Opi lisää astrovalokuvauksesta
Astrovalokuvaus on jännittävä genre, joka houkuttelee sekä aloittelijoita että kokeneita valokuvaajia. Yötaivaan kuvaaminen pimeällä tähtitaivaalla tuottaa todella mukavia ja ainutlaatuisia kuvia. Haaveiletko Linnunradan tai putoavan tähden vangitsemisesta kuvaan, mutta et tiedä miten se tehdään? Tänne olemme koonneet sinulle parhaat vinkkimme: mikä laite sopii parhaiten tai mitä kamera-asetuksia sinun tulisi käyttää.
Sisältö
- Kuinka voin kuvata Linnunrataa?
- Kameran asetukset ja fiksuja vinkkejä astrovalokuvaukseen
- Laitteet astrovalokuvaukseen
- Opi astrovalokuvaajalta - webinaari Göran Strandin kanssa
Kuinka voin kuvata Linnunrataa?
Astrovalokuvaus on taivaankappaleiden ja erilaisten avaruuden ilmiöiden vangitsemista, ja kuun ohella yksi suosituimmista aiheista on galaksimme, Linnunrata (englanniksi Milky Way).
Tähtien kuvaamiseen tarvitaan kärsivällisyyttä, lämpimiä vaatteita, oikeat varusteet, ehkä otsalamppu ja mieluiten kahvia. Älä unohda ladata kameran akkuja ja tehdä tilaa muistikorteille.
Milloin on paras aika kuvata Linnunrata?
Astrovalokuvaus on mahdollista ympäri vuoden, mutta jos haluat saada Linnunradan kuvaan, niin kesän loppu on se ajankohta. Pohjoisella pallonpuoliskolla Linnunrata on näkyvissä huhtikuun ja syyskuun välisenä aikana. Parasta on toukokuusta elokuuhun, mikä on hieman epäonnista, sillä se on valoisin aikamme täällä Pohjoismaissa, kun taas haluaisit kuvata mahdollisimman pimeässä. Sinun on siis oltava aktiivinen yöllä, kun on pimeintä, eli keskiyön ja auringonnousun välillä.
Muista, että kuu kilpailee tähtien valosta, joten seuraa kuun vaiheita ja suunnittele astrovalokuvasi uudenkuun aikaan. Neljästä viiteen päivää ennen ja jälkeen uuden kuun tarjoavat parhaat olosuhteet.
Löydä sopiva paikka
Rakennusten keinotekoinen valo tuottaa ns. valosaastetta, joka valaisee taivasta, mikä vaikeuttaa valokuvaajan ponnisteluja saada kuviin paljon tähtiä ja yksityiskohtia. Katso Lightpollution map ja tarkista, miltä se näyttää ympäristössäsi. Mene sitten pimeään paikkaan, jotta valonsaaste ei vaikuta kuviisi.
Tähtitaivas on upea ja joskus se riittää saamaan kuvan näyttämään hyvältä, mutta jos aiot kohottaa kuvaa ja sommittelua entisestään ja tehdä valokuvasta ainutlaatuisemman, voit yrittää tuoda jotain mielenkiintoista etualalle, luodaksesi kuvaan syvyyttä. Se voi olla rakennuksia, puita, vuoria tai järviä.
Paikka on hyvä etsiä etukäteen päiväsaikaan, kun on valoisaa, jolloin oikean paikan löytäminen on sitten helpompaa pimeän jälkeen. Päivänvalossa voit helpommin suunnitella sommittelusi ja nähdä, mitkä elementit haluat (tai et) sisällyttää valokuvaasi.
Tarkkaile säätä
Tarkista sääennuste (ja taivas!) ennen kuin päätät lähteä ulos. Tarvitset kirkkaan yötaivaan, jotta voit kuvata tähtiä. Sen ei tarvitse olla täysin pilvetöntä, pieni pilvi voi luoda valokuviin tunnelmaa, mutta muista, että tuulinen sää ja taivaalla liikkuvat pilvet tekevät kuvista epäselviä, kun käytät pitkää valotusaikaa.
Kameran asetukset ja fiksuja vinkkejä astrovalokuvaukseen
Jotta kameran kenno saa riittävästi valoa, sinun on käytettävä useiden sekuntien suljinnopeutta. On kuitenkin yksi tekijä, joka sinun on otettava huomioon tähtiä kuvaaessasi – maapallo todella pyörii nopeammin kuin uskotkaan. Jotta tähdistä muodostuisi pisteitä eikä viivoja, on tärkeää olla käyttämättä liian pitkää suljinaikaa.
Arvioi valotusaika
Aseta ISO 400-1600 ja saat vältettyä kohinaa kuvassa. Yritä pitää aukko mahdollisimman suurena: f/1,4-3,5 voi olla sopiva pitämään suljinajat alhaisina. Valotusajan laskemiseksi on kaava, jonka jälkeen voit nostaa ISO-arvon mahdollisimman korkeaksi ja käyttää suurinta mahdollista aukkoa.
Valotusajan laskentakaava: 500 / (objektiivin polttoväli x crop-kerroin)
Koska erikokoisilla kennoilla on erilaiset polttovälitekijät, joita kutsutaan myös crop-kertoimiksi, kaava vaihtelee hieman riippuen siitä, kuvaatko fullframe-kameralla vai kroppikennolla varustetulla kameralla. Lue lisää crop-kertoimista
Fullframe: 500 / polttoväli
APS-C: 500 / (polttoväli x 1,5)
M4/3: 500 / (polttoväli x 2)
Otetaan esimerkki - kuvaat täysikennoisella kameralla, jonka objektiivin polttoväli on 14 mm, josta tulee sitten sääntö 500 / 14 = 35,7 sekuntia. Jos käytät sen sijaan APS-C-kameraa, laskenta on 500/(14 x 1,5) = 23,8 sekuntia.
Jos valotusaika on yli 30 sekuntia, kamera on asetettava "bulb"-tilaan. Bulb-tilassa suljin on auki niin kauan, kun pidät laukaisinta painettuna, tai vaihtoehtoisesti käynnistä ja pysäytä ajastin.
Onko tämä mielestäsi monimutkaista? Sitten voit ratkaista sen ottamalla koekuvan ja zoomaamalla näyttöä maksimiin varmistaaksesi, että tähdet ovat teräviä. Jos ei, valitse nopeampi suljinaika – sen ei tarvitse olla sen vaikeampaa!
Kuva: Mikael Järnåsen / Fujifilm X-T1 + Samyang 12 mm f/2, ISO 3200, f/2 30 sek.
Kuva: Mikael Järnåsen / Fujifilm X-S10 + Ttartisan 7.5 mm f/2 fisheye, ISO 1250, f/2 50 sek.
Terävyys kuin ammattilaisella
Jotta sinun olisi helpompi keskittyä yöllä, kun on pilkkopimeää ja taivaalla on vain tähtiä, on helpointa käyttää manuaalista tarkennusta. Hyvä vinkki on testata tätä jo ulkona valoisalla, sillä yöllä sitä on vaikeampi tehdä. Aloita asettamalla tarkennus äärettömyyteen manuaalisesti, ota kuva ja varmista tarkennus. Absoluuttinen terävyys ei ole aivan merkinnän "viivan" kohdalla, vaan juuri ennen tai jälkeen. Katso objektiivin etäisyysasteikkoa ja merkitse, missä kuva on terävin. Ota kuva puhelimellasi, jos muisti pettää, ja käytä sitten tätä tietoa omasta laitteistostasi seuraavan yön valokuvassa.
Valokuvaa RAW:lla
Jos kuvaat RAW-muodossa, sinulla on enemmän mahdollisuuksia kuvien jälkikäsittelyyn. Jos et ole varma, haluatko käsitellä kuvia jälkikäteen vai et, aseta kamera kuvaamaan sekä JPEG- että RAW-muodossa ja voit päättää myöhemmin. Muista kuitenkin, että tämä vie enemmän tallennustilaa muistikortiltasi, koska kaikki kuvat tallennetaan kaksinkertaisesti.
Maalaa etuala valolla
Kun kuvaat tähtitaivasta, sinulla ei ole käyttöä salamalaitteelle. Voi kuitenkin olla hauskaa "maalata" mitä tahansa etualalla olevia kohteita taskulampulla tai muulla LED-valolla valotusajan aikana.
Minkä tähtikuvion tai planeetan näen?
Kun katsot ulos yötaivaalle, voi olla kiva tietää, mitä tähtiä, tähtikuvioita ja mahdollisia planeettoja todella näet ja kuvaat. Tai haluatko tietää, mistä löytää Pikku Karhu, Pohjantähti ja Linnunrata? On olemassa useita erilaisia mobiilisovelluksia, jotka auttavat sinua juuri tässä. Muutamia esimerkkejä ovat SkyView® Lite ja Star Walk 2 Androidille, tai SkyView® Lite ja Night Sky iOS:lle
Laitteet astrovalokuvaukseen
Kamera manuaalisilla asetuksilla
Sinulla ei tarvitse olla edistyneintä järjestelmäkameraa aloittaaksesi astrovalokuvauksen, mutta tarvitset kameran, jossa voit säätää valotusta ja mieluiten mahdollisuutta kuvata raw-muodossa. Jos sinulla on jo järjestelmäkamera, käytä ilman muuta sitä, jopa kitti-objektiivin kanssa. Uudella objektiivilla, jossa on astrovalokuvausominaisuudet, saat tietenkin entistä paremmat mahdollisuudet nykyisellä kamerallasi.
Valovoimaiset objektiivit laajakulmalla
Jotta saat entistä parempia yö- ja astrokuvia, sinun tulee käyttää valovoimaista objektiivia. Laajakulmaobjektiivilla saat enemmän tähtitaivasta kuvaan, panosta rohkeasti polttoväliin noin 10-24 mm. Tässä on esimerkkejä korkean valovoiman laajakulmaobjektiiveista.
Käytä jalustaa ja kaukolaukaisinta
Kameraa on pidettävä paikallaan pitkään, jotta saat tarpeeksi valoa sisään ja saat kuvan teräväksi, joten jalusta on pakollinen. Epäterävyyden välttämiseksi suositellaan myös kaukolaukaisinta . Jos sinulla ei ole kaukolaukaisinta, voit käyttää kameran itselaukaisinta muutaman sekunnin viiveellä.
Sammuta myös kameran ja objektiivin kuvanvakain, jotta vakautus ei yritä kompensoida tärinää, jota ei ole olemassa.
Lataa akut
Et halua riskeetata akun loppumista keskellä yötä. Siksi on hyvä, jos otat mukaan ainakin yhden ylimääräisen akun ja mieluiten myös virtapankin, jotta virta ei lopu kesken.
Opi astrovalokuvaajalta - webinaari Göran Strandin kanssa
Astrovalokuvaaja Göran Strand tarjosi kanssamme SP:n digitapahtumassa luennon, jonka voit nähdä alta. Opi lisää astrovalokuvauksesta, tarvitsemistasi laitteista ja hyödynnä Göranin vinkkejä ja neuvoja päästäksesi alkuun helposti.
Luennon aikana Göran kävi läpi astrovalokuvauksen perusteet ja selittää, millaisia laitteita tarvitaan astrovalokuvauksen eri osa-alueille. Hän puhuu myös erilaisista jalustoista, kaukoputkista, kameroista ja lähestymistavoista kuvien ottamiseen. Lopuksi Göran jakaa vinkkinsä siitä, kuinka voit helposti aloittaa yö- ja astrovalokuvauksen.
Kuka on Göran Strand?
Göran Strand valittiin vuoden parhaaksi ruotsalaiseksi astrovalokuvaajaksi vuosina 2013 ja 2016, ja hän on saanut paljon huomiota kuvillaan ja elokuvasarjoillaan erilaisista taivaanilmiöistä. Hän on lisännyt elokuva- ja kuvamateriaalia sekä ruotsalaisiin että kansainvälisiin elokuvatuotantoihin – peräti 18 hänen kuvaansa on nimety NASA:n "Päivän tähtitiede kuvaksi" ja vuonna 2014 Coldplay-yhtye käytti yhtä hänen auroraelokuvaansa musiikkivideossa "A Sky Full of Stars". Marraskuussa 2016 viisi hänen revontulien kuvaansa julkaistiin postimerkeinä.
Tutustu Göraniin ja hänen töihinsä kotisivullaan.
Tarvitsetko apua oikeiden tuotteiden löytämiseen? Olemme täällä sinua varten – ota yhteyttä puhelimitse numeroon 024 809 38 00, yhteydenottolomakkeen kautta tai vieraile Helsingin myymälässämme. Liity nyt yhteisöömme tavataksesi samanhenkisiä luovan alan ammattilaisia, osallistu maksuttomiin tapahtumiimme, sekä pysy ajan tasalla tuoteuutisista ja opi lisää tietopankkimme avulla.
Opi lisää
21
lokakuuta
Startrails- valokuvaus
Startrails ovat ainutlaatuinen ja erityinen astrofotografian muoto, joka vangitsee yötaivaan liikkeen. Oikealla tekniikalla voit luoda ainutlaatuisia kuvia, joissa tähdet muodostavat pitkiä, kaarevia linjoja taivaalla. Tässä oppaassa annamme vinkkejä tarvittaviin varusteisiin, kameran asetuksiin ja vaiheittaisiin ohjeisiin parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamiseksi. Olitpa sitten aloittelija tai kokenut valokuvaaja, tähtikuvaus ovat jännittävä haaste, joka voi viedä yökuvaamisesi uudelle tasolle.
Lue lisää17
tammikuuta
Revontulien kuvaaminen
Haluatko onnistua revontulien kuvaamisessa ja vangita upean näköisen spektaakkelin, jonka Aurora Borealis tarjoaa sinulle kylminä öinä? Ota järjestelmäkamera tai puhelin mukaan revontulien kuvaamiseen. Revontulia voi olla vaikea nähdä paljaalla silmällä, mutta hyvillä ISO-ominaisuuksilla varustettu kamera tai puhelin vangitsee revontulet paremmin, joten ota mielummin liikaa kuvia kuin liian vähän. Voit lukea Facebook-ryhmistä, Aurora Borealis -sivuilta tai uutisraportteja siitä, milloin on voimakkaita aurinkomyrskyjä ja aurinkotuulia. Silloin voimme nähdä tämän upean valoilmiön pilvettöminä ja kylminä talviöinä. Täältä löydät muutamia pikavinkkejä, jotka toivottavasti auttavat sinua ottamaan upeita otoksia.
Lue lisää31
toukokuuta
Vinkkejä onnistuneeseen kuukuvaukseen
Täältä löydät vinkkejä, kuinka onnistut Kuun valokuvaamisessa, mitkä välineet sopivat kuukuvaukseen ja milloin on superkuu, verikuu tai täysikuu, jotta voit ikuistaa nämä upeat ilmiöt. Löydät myös tältä sivulta vinkkejä järjestelmäkameroista, objektiiveista ja sopivista asetuksista Kuun kuvaamiseen.
Lue lisääScandinavian Photo
17.1.2025
Dela