Näin kuvaat jäätyneitä saippuakuplia
Saippuakuplien jäätyminen kylmänä talvipäivänä on erittäin kiehtovaa, ja tätä prosessia on hauska video- ja valokuvata. Kun saippuakupla muuttuu jääksi, syntyy ainutlaatuisia ja kauniita kuvioita. Tällä sivulla autamme sinua onnistumaan saippuakuplien jäädyttämisessä ja tämän prosessin kuvaamisessa.
Sisältö
- 5 vinkkiä saippuakuplien jäädyttämiseen
- Kestävien saippuakuplien resepti
- Vinkkejä saippuakuplien kuvaamiseen
5 vinkkiä saippuakuplien jäädyttämiseen
1. Saippuan seos
Pelkästään saippuaveden käyttö voi toimia, mutta on olemassa suuri riski, että kuplat vain rikkoutuvat. Glyseriiniä sisältävällä seoksella saat kestävämpiä saippuakuplia. Katso resepti alta.
2. Lämpötila
Jotta kuplat jäätyvät onnistuneesti, lämpötilan on oltava alle -6 °C.
3. Tuuli
Sään tulee olla mahdollisimman tuuleton. Voit myös yrittää löytää sopivan paikan tuulensuojasta.
4. Pinta
Kylmä pinta helpottaa kuplan tarttumista ja jäätymistä, joten lumi on täydellinen vaihtoehto. Se tarjoaa myös kauniin taustan kuvallesi.
5. Valo
Valossa saippuakuplan rakenne korostuu, kun taas varjossa ja pilvisellä säällä yksityiskohdat katoavat. Jos valo putoaa vinosti takaa niin, että et kuvaa suoraan valonlähteeseen, kaunis kuvio näkyy valokuvissasi selvästi.
Kestävien saippuakuplien resepti
Tällä reseptillä saat kestävän seoksen, joka tarjoaa myös hienon kiteytymisen. Sekoita purkkiin, jossa on tiivis kansi, jotta voit säästää sen myöhempää käyttöä varten.
- 1 rkl astianpesuainetta
- 1 rkl glyseriiniä (Glyserolia saa apteekista)
- 1 rkl rakeistettua sokeria
- 1 dl lämmintä vettä
Tarvitset myös
- Pillin saippuakuplan puhallusta ja asetusta varten
- -6°C tai kylmempi sää
- Mahdollisimman tuuleton sää tai paikka tuulensuojassa
- Jonkinlainen valonlähde – aurinko tai keinovalaistus
- Jalusta tai alusta asettaaksesi kameran päälle, kun puhallat kuplia
- Kärsivällisyyttä
Tee näin
Sekoita vesi, glyseroli, sokeri ja vesi keskenään. Tarkkaile, että seos ei vaahtoa liian paljoa. Jotta kuplien jäätyminen onnistuisi, vaaditaan alle -6°C pakkaslämpötila ja mahdollisimman tuuleton keli. Voit myös yrittää löytää paikan tuulensuojasta.
Olet saattanut nähnyt sosiaalisessa mediassa videoita ihmisistä, jotka jäädyttävät saippuakuplia. Prosessi voi näyttää helpolta, mutta saatat tarvita muutaman yrityksen ennen kuin onnistut. Mitä kylmempää, sitä nopeammin kuplat jäätyvät. Saippuakupla on äärimmäisen herkkä tuulelle ja se vaatii vain pienen puhalluksen, jolloin kupla puhkeaa ennen kuin se ehtii jähmettyä.
"Jotta kuplien jäätyminen onnistuisi, vaaditaan alle -6°C pakkaslämpötila ja mahdollisimman tuuleton keli."
Siksi sinun on löydettävä tuuleton paikka tai valittava myöhempi aika päivästä, jolloin tuuli on laantunut. Vain mielikuvitus asettaa rajat sijainnin osalta. Optimaalisissa olosuhteissa ilman tuulta on puhdasta iloa nähdä jääkiteiden tanssivan saippuakuplan yli.
Tarvitset pillin kuplien puhaltamiseen ja asettamiseen. Tämän hallitseminen edellyttää sitä, että asetat kuplan pillillä kylmälle pinnalle eli ehkä lumen peittämälle pöydälle tai kaiteelle, huurteiselle oksalle tai maahan. Jos haluat myös valokuvata tai kuvata jäätymistä, on helpompaa, kun päätät itse, mihin kupla päätyy ja voit olla valmiina kameran kanssa. Sitten voit myös valita paikan, jossa valo on oikea ja tausta on sellainen kuin haluat.
Kasta pilli seokseen (seosta ei tarvitse imeä) ja puhalla kevyesti kupla kameran edessä valitsemallesi pinnalle. Tämän jälkeen kylmän on annettava tehdä tehtävänsä. Mitä kylmempää on, sitä nopeammin prosessi etenee.
Timelapse-video
Vinkkejä saippuakuplien kuvaamiseen
Kuten edellä mainittiin, sinulla on mahdollisuus itse päättää mihin haluat sijoittaa saippuakuplia ja voit valita paikan esimerkiksi valon ja taustan mukaan. Mitä kauempana tausta on saippuakuplasta, sitä enemmän taustaa sumentuu, vaikka et käyttäisikään suurta aukkoa. Lue lisää kameran aukosta täältä.
Valo on tärkeä rakenteen korostamiseksi, kun jääkiteet kasvavat kuplan yläpuolelle. Yritä sijoittaa kuplasi siten, että auringonvalo on taustalla.
Ulkoiset valaisimet voivat myös toimia valonlähteenä. Yllä olevassa videossa jouluvalot saivat valaista kuplan, joten luovuudelle on tilaa. Mikset antaisi RGB-valoputken värjätä saippuakuplien valoa?
Aloita kuvien ottaminen heti, kun kupla alkaa jäätyä – silloin kuviot näkyvät yleensä parhaimmillaan ja luovat mukavan kontrastin kiiltävää pintaa vasten, joka ei ole vielä jäätynyt.
Jalusta tai käsivaralta kuvaaminen
Jäätyneitä saippuakuplia voidaan kuvata käsivaralta, jolloin voit kokeilla erilaisia kuvakulmia ja sommitteluja. Sinun on kuitenkin laskettava kamera alas jokaisen puhaltamasi kuplan jälkeen, joten käytä vedenkestävää alustaa tai pyyhettä kameran alla.
Kun kamera on jalustalla, kädet ovat vapaat kuplia puhaltaessa, mutta saippuakuplan sijoittelussa on oltava tarkempi. Sitten voit asettaa kameran ja tarkentaa sinne, mihin aiot sijoittaa kuplan, ja säätää asetuksia, kun saat hyvän kuplan.
Kameran asetukset
- Aseta kamera mahdollisimman alhaiselle ISO-arvolle.
- Suuri aukko johtaa lyhyempään syväterävyyteen, mutta pieni aukko voi saada auringon heijastuksen kuplassa loistamaan kuin tähti.
- Ole varovainen tarkennuksen kanssa, jotta saat sen saippuakuplan puolelle. Valitse manuaalinen tai automaattitarkennus sen mukaan, mitä haluat työskennellä.
Kuvaa saippuakuplan jäätyminen
Jos aiot sen sijaan videokuvata prosessia, sinun on aloitettava tallennus ennen kuplan puhaltamista, jotta voit sisällyttää koko prosessin alusta alkaen. Aseta kamera jalustalle ja aseta kupla kameran eteen. On myös vaikea tietää, mikä kupla kestää ja mikä ei, joten kuvaa mieluummin vähän liikaa ja voit leikata epäonnistuneita yrityksiä jälkeenpäin.
Pakkasasteet määrritävät kuinka nopeasti kupla jäätyy, joten sinun tulee miettiä voitko kuvata reaaliajassa vai kannattaako käyttää timelapsea. Riittävän alhaisissa lämpötiloissa saippuakupla jäätyy niin nopeasti, että reaaliaika riittää.
Älä lopeta videokuvasutaa liian nopeasti, kun kupla on jäätynyt. Kuvaa muutama ylimääräinen sekunti erityisesti timelapse-tilassa.
Kätevät lisätarvikkeet
Muista pukeutua kunnolla ja pitää sormet lämpiminä. Katso kaikki valokuvakäsineet, jotka sekä lämmittävät että mahdollistavat pääsyn kameran painikkeisiin. Pakkanen saa akut purkautumaan nopeammin, joten muista ladata kameran akut ja ottaa lisäakku tai virtapankki mukaan.
Onnea matkaan ja tägää meidät kuviisi sosiaalisessa mediassa! Seuraa @scandinavianphoto_fi Instagramissa ja tägää #scandinavianphoto saadaksesi mahdollisuuden tulla postatuksi syötteessämme.
Tarvitsetko apua oikeiden tuotteiden löytämiseen? Olemme täällä sinua varten – ota yhteyttä puhelimitse numeroon 024 809 38 00, yhteydenottolomakkeen kautta tai vieraile Helsingin myymälässämme. Liity nyt yhteisöömme tavataksesi samanhenkisiä luovan alan ammattilaisia, osallistu maksuttomiin tapahtumiimme, sekä pysy ajan tasalla tuoteuutisista ja opi lisää tietopankkimme avulla.
Opi lisää
23
toukokuuta
8 helppoa vinkkiä puhelimella kuvaamiseen
Ammattimaisten valokuvien ottamisen puhelimella ei tarvitse olla vaikeaa. Olemme koonneet tähän muutamia vinkkejä inspiroivien kuvien saamiseksi, joita voit jakaa nopeasti ja helposti sosiaalisessa mediassa. Muista, että parhaat kuvat syntyvät harjoittelemalla, kokeilemalla ja ennen kaikkea pitämällä hauskaa!
Lue lisää15
helmikuuta
Bokeh ja syväterävyys
Haluatko saada valokuviesi taustan sumeaksi? Valokuvien taustasumennus lyhyen syväterävyyden kautta on tehokas tapa luoda ammattimaisempaa tunnelmaa esimerkiksi muotokuviin. Taustasumennusta voidaan käyttää kuitenki monissa muissakin valokuvaustilanteissa. Toinen termi sumennetulle taustalle on "bokeh-efekti", jota käytetään kuvaamaan sumennuksen laatua ja luonnetta. Lue lisää syväterävyydestä ja bokehista täältä.
Lue lisää31
tammikuuta
Talven ja lumen valokuvaaminen
Talvella lumen ja lumisateen valokuvaaminen on mukavaa, mutta tuntuuko sinusta, että kuviesi lumi ei ole yhtä valkoista kuin se todellisessa kuvaustilanteessa oli? Huomaatko kotiin tultuasi, että kuvien lumi näyttää joko liian vaalealta tai vähän harmahtavalta? Tässä on muutamia yksinkertaisia vinkkejä sinulle, joka haluat valokuvata talvimaisemia ja saada luonnollisia tuloksia.
Lue lisää17
tammikuuta
Revontulien kuvaaminen
Haluatko onnistua revontulien kuvaamisessa ja vangita upean näköisen spektaakkelin, jonka Aurora Borealis tarjoaa sinulle kylminä öinä? Ota järjestelmäkamera tai puhelin mukaan revontulien kuvaamiseen. Revontulia voi olla vaikea nähdä paljaalla silmällä, mutta hyvillä ISO-ominaisuuksilla varustettu kamera tai puhelin vangitsee revontulet paremmin, joten ota mielummin liikaa kuvia kuin liian vähän. Voit lukea Facebook-ryhmistä, Aurora Borealis -sivuilta tai uutisraportteja siitä, milloin on voimakkaita aurinkomyrskyjä ja aurinkotuulia. Silloin voimme nähdä tämän upean valoilmiön pilvettöminä ja kylminä talviöinä. Täältä löydät muutamia pikavinkkejä, jotka toivottavasti auttavat sinua ottamaan upeita otoksia.
Lue lisääScandinavian Photo
25.1.2023
Dela