Jalustaopas – valitse sopiva jalusta kamerallesi

Kameran hankinnan jälkeen ei yleensä mene kauaa, kun ajatukset jalustan hankkimisesta saavat alkunsa. Usein riittää, että haluat ottaa kuvan pidemmällä valotusajalla tai haluat olla itse ryhmäkuvassa. Mutta mikä jalusta kannattaa ostaa? Tarjolla on paljon erityyppisiä jalustoja eri hintaluokissa ja eri ominaisuuksilla. Autamme sinua löytämään tarpeisiisi parhaiten sopivan jalustan, joten tutustu oppaaseemme, jossa käymme läpi yleisiä kysymyksiä ja eri jalustamalleja.

Minkä jalustan valitsen?

Sisältö

Miksi tarvitsen kamerajalustan?

Milloin jalusta on tarpeellinen ja mitä etuja se tarjoaa? Yleisin syy on lyhyesti sanottuna se, kun haluat kuvata pitkillä suljinajoilla. Jos haluat kuvata tähtitaivasta tai vangita vesiputouksia aaltoilevin liikkein, tarvitaan pitkä valotusaika. Pitkä suljinaika voi olla mitä tahansa puolesta sekunnista ylöspäin, jota ei yksinkertaisesti voida pitää täysin paikallaan käsivaralta kuvattaessa. Lue lisää suljinajoista täältä.

Jalusta helpottaa myös raskaan kaluston käyttöä. Suurella teleobjektiivilla varustetusta kamerasta tulee raskas vapaalla kädellä kuvatessa, jolloin jalusta helpottaa kuvaamista ja keventää selän ja hartioiden kuormitusta.

Tarvitset myös jalustaa silloin, kun haluat yhdistää useita valotuksia Photoshopissa tai Lightroomissa. Jotta tämä voidaan tehdä, kuvat on otettava täsmälleen samasta kulmasta, vaikka suljinajat olisivat lyhyitä. Jotkut kameramallit ottavat useita valotuksia suoraan kamerassa terävyyden, dynaamisen alueen tai värisyvyyden lisäämiseksi. Se edellyttää kuitenkin sitä, että kamera on täysin paikallaan kuvia otettaessa.

"Behind the scene" ja lopputulos. Vesiputousten kuvaaminen hitaalla suljinajalla vaatii jalustan. Tässä käytettiin 5 sekunnin suljinaikaa. Kuva: Martina Kallin

Millaisen jalustan hankkisin?

Markkinoilla on nykyään paljon erilaisia kamerajalustoja eri hintaluokissa. Ennen kuin ostat jalustan, sinun on pohdittava, miten ja milloin käytät sitä. Jotta olisit täysin tyytyväinen hankintaasi, sinun on mietittävä seuraavia kysymyksiä.

1. Millainen kamera sinulla on?

Ensinnäkin jalusta on mukautettava kameraasi, jotta et osta liian pientä tai isoa jalustaa. Liian pienen jalustan riskinä on se, että varusteet eivät pysy paikoillaan ja pahimmassa tapauksessa varusteet kaatuvat, jolloin riskinä on niiden rikkoutuminen. Liian suuren jalustan riski on taas se, että se ei päädy mukaan valokuvausretkillesi ollenkaan.

Isommat jalustat painavat enemmän, mutta ne kannattelevat raskaampia kuormia ja mukautuvat paremmin suurempiin jalustapäihin, jotka puolestaan ​​voivat käsitellä suurempia ja raskaampia linssejä. Jos sinulla on kuitenkin kompaktikamera tai pienempi ja kevyempi järjestelmäkamera, kevyempi jalusta on varmasti riittävä.

2. Miten aiot käyttää jalustaa?

Aiotko ottaa valokuvia vai tuletko videokuvaamaan paljon? On olemassa erilaisia ​​jalustapäitä, jotka sopivat paremmin eri käyttöalueille, mutta on täysin mahdollista ostaa ylimääräinen jalustapää samaan jalustaan, jotta se vastaa molempia tarpeita. Lue lisää eri jalustapäistä alhaalta.

Yritä sovittaa jalustan ja pään koko mahdollisimman hyvin yhteen. Valmiit jalustapaketit on jo mitoitettu keskenään.

3. Onko sinulle erityisen korkea tai matala työskentelykorkeus tärkeää?

Etsi jalustan enimmäiskorkeus varmistaaksesi, että se soveltuu sinulle sopivaan työskentelykorkeuteen tai yleisimpiin kuvauskohteisiisi. Jos jalustassa on keskipilari, työskentelykorkeus kasvaa.

Jos matala työskentelykorkeus on sinulle tärkeää, kannattaa etsiä jalusta, jonka keskipilari on taitettava tai sen jalat voidaan asettaa spagaattitilaan. Tämä on erityisen kätevää makrokuvauksessa, jolloin saat kameran mahdollisimman lähelle kuvattavaa kohdetta. Taitettava keskipilari on myös käytännöllinen, jos kuvaat jotakin kohdetta sen yläpuolelta.

4. Kuinka suuri jalusta voi olla ja kuinka paljon se voi painaa?

Jalustasta ei ole hyötyä, jos se vain pölyttyy kotona varastotilassa. Täysikokoinen jalusta suuremmalla päällä voi painaa jopa neljä kiloa ja videojalusta voi painaa jopa kaksi kertaa tavallisen jalustan verran. Studiokuvaajille ei ole väliä, jos jalusta painaa paljon, kun taas ulko- ja maisemakuvaajat haluavat vakaan ja kevyen jalustan, jota on helppo kuljettaa mukana. Urheilukuvaajat tarvitsevat kevyen ja monipuolisen jalustan ja he suosivat usein monopodeja. Vloggaajat pärjäävät usein pienemmillä jalustoilla.

Jalustan kuljetuskoolla voi olla myös suuri merkitys. Tarkista taittuuko jalusta jalat alas vai ylös. Jälkimmäinen tarkoittaa sitä, että jalustan pää on piilossa jalkojen välissä ja siten kuljetuskoko on normaalia pienempi.


Takaisin sivun yläosaan

Erilaiset jalustamallit

Miten videojalusta eroaa valokuvausjalustasta?

Suurin ero valo- ja videokuvaukseen tarkoitetuista jalustapaketeista löytyy jalustan päästä. Valokuvajalustat sopivat parhaiten valokuvaukseen, joissa lukitset kamerasi täysin paikalleen, kun taas videojalustat on suunniteltu mahdollistamaan videopään liikkuminen tasaisin ja hienoin liikkein kuvaamisen aikana. Siksi videojalustalla on usein kehittyneempi liikeohjaus, jotta voit taltioida liikkuvia kohtauksia sujuvalla tavalla.

Jalustapään lisäksi videojalustoista löytyy yleensä kahva, jolla on helppo panoroida ja hallita kameran liikkeitä. Videojalustat on myös yleensä suunniteltu kestämään raskaampia kuormituksia, ja niiden rakenne on vankempi ja vakaampi kuin valokuvaukseen suunnitellulla jalustalla.


Takaisin sivun yläosaan

Jalustan osat

Jalustoista puhuttaessa tarkoitetaan yleisesti ottaen jalustan alaosaa eli jalkaosia ja jalustapäätä. Jalustapään avulla voit asettaa kameran haluamaasi suuntaan ja jalustan jalat ovat niitä, joihin pää on kiinnitetty. Tässä osiossa käymme läpi kaikki jalustan eri osat.

Kameralevy

Suurempi kamera tarvitsee suuremman kameralevyn, joka tarjoaa enemmän kosketuspintaa, mikä tarkoittaa sitä, että se yksinkertaisesti istuu paremmin. Kameramalliin sovitettu L-kiinnike tarjoaa ehdottomasti parhaan istuvuuden ja paremmat mahdollisuudet valokuvaamiseen pystyasennossa, koska painopiste on edelleen suoraan jalustapään päällä.

Jalustapää

Jalustapäätä käytetään kameran kohdistamiseen ja sen lukitsemiseen haluttuun asentoon. Jalustapäitä on olemassa erilaisia ​​eri käyttötarkoituksiin. Lue alta lisää jalustapäiden eroavaisuuksista.

Jalustapää kiinnitetään jalustaan ​​tavallisella 3/8"-kierteellä, jonka ansiosta erilaiset jalustapäät ja jalustat ovat helppo koota yhteen. Videojalustoissa voi olla kulho 3/8" ruuvin sijasta. Tällöin jalustapäässä vaaditaan samankokoinen puolipallo.

Keskipilari

Monet jalustat ovat varustettu keskipilarilla. Keskipilari on jalustan jalkojen keskeltä läpi menevä osa, jonka korkeutta voidaan säätää eli kameralle saadaan haluttu työskentelykorkeus. Toisin sanoen se lisää jalustan kokonaiskorkeutta lisäämättä sen painoa, mutta toisaalta koko jalustan rakenne muuttuu vähemmän vakaaksi keskipilarin ollessa korkealla. Kamera tulee myös herkemmäksi tärinölle ja liikkeille esimerkiksi tuulen vuoksi, kun keskipilari nostetaan maksimikorkeuteen.

Tästä syystä suurimmissa kolmijaloissa ei useimmiten ole keskipilaria, koska vakaus on tärkeintä. Joissakin pienemmissä jalustoissa keskipilari on mahdollista irrottaa, joka lisää vakautta, mutta vähentää maksimikorkeutta.

Keskipilarin avulla voit ​​kääntää kameraa vaakasuunnassa panoraamakuvien tai liikkuvien kohtausten ottamiseksi, mikä on hienoa, jos sinulla ei ole näitä vaihtoehtoja jalustapään kanssa.

Kaksoisjalat tarkoittavat sitä, että jalustassa on jalkapareja kaikissa tai joissakin jalkaosissa. Kaksoisjalat lisäävät vakautta ja tarkoittavat usein myös sitä, että jokainen putki on saman paksuinen ylhäältä alas. Materiaalia on kuitenkin enemmän ja jalusta painaa siksi enemmän.


Takaisin sivun yläosaan

Jalustapäiden erot

Valittavana on useita erilaisia ​​jalustapäitä, joilla on erilaisia ​​ominaisuuksia ja käyttöalueita. Yleisimmät mallit ovat kuulapää, kolmitiepää, videopää, tilttipää ja gimbaalipää. Tässä osiossa käymme läpi eri tyypit sekä niiden plussat ja miinukset. Annamme myös tuotevinkkejä erilaisista jalustapäistä.

Kuulapää | KolmitiepääVideopää | Gimbaalipää | Tilttipää

AGU_8112.jpg

Kuulapää

Kuulapää on yksi yleisimmistä ja monipuolisimmista jalustapäistä valokuvaukseen. Se koostuu vapaasti liikkuvasta kuulasta, joka voidaan asettaa haluttuun asentoon. Tämän jälkeen haluttu asento voidaan lukita paikalleen. Kuulapään kanssa on helppo työskennellä, se on joustava ja helpottaa vaihtamista vaakatilasta muotokuvaan. Kuulapäitä löytyy pienemmistä minijalustoista ja suuremmista valokuvajalustoista. Raskaammille varusteille on tärkeää valita kuulapää, jolla on suuri maksimikuormitus.

Plussat

  • Nopea asentaa ja mukautua tilanteeseen
  • Helppo asettaa suora horisontti
  • Toimii lähes kaikentyyppisessä valokuvauksessa

Miinukset

  • Ei sovellu videokuvaukseen, koska kamera on erittäin helppo kallistaa sivulle
  • Ei sovellu suurille teleobjektiiveille, koska on suuri riski, että objektiivi ja kamera kaatuu kyljelleen

Muistathan

Liian pieni kuula vaikeuttaa käsittelyä, koska joudut kiristämään lukot erittäin tiukasti. Suuremmassa päässä on kitkajarru, joka helpottaa käsittelyä. Jos tiedät, että haluat kuvata vaakasuuntaisia ​​panoraamakuvia, muistathan ostaa panoraamalukolla varustettu kuulapää tai erillinen panoraamapää.

Kolmitiepää

Plussat

  • Tarjoaa maksimaalisen hallinnan kulmiin ja asteisiin
  • Täydellinen panoraamakuvaukseen
  • Kestää raskaampia kameroita

Miinukset

  • Hidas sääätönopeus
  • Raskaampia kuin normaalit kuulapäät

Muistathan

Toisin kuin kuulapäät, kolmitiepäät eivät voi liikkua yhtä vapaasti. Kolmitiepäät eivät välttämättä toimi keskipilarilla varustettujen kamerajalustojen kanssa.

Videopää

Plussat

  • Tuottaa pehmeitä ja tyylikkäitä liikkeitä myös videokuvauksen aikana
  • Mahdollisuus tasapainottaa raskaampia kuvausvälineitä

Miinukset

  • Kameraa ei voida asettaa pystysuuntaan
  • Rajoitettu käyttö valokuvauksessa

Muistathan

Jos aiot kuvata ulkona, kannattaa hankkia jalusta tasauspallolla. Tällöin horisontti voidaan asettaa suoraan jo jalustassa videopään alla.

Muistathan

Olethan varovainen ennen kuin tasapainotus on tehty! Jos et ole tasapainottanut päätäsi ennen kameran vapauttamista, koko paketti voi rikkoutua. Jos tiedät kuvaavasi paljon ylös- tai alaspäin, voit tasapainottaa gimbaalia vastaavasti.

Tilttipää

Monopodin tilttipään avulla pääset osittain käsiksi kameralevyyn kameran nopeampaa kiinnitystä varten. Se tarjoaa osittain mahdollisuuden valokuvaamiseen muotokuvatilassa.


Takaisin sivun yläosaan

Jalustamateriaalit

Jalustat valmistetaan pääasiassa joko alumiinista tai hiilikuidusta. Yksityiskohdat, kuten lukot ja nupit, voivat olla muovia tai metallia. Metalli kestää huomattavasti paremmin ja saatavilla on huomattavasti enemmän varaosia.

Alumiini

Alumiinista valmistetut jalustat ovat kestäviä ja luotettavia. Ne kestävät kovaa käsittelyä ja pieni tai kaksi kolhua ei vaikuta merkittävästi kestävyyteen. Alumiini sen sijaan on raskaampaa ja erittäin kylmää, jos työskentelet esimerkiksi ulkona talvella.

Hiilikuitu

Hiilikuitu on erittäin vahva ja kevyt materiaali, mutta myös jonkin verran kalliimpi vaihtoehto verrattuna alumiinijalustoihin. Hiilikuitu on arvostettu materiaali etenkin hieman suuremmissa jalustoissa, joissa paino on yksi ratkaisevista tekijöistä. Niin kauan kuin hiilikuitua kuormitetaan oikeaan suuntaan, se on yhtä kestävää kuin alumiini. Hiilikuitu ei kylmene yhtä kylmäksi kuin alumiini, joten sen kanssa on mukavampaa työskennellä kylmissä olosuhteissa. Se voi kuitenkin muuttua hieman hauraammaksi, kun on todella kylmä, mikä on toinen syy olla hieman varovaisempi.

Älykkäät toiminnot

Puolipallo

Jotkut videopäät ovat varustettu puolipallolla. Se on tapa varmistaa, että videopää on täysin vaakasuorassa, vaikka maa ja jalusta eivät olisi vaakasuorassa. Puolipallo voidaan ostaa myös erikseen, joka ruuvataan sitten jalustan jalkaosien ja jalustapään väliin.

Voinko kiinnittää puhelimen jalustalle?

Kyllä! Tarvitaan vain jalustoille tarkoitettu puhelinpidike, joka kiinnitetään kameralevyyn. Jos pöytätelineet ovat mielestäsi liian pieniä ja haluat korkean jalustan puhelimellesi, kamerajalustat toimivat täydellisesti. Jos sinulla on jo jalusta, puhelinpidike on yksinkertainen ja halpa sijoitus, jotta voit käyttää jalustaa yhdessä puhelimen kanssa.

Jalustan kuljettaminen

Kun otat jalustan mukaan valokuvaretkille, laukkusi paino nousee merkittävästi. Jalustat ovat usein myös hieman kömpelöitä ja mahtuvat harvoin tavalliseen kameralaukkuun tai reppuun. Joidenkin jalustojen mukana tulee kantokahvalla varustettu laukku, mutta tämä edellyttää silti sen kantamista käsin.

Monissa kamerarepuissa on kuitenkin erityiset soljet ja tasku kameran jalustan ripustamiseksi laukun ulkopuolelle. Se on käytännöllinen tapa kantaa jalustaa mukanasi, jolloin kädet jäävät vapaaksi. Tarkista jalustakiinnitys, kun sijoitat uuteen kamerareppuun. Jalustaa on näin paljon helpompi kuljettaa mukanasi missä ikinä oletkin. Meiltä löydät myös kantohihnoja, joiden avulla kuljetat jalustaa helposti olalla.

Muita älykkäitä ratkaisuja jalustojen kuljettamiseen

Takaisin sivun yläosaan


Tarvitsetko apua oikeiden tuotteiden löytämiseen? Olemme täällä sinua varten – ota yhteyttä puhelimitse numeroon 024 809 38 00, yhteydenottolomakkeen kautta tai vieraile Helsingin myymälässämme. Liity nyt yhteisöömme tavataksesi samanhenkisiä luovan alan ammattilaisia, osallistu maksuttomiin tapahtumiimme, sekä pysy ajan tasalla tuoteuutisista ja opi lisää tietopankkimme avulla.


Opi lisää

22
toukokuuta

Miten valitsen sopivat kiikarit?

Kiikarit antavat sinulle mahdollisuuden kokea ympäristösi fantastisella tavalla. Kiikareita valittaessa on otettava huomioon useita asioita. Olemme koonneet tänne lisää tietoa ja parhaat vinkkimme sinulle sopivien kiikareiden valintaan!

Lue lisää

21
helmikuuta

Opi lisää vloggaamisesta

Vlogi eli videoblogi on päiväkirjan muoto, jossa sisältö koostuu videosta perinteisen tekstin sijaan. Vlogin aloittamiseen tai olemassa olevan vlogin kehittämiseen liittyy yleensä useita kysymyksiä, jotka liittyvät kameran valintaan ja äänenlaadun parantamiseen. Tältä sivulta löydät vinkkejä ja inspiraatiota vloggaamiseen, joten jatka lukemista.

Lue lisää

14
helmikuuta

Makrokuvaus

Makrokuvaus on lyhyesti sanottuna pienten yksityiskohtien kuvaamista läheltä. Löydät upeita yksityiskohtia kuten, kuvioita ja rakenteitas uurentamalla hyönteisen, kukan tai korun koko valokuvan alalle. Tänne olemme keränneet vinkkejä ja inspiraatiota, jotta pääset alkuun makrokuvauksen parissa.

Lue lisää

31
tammikuuta

Talven ja lumen valokuvaaminen

Talvella lumen ja lumisateen valokuvaaminen on mukavaa, mutta tuntuuko sinusta, että kuviesi lumi ei ole yhtä valkoista kuin se todellisessa kuvaustilanteessa oli? Huomaatko kotiin tultuasi, että kuvien lumi näyttää joko liian vaalealta tai vähän harmahtavalta? Tässä on muutamia yksinkertaisia vinkkejä sinulle, joka haluat valokuvata talvimaisemia ja saada luonnollisia tuloksia.

Lue lisää

25
tammikuuta

Näin kuvaat jäätyneitä saippuakuplia

Saippuakuplien jäätyminen kylmänä talvipäivänä on erittäin kiehtovaa, ja tätä prosessia on hauska video- ja valokuvata. Kun saippuakupla muuttuu jääksi, syntyy ainutlaatuisia ja kauniita kuvioita. Tällä sivulla autamme sinua onnistumaan saippuakuplien jäädyttämisessä ja tämän prosessin kuvaamisessa.

Lue lisää

31
toukokuuta

Vinkkejä onnistuneeseen kuukuvaukseen

Täältä löydät vinkkejä, kuinka onnistut Kuun valokuvaamisessa, mitkä välineet sopivat kuukuvaukseen ja milloin on superkuu, verikuu tai täysikuu, jotta voit ikuistaa nämä upeat ilmiöt. Löydät myös tältä sivulta vinkkejä järjestelmäkameroista, objektiiveista ja sopivista asetuksista Kuun kuvaamiseen.

Lue lisää

Scandinavian Photo

2.2.2023

Dela

Ratkaisuja luoville ihmisille jo vuodesta 1982

Olemme Scandinavian Photolla jo yli 40 vuoden ajan auttaneet luovia ihmisiä toteuttamaan visioitaan. Tarjoamme inspiraatiota, asiantuntemusta ja tuotteita muun muassa valokuvauksen, äänen, videokuvauksen ja teknologian tarpeisiin. Palvelemme myös elokuvan, musiikin ja taiteen harrastajia. Oikeilla työkaluilla ideat muuttuvat todellisuudeksi. Autamme sinua valitsemaan tuotteet, jotka vastaavat tarpeitasi. Tarjoamme korkealaatuisten tuotteiden lisäksi myös henkilökohtaista ja asiantuntevaa palvelua. Asiantuntemuksemme ja sitoutumisemme takaavat, että löydät juuri sinulle sopivan varustuksen.

Seuraa meitä:
Liity uutiskirjeemme tilaajaksi!

Ole kartalla tekniikka-alan uusimmista trendeistä! Syöttämällä sähköpostiosoitteesi ja tilaamalla uutiskirjeen suostut vastaanottamaan uutiskirjeitä Scandinavian Photolta. Uutiskirjeen tilaajana saat upeita tarjouksia, tietoa alan johtavien tuotemerkkien kuulumisista ja uutuuksista sekä tietysti runsaasti inspiraatiota.

Uutiskirjeen tilaaminen on vapaaehtoista ja voit peruuttaa tilauksen tai suostumuksesi milloin tahansa. Lue lisää henkilötietojen käsittelystä ja oikeuksistasi tietosuojaselosteestamme.

Ostoskori

Ostoskori

Ostoskorisi on tyhjä

Yhteensä: 0 tuotetta
0 EUR

Suosikit

Suosikit

Toivelista on tyhjä

Yhteensä: 0 tuotetta
0 EUR

Jaa ostoskori

Säästä linkki, lähetä se ystävälle tai jaa se yhteisössä.

Anna ostoskorille nimi
Linkki ostoskoriin