Bokeh ja syväterävyys
Haluatko saada valokuviesi taustan sumeaksi? Valokuvien taustasumennus lyhyen syväterävyyden kautta on tehokas tapa luoda ammattimaisempaa tunnelmaa esimerkiksi muotokuviin. Taustasumennusta voidaan käyttää kuitenki monissa muissakin valokuvaustilanteissa. Toinen termi sumennetulle taustalle on "bokeh-efekti", jota käytetään kuvaamaan sumennuksen laatua ja luonnetta. Lue lisää syväterävyydestä ja bokehista täältä.
Sisältö
- Mitä bokeh tarkoittaa?
- Aukko vaikuttaa bokehiin
- Mikä on syväterävyys?
- Kuinka saan sumean taustan?
- Syväterävyyteen ja taustan sumennukseen vaikuttavia tekijöitä
- Vinkkejä luovaan syväterävyyteen
Mitä bokeh tarkoittaa?
Sana bokeh tulee japanista ja tarkoittaa "sumennusta" tai "hämärtymistä". Sitä käytetään kuvaamaan harmonista taustan epäterävyyttä valokuvissa ja se on erittäin suosittu tehoste valokuvauksessa. Todellinen bokeh tarkoittaa tiettyä sumennuksen laatua, ja se voi kehittyä yhtä tärkeäksi osaksi valokuvaa kuin terävä pääkohde.
Taustasumennuksen avulla voit häivyttää sotkuisen ja häiritsevän taustan kiinnittääksesi huomion kuvauskohteeseen ja muuttaaksesi tarpeettomat yksityiskohdat kauniiksi kehykseksi pehmeillä väreillä ja muodoilla. Kun taustalla on monia valopisteitä, kuten joulu- ja katuvalot tai aurinko paistaa lehtien välissä, kohokohdista tulee erityisen kauniita.
Bokeh-efekti esiintyy usein makrokuvauksessa, koska pääset niin lähelle kohdetta. Mitä lähemmäs pääset kohdetta, sitä enemmän bokeh-efektiä syntyy. Muotokuvauksessa bokeh-efektin eli syväterävyyden hallinta on tehokas tapa eristää ihminen taustasta.
Bokeh ei koske vain taustaa vaan sillä voidaan tarkoittaa myös sumentunutta kuvan etualaa. Yksi vinkki on lisätä tarkoituksella jotain kuvan reunaan eli kuvauskohteen eteen siten, että kuvattava kohde ei peity liikaa. Tällöin valokuvaan syntyy lisää syvyyttä.
Aukko vaikuttaa bokehiin
Epäterävien valopisteiden muoto bokehissa riippuu objektiivissasi olevista himmenninlamelleista. Valokuvaajat pyrkivät usein saamaan kauniita pyöreitä ympyröitä bokeh-efektiin. Määräävä tekijä tälle on kuitenkin objektiivin himmenninlamellien määrä sekä millaisia ne ovat rakenteeltaan ja kuinka suureen aukkoarvoon objektiivi kykenee. Täysin avoin aukko valovoimakkaassa objektiivissa muodostaa täydellisen pyöreän aukon, joka tuottaa pyöreän bokeh-efektin, kun taas vähemmän valovoimakkaat linssit eivät tuota aivan yhtä tasaisia ympyröitä.
Markkinoilta löytyy myös linssejä, jotka himmenninlamellien rakenteella luovat erilaisia muotoja bokehille tähdistä kissansilmiin ja timantteihin. Juuri tästä syystä monet ihmiset antavat vanhoille analogisille objektiiveille uuden elämän objektiivisovittimien ja muuntimien avulla. Vanhoilla objektiiveilla ei usein ole samaa optista suorituskykyä kuin uusimmissa malleissa, mutta niistä löytyy upeat bokeh-ominaisuudet. Tästä syystä joidenkin vanhempien objektiivien kysyntä on edelleen kovaa.
Mikä on syväterävyys?
Syväterävyys tarkoittaa, kuinka suuri osa valokuvan kohteesta on tarkennettuna kuvan syvyydessä ja siten myös sitä, kuinka suuri osa kuvasta on sumea tai bokeh-tilassa. Syvyysterävyys voi olla lyhyt tai pitkä ja kaikkea siltä väliltä. Syväterävyyden avulla kuvaajat voivat korostaa tiettyjä kohtia. Syväterävyysalueen valinnalla määritellään kuinka paljon tai vähän tietoa kuvan taustassa halutaan säilyttää.
- Lyhyt syväterävyys = tarkennus/terävyys pienessä kuvan osassa ja epäselvä etuala/tausta
- Pitkä syväterävyys = tarkennus/terävyys suurissa osissa tai koko kuvassa ilman epäselvää taustaa
Kuvattaessa tarkennat useimmiten kuvattavaan kohteeseen, joka on tällöin aina tarkennettuna. Tarkennat myös kaikkeen muuhun kuvassa olevaan, joka on samalla etäisyydellä kamerastasi. Kuvauskohteen takana ja edessä olevat asiat voivat olla sumennettuna, joka riippuu eri tekijöistä. Tässä on kaksi kuvaa, joissa näkyy sama kohtaus pitkällä ja lyhyellä syväterävyysalueella.
Kuinka saan sumean taustan?
Syväterävyyden hallitseminen on yksi tehokkaimmista tavoista hallita valokuviesi tunnelmaa ja viestiä. Joissakin kuvissa syväterävyys ja epäselvä tausta eroavat keskinkertaisen ja ammattimaisen tuloksen välillä, kun taas toiset valokuvat vaativat pitkän syväterävyyden kertoakseen tarinansa. Voit ohjata syväterävyyttä aukolla ja/tai etäisyydellä kohteeseen, mutta on kaksi muuta tekijää, jotka vaikuttavat sumennuksen määrään.
Syväterävyyteen ja taustan sumennukseen vaikuttavia tekijöitä
- Aukko
- Etäisyys
- Polttoväli
- Kennon koko
Aukko
Objektiivin aukko vaikuttaa siihen, kuinka pitkä tai lyhyt kuvan syväterävyys on. Suurella aukolla, esimerkiksi f/1,4 tai f/2,8, tausta tulee sumeammaksi kuin aukolla f/8. Mitä pienempi luku, sitä lyhyempi syväterävyys. Esimerkiksi pienellä f/18-aukolla saat koko kuvan terävyyden, mikä on hyödyllistä maisemakuvissa. Lue lisää aukkoarvoista täältä.
Etäisyys
Voit mennä myös lähemmäksi kohdetta, jos haluat korostaa taustasumennusta. Mitä lähemmäs kuvauskohdetta pääset, sitä enemmän bokehia saat. Lyhyemmillä etäisyyksillä sinun ei tarvitse käyttää yhtä suurta aukkoa kuin pitemmillä etäisyyksillä saadaksesi saman taustasumennuksen.
Samalla tavalla voit myös lisätä kohteen ja taustan välistä etäisyyttä saadaksesi enemmän bokehia.
Polttoväli
Aivan kuten voit siirtyä lähemmäksi kohdetta sumentaaksesi taustaa, voit myös käyttää zoomia päästäksesi lähemmäksi ja siten lisätäksesi taustan epäterävyyttä. Todellinen syväterävyys ei kuitenkaan muutu eli sama syvyysalue on tarkennettuna, mutta kapeamman alueen ansiosta kohde koetaan kauempana taustasta, mikä tekee siitä sumeamman. Toisin sanoen 135 mm:n polttoväli antaa sumeamman taustan kuin 50 mm:n samalla aukolla.
Kennon koko
Kamerasi kennon koko vaikuttaa taustan epäterävyyteen. Suurempi kenno mahdollistaa enemmän bokehia. Kyseessä ei kuitenkaan ole kennon ominaisuus tai toiminto vaan kyse on todellisuudessa etäisyydestä. Jos vertaat täyden kennokoon kameroita APS-C-kameroihin, kaksi valokuvaa samalla aukolla ja polttovälillä omaavat saman syväterävyyden.
Jos otat kuitenkin kaksi kuvaa, joiden kuva-ala on täysin sama, täyden kennokoon kameralla otetussa kuvassa on enemmän taustan epäterävyyttä. Miksi? Koska täyden kennokoon kameroiden kuva-alue on laajempi APS-C-kennolla varustettuihin kameroihin verrattuna. Sinun on mentävä lähemmäksi kuvattavaa kohdetta täyden kennokoon kameralla saadaksesi saman kuva-alueen kuin APS-C-kameralla.
Kennon koko puolestaan vaikuttaa siihen, miltä taustan sumeus näyttää. Puhelimissa ja kompaktikameroissa on suhteellisen pieni kenno, joten todellista bokeh-efektiä on vaikea saada aikaan. Tausta on epäselvä, mutta laatu ei ole lähelläkään sitä, mitä suuremmalla kennolla varustettu järjestelmäkamera tuottaa.
Vinkkejä luovaan syväterävyyteen
Voit työskennellä syväterävyyden kanssa usealla eri tavalla. Yksi vinkki on luoda taustavalon muotoja yksinkertaisella paperilla. Käytä linssiä mallina ja leikkaa sopiva ympyrä. Valitse mikä tahansa muoto – sydän, tähti tai ehkäpä perhonen.
Aseta sitten paperi linssin eteen ja kiinnitä UV-suotimella tai teipillä. Aseta kamera manuaaliseen tilaan tai aukon esivalintaan ja valitse suuri aukko kuvattaessa.
Tämä menetelmä sopii hyvin silloin, kun kohteen takana on monia valonlähteitä, kuten valosarja tai kaupungin valot. Menetelmän avulla voit saada muotoiltuja valopisteitä taustalle ja lisätä bokeh-efektiä koko kuvan päälle. Vain mielikuvitus asettaa rajat.
Jos käytät mustaa paperia, paperin läpi kulkee vähemmän valoa, mikä helpottaa kauniin vaikutelman saavuttamista, vaikka huone ei olisikaan niin pimeä.
Jos käytät samaa tekniikkaa ulkona, saat saman efektin, mutta eri ilmeellä. Jotta valo ei pääsisi paperin läpi, käytä mustaa paperia tai väritä valkoinen paperi mustalla kynällä. Koska ulkona on paljon kirkkaampaa, et voi käyttää suuria muotoja, vaan aloita leikkaamalla noin 2 mm leveitä viivoja. Jos haluat täyttää koko kuvan bokehilla, käytä manuaalista tarkennusta, jonka asetat lyhimpään tarkennusetäisyyteen.
Tarvitsetko apua oikeiden tuotteiden löytämiseen? Olemme täällä sinua varten – ota yhteyttä puhelimitse numeroon 024 809 38 00, yhteydenottolomakkeen kautta tai vieraile Helsingin myymälässämme. Liity nyt yhteisöömme tavataksesi samanhenkisiä luovan alan ammattilaisia, osallistu maksuttomiin tapahtumiimme, sekä pysy ajan tasalla tuoteuutisista ja opi lisää tietopankkimme avulla.
Opi lisää
14
helmikuuta
Makrokuvaus
Makrokuvaus on lyhyesti sanottuna pienten yksityiskohtien kuvaamista läheltä. Löydät upeita yksityiskohtia kuten, kuvioita ja rakenteitas uurentamalla hyönteisen, kukan tai korun koko valokuvan alalle. Tänne olemme keränneet vinkkejä ja inspiraatiota, jotta pääset alkuun makrokuvauksen parissa.
Lue lisää2
tammikuuta
Suljinaika – miten kameran suljin toimii?
Kameran suljin ohjaa suljinnopeutta, joka vaikuttaa siihen, kuinka kauan suljin on auki ja kuinka kauan kenno on alttiina valolle. Mitä pidemmän suljinajan valitset, sitä enemmän valoa pääsee kameraan ja päinvastoin. Lyhyt suljinaika pysäyttää liikkeet, kun taas pitkä suljinaika tallentaa tapahtumat kuvaan pidemmäksi ajaksi.
Lue lisääScandinavian Photo
15.2.2023
Dela