksi objektiivikiinnitystä; Micro 4/3 ja L-mount. Kuten Canonin kameroissa, voit nähdä Panasonic-kamerasi kiinnitysrenkaasta, mikä objektiivikiinnike siinä on. Punainen piste vasemmassa yläosassa symboloi Micro 4/3-kiinnitystä, kun taas L-mount on merkitty punaisella pisteellä vasemmassa alakulmassa.

L-mountia käyttävät myös Sigma ja Leica, joka on merkitty objektiivikiinnitykseen punaisella pisteellä vasempaan alakulmaan. Leican toinen kiinnitys on Leica M, jota käytetään heidän M-sarjan kameroissa, kuten M10 ja M11. Sigmalla on myös vanhempi objektiivikiinnitys, SA-mount, jota ei enää valmisteta.

Takaisin sivun yläosaan


Tarvitsetko apua oikeiden tuotteiden löytämiseen? Olemme täällä sinua varten – ota yhteyttä puhelimitse numeroon 024 809 38 00, yhteydenottolomakkeen kautta tai vieraile Helsingin myymälässämme. Liity nyt yhteisöömme tavataksesi samanhenkisiä luovan alan ammattilaisia, osallistu maksuttomiin tapahtumiimme, sekä pysy ajan tasalla tuoteuutisista ja opi lisää tietopankkimme avulla.


Opi lisää

2
tammikuuta

Suljinaika – miten kameran suljin toimii?

Kameran suljin ohjaa suljinnopeutta, joka vaikuttaa siihen, kuinka kauan suljin on auki ja kuinka kauan kenno on alttiina valolle. Mitä pidemmän suljinajan valitset, sitä enemmän valoa pääsee kameraan ja päinvastoin. Lyhyt suljinaika pysäyttää liikkeet, kun taas pitkä suljinaika tallentaa tapahtumat kuvaan pidemmäksi ajaksi.

Lue lisää

Scandinavian Photo

1.12.2022

Dela

Luovuuden tekniikka on intohimomme.

Me Scandinavian Photolla rakastamme luovuutta sen eri muodoissa ja keskitymme tarjoamaan korkealaatuisia tuotteita kaikille tekniikasta kiinnostuneille. Henkilökohtaisella palvelulla ja asiantuntijaneuvonnalla luomme ratkaisuja, jotka räätälöidään sekä asiakkaan että tarkoituksen mukaan – hyvään hintaan.

Seuraa meitä:
Liity uutiskirjeemme tilaajaksi!

Ole kartalla tekniikka-alan uusimmista trendeistä! Syöttämällä sähköpostiosoitteesi ja tilaamalla uutiskirjeen suostut vastaanottamaan uutiskirjeitä Scandinavian Photolta. Uutiskirjeen tilaajana saat upeita tarjouksia, tietoa alan johtavien tuotemerkkien kuulumisista ja uutuuksista sekä tietysti runsaasti inspiraatiota.

Uutiskirjeen tilaaminen on vapaaehtoista ja voit peruuttaa tilauksen tai suostumuksesi milloin tahansa. Lue lisää henkilötietojen käsittelystä ja oikeuksistasi tietosuojaselosteestamme.

Ostoskori

Ostoskori

Ostoskorisi on tyhjä

Yhteensä: 0 tuotetta
0 EUR

Suosikit

Suosikit

Toivelista on tyhjä

Yhteensä: 0 tuotetta
0 EUR

Jaa ostoskori

Säästä linkki, lähetä se ystävälle tai jaa se yhteisössä.

Anna ostoskorille nimi
Linkki ostoskoriin