Startrails- valokuvaus

Startrails ovat ainutlaatuinen ja erityinen astrofotografian muoto, joka vangitsee yötaivaan liikkeen. Oikealla tekniikalla voit luoda ainutlaatuisia kuvia, joissa tähdet muodostavat pitkiä, kaarevia linjoja taivaalla. Tässä oppaassa annamme vinkkejä tarvittaviin varusteisiin, kameran asetuksiin ja vaiheittaisiin ohjeisiin parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamiseksi. Olitpa sitten aloittelija tai kokenut valokuvaaja, tähtikuvaus ovat jännittävä haaste, joka voi viedä yökuvaamisesi uudelle tasolle.

Haluatko oppia kuvaamaan tähtitaivasta? Katso oppaamme!

Sisältö

Mitä on startrails- kuvaus?

Startrails- valokuvaus perustuu pitkän valotusajan hyödyntämiseen, jonka aikana Maan pyöriminen aiheuttaa tähtien näyttävän liikkeen taivaalla. Erilaisilla tekniikoilla voidaan luoda valokuviin pitkiä, kaarevia valojälkiä, jotka korostavat tähtien näennäistä liikettä. Valotusaika ja kameran suunta vaikuttavat valojälkien pituuteen ja muotoon, mikä mahdollistaa monipuolisia ja visuaalisesti kiinnostavia kuvia.

On suositeltavaa kohdistaa kamera pohjantähteen, sillä muut tähdet näyttävät pyörivän sen ympäri. Tällöin saadaan aikaan pyöreitä tähtiraitoja, jotka tuottavat visuaalisesti miellyttävän vaikutelman. Tähtiraitojen väritys voi vaihdella tähtien lämpötilasta riippuen, mikä lisää valokuvien monipuolisuutta ja kiinnostavuutta.

Kohdista kamera Pohjantähteen ja tallenna syntyvät pyöreät tähtiraidat valokuvaan. Kuvan on ottanut Mikael Järnåsen.
Suuntaamalla kamera kohti Pohjantähteä saadaan aikaan tähtiradoista muodostuva kuva, kun hyödynnät pitkää valotusaikaa. Valokuvaaja: Mikael Järnåsen.

Mitä tarvitsen tähtitaivaan kuvaamiseen?

On olemassa muutamia välttämättömiä valokuvausvarusteita, joista kamerajalusta on ensisijaisen tärkeä. Jalusta tulee asettaa vakaalle alustalle ja kamera kiinnittää siihen tukevasti. Kameran liikkuttamista kuvaamisen aikana on vältettävä.

Toinen vaatimus on, että kamerassasi on intervallikuvaus-/timelapse- ominaisuus. Vaihtoehtoisesti voit käyttää kaukolaukaisinta ja kameran pitkävalotustilaa.

Laajakulmaobjektiivin käyttö on edullista, mutta ei välttämätöntä, kun halutaan kuvata mahdollisimman suuri osa yötaivaasta. Suurempi objektiivin aukko vähentää tarvetta korkealle ISO-arvolle, mikä parantaa kuvan laatua vähentämällä kuvan kohinaa.

Miten tämä toimii?

Käyttämällä kameran intervallikuvaus-toimintoa kamera ottaa useita kuvia samasta kohdasta. Nämä kuvat yhdistetään tietokoneella yhdeksi kuvaksi, jolloin saadaan startrails- kuva. Valmis kuva koostuu siis useista pitkällä valotusajalla otetuista yksittäiskuvista.

Kuinka paljon aikaa kuvaus vie?

Perussääntö on, että mitä pidempi valotus on, sitä pidemmät tähtiraidat syntyvät. Suosittelemme vähintään 45–60 minuutin valotusaikaa.

Mitä kuvaamiseen tarvitaan?

Monet kuvanmuokkausohjelmat, kuten Adobe Photoshop, tarjoavat toimintoja useiden kuvien yhdistämiseen. Erityisen yksinkertainen mutta uskomattoman tehokas ohjelma, joka on erikoistunut juuri tähtipolkujen luomiseen, on osuvasti nimetty Startrails. Se automatisoi monia tähtipolkujen luomiseen tarvittavia vaiheita. Ohjelma on myös ilmainen, mikä tekee siitä vieläkin houkuttelevamman. Kaikki tämän kirjoituksen kuvat on luotu käyttämällä tätä ohjelmaa. Huomaa, että ohjelma tukee tällä hetkellä vain JPEG-muotoa eikä RAW-muotoa.

Lue lisää startrails- kuvauksesta

Valokuvaaja: Mikael Järnåsen

Kameran säätöohjeet vaiheittain

  1. Kiinnitä kamerasi tukevasti vakaalle jalustalle.
  2. Poista automaattitarkennus käytöstä ja säädä tarkennus manuaalisesti. Mikäli objektiivissa on etäisyysasteikko, aseta tarkennus äärettömyyteen. Tarkenna vielä lisäksi tarvittaessa.
  3. Valitse objektiiville suurin mahdollinen aukko (pienin f-luku), esimerkiksi f/2,8. Kompensoi valotusta lisäämällä ISO-arvoa, kunnes valotus on optimaalinen.
  4. Ota testikuvia kunnes olet varma, että terävyys ja valotus ovat oikein ennen kuin aloitat.
  5. Sammuta kameran sisäänrakennettu kohinanpoisto pitkille valotuksille. Tämä estää kameraa käsittelemästä jokaista kuvaa ennen seuraavan ottamista, mikä voi aiheuttaa katkoksia tähtiradoissa (saattaa vaihdella eri merkkien/mallien välillä).
  6. Määritä valotusaika 30 sekunniksi ja aktivoi intervallikuvaus siten, että kuvien välillä ei ole taukoa. Kaikki otokset tulee tallentaa peräkkäin ilman keskeytyksiä, jotta tähtiraidat muodostuvat jatkuviksi linjoiksi eikä niihin tule katkoksia.
    Mikäli kamerassasi ei ole intervallikuvausfunktiota, käytä Bulb-tilaa ja aseta edellä mainitut asetukset. Tämän lisäksi tarvitset kameralle kauko-ohjaimen. Aseta kamera sarjakuvaustilaan, paina kauko-ohjaimen laukaisinta ja pidä sitä painettuna. Kamera ottaa jatkuvasti kuvia niin kauan kuin painat laukaisinta.
  7. Aseta kamera ottamaan 100 kuvaa
  8. Aloita kuvaaminen. Vältä koskemasta kameraan kuvauksen aikana.

Parhaat vinkkimme valokuvaamiseen

  • Valitse mahdollisimman pimeä kuvauspaikka, joka on vapaa valosaasteesta, kuten katuvalaistuksesta ja rakennusvalosta. Verkossa on saatavilla valosaastekarttoja, joiden avulla voit etsiä lähiympäristöstäsi pimeimpiä alueita.
  • Varmista, että akku on täysin ladattu ennen aloittamista.
  • Aloita kuvaaminen tyhjällä muistikortilla, jotta vältyt tallennustilan loppumiselta.
  • Jalustalla kuvattaessa pitkillä valotusajoilla on suositeltavaa käyttää kauko-ohjainta tai kymmenen sekunnin itselaukaisinta tärinän välttämiseksi.
  • Käytä objektiivissa vastavalosuojaa, sillä se vähentää sivuvalon aiheuttamia heijastuksia ja suojaa objektiivia roiskeilta ja muilta vaurioilta
  • Kuvaustilanteessa on suositeltavaa välttää taskulampun käyttöä, jotta vältetään valaistukseen liittyvät häiriöt, jotka voivat heikentää kuvien lopputulosta.
  • Vältä kävelemästä kameran jalustan läheisyydessä, sillä se voi aiheuttaa tärinää.
  • Koska Pohjantähti sijaitsee lähellä taivaannapaa, se näyttää paikallaan pysyvältä tähtivalokuvissa, jolloin muut tähdet muodostavat sen ympärille pyöriviä jälkiä.
  • Yleisesti ottaen automaattinen valkotasapaino yöllä taipuu usein antamaan kuville ruskehtavaa sävyä. Yksinkertainen tapa saada viileämpi valaistus on asettaa valkotasapaino "lamppu"-tilaan. Tämä siirtää tuloksen viileämpään, sinisempään sävyyn, mutta tietysti haluttu ulkoasu on makuasia.
  • Jos kuvaat ympäristöissä, joissa on keinotekoista valoa (lamppuja, autoja jne.), voit hyötyä yösuotimesta. Yösuotimet vähentävät keinotekoisen valon vaikutusta, mikä johtaa miellyttävämpiin kuviin, joissa on vähemmän ylivaloittuneita kohteita.
  • Korkean ilmankosteuden olosuhteissa on suositeltavaa käyttää objektiivin lämmitintä, joka estää linssiin muodostuvan kondensin. Kameran suojaamiseksi kosteudelta ja muilta säävaikutuksilta voidaan käyttää erillistä sadesuojaa.

Artikkelissa esitetyt tuotteet

Koosta valokuvat yhteen

Kuvanmuokkausohjelma Startrails hyödyntää niin sanottuja tummia kuvia (dark frames) vähentääkseen kuvien kohinaa ja kuumia pikseleitä, jotka tyypillisesti syntyvät pitkissä valotuksissa tai korkeilla ISO-arvoilla. Tummat kuvat otetaan kuvaussarjan päätteeksi peittämällä objektiivi ja ottamalla muutama kuva samoilla asetuksilla kuin varsinaiset kuvat. Näin saadaan täysin mustia kuvia, jotka ohjelma käyttää laskennassa. Huomaa, että Startrails tukee ainoastaan JPEG-kuvamuotoa, eikä se käsittele RAW-tiedostoja.

Ohjelmassa siirry kohtaan ”Tiedosto” ja valitse ”Avaa tiedostot”. Lataa kaikki kuvat tähän. Tummat kuvat ladataan kohdasta ”Avaa tummat kuvat”. Valitse sitten ”Rakenna” ja ”Tähtiraidat”. Rentoudu ja seuraa, kun ohjelma rakentaa tähtiratakuvasi kuvan kerrallaan!

Toivotamme sinulle menestystä! Jaa saamasi tulos yhteisössämme tai merkitse meidät Instagramissa käyttämällä tunnistetta @scandinavianphoto tai #scandinavianphoto. Näin työsi voi päätyä myös omiin tarinoihimme.

Startrails- kuvat koostuvat useista pitkällä valotusajalla otetuista valokuvista, jotka yhdistetään jälkikäteen yhdeksi kuvaksi. Valokuvaaja: Mikael Järnåsen

Takaisin sivun yläosaan


Tarvitsetko apua oikeiden tuotteiden löytämiseen? Olemme täällä sinua varten – ota yhteyttä puhelimitse numeroon 024 809 38 00, yhteydenottolomakkeen kautta tai vieraile Helsingin myymälässämme. Liity nyt yhteisöömme tavataksesi samanhenkisiä luovan alan ammattilaisia, osallistu maksuttomiin tapahtumiimme, sekä pysy ajan tasalla tuoteuutisista ja opi lisää tietopankkimme avulla.


Opi lisää

17
tammikuuta

Revontulien kuvaaminen

Haluatko onnistua revontulien kuvaamisessa ja vangita upean näköisen spektaakkelin, jonka Aurora Borealis tarjoaa sinulle kylminä öinä? Ota järjestelmäkamera tai puhelin mukaan revontulien kuvaamiseen. Revontulia voi olla vaikea nähdä paljaalla silmällä, mutta hyvillä ISO-ominaisuuksilla varustettu kamera tai puhelin vangitsee revontulet paremmin, joten ota mielummin liikaa kuvia kuin liian vähän. Voit lukea Facebook-ryhmistä, Aurora Borealis -sivuilta tai uutisraportteja siitä, milloin on voimakkaita aurinkomyrskyjä ja aurinkotuulia. Silloin voimme nähdä tämän upean valoilmiön pilvettöminä ja kylminä talviöinä. Täältä löydät muutamia pikavinkkejä, jotka toivottavasti auttavat sinua ottamaan upeita otoksia.

Lue lisää

31
toukokuuta

Vinkkejä onnistuneeseen kuukuvaukseen

Täältä löydät vinkkejä, kuinka onnistut Kuun valokuvaamisessa, mitkä välineet sopivat kuukuvaukseen ja milloin on superkuu, verikuu tai täysikuu, jotta voit ikuistaa nämä upeat ilmiöt. Löydät myös tältä sivulta vinkkejä järjestelmäkameroista, objektiiveista ja sopivista asetuksista Kuun kuvaamiseen.

Lue lisää

Scandinavian Photo

21.10.2024

Dela

Ratkaisuja luoville ihmisille jo vuodesta 1982

Olemme Scandinavian Photolla jo yli 40 vuoden ajan auttaneet luovia ihmisiä toteuttamaan visioitaan. Tarjoamme inspiraatiota, asiantuntemusta ja tuotteita muun muassa valokuvauksen, äänen, videokuvauksen ja teknologian tarpeisiin. Palvelemme myös elokuvan, musiikin ja taiteen harrastajia. Oikeilla työkaluilla ideat muuttuvat todellisuudeksi. Autamme sinua valitsemaan tuotteet, jotka vastaavat tarpeitasi. Tarjoamme korkealaatuisten tuotteiden lisäksi myös henkilökohtaista ja asiantuntevaa palvelua. Asiantuntemuksemme ja sitoutumisemme takaavat, että löydät juuri sinulle sopivan varustuksen.

Seuraa meitä:
Liity uutiskirjeemme tilaajaksi!

Ole kartalla tekniikka-alan uusimmista trendeistä! Syöttämällä sähköpostiosoitteesi ja tilaamalla uutiskirjeen suostut vastaanottamaan uutiskirjeitä Scandinavian Photolta. Uutiskirjeen tilaajana saat upeita tarjouksia, tietoa alan johtavien tuotemerkkien kuulumisista ja uutuuksista sekä tietysti runsaasti inspiraatiota.

Uutiskirjeen tilaaminen on vapaaehtoista ja voit peruuttaa tilauksen tai suostumuksesi milloin tahansa. Lue lisää henkilötietojen käsittelystä ja oikeuksistasi tietosuojaselosteestamme.

Ostoskori

Ostoskori

Ostoskorisi on tyhjä

Yhteensä: 0 tuotetta
0 EUR

Suosikit

Suosikit

Toivelista on tyhjä

Yhteensä: 0 tuotetta
0 EUR

Jaa ostoskori

Säästä linkki, lähetä se ystävälle tai jaa se yhteisössä.

Anna ostoskorille nimi
Linkki ostoskoriin