Kuvakoon opas
Oletko koskaan kokenut, että valokuvasi näyttävät sumeilta tai rakeisilta sosiaalisessa mediassa tai tulostettuna? Vaikka sinulla on selkeä tarkennus kamerassa ja olet jälkikäsitellyt kuvan huolellisesti editointiohjelmassasi? Kaikilla resoluutioilla, väriprofiileilla ja algoritmeilla voi olla vaikea tietää, mikä pätee. Muutaman yksinkertaisen vaiheen avulla voimme auttaa sinua saamaan parempia kuvia sekä sosiaalisessa mediassa että painettuna!
Digitaalisten kuvien koot
Sosiaalinen media, kuten Facebook ja Instagram, käsittelee miljoonia kuvatiedostoja päivittäin. Siksi tietokoneohjattu algoritmi pakkaa kaikki niiden alustalle ladatut kuvat, jotta ne vievät vähemmän tilaa ja latautuvat nopeammin syötteessä. Mutta joskus tulokset eivät ole täysin optimaalisia. Siksi voi olla hyvä seurata Instagramin ja Facebookin käyttämiä formaatteja, a jättää mahdollisimman vähän päätöksiä algoritmille.
Instagramin kaikkien ladattujen kuvien enimmäisleveys on tällä hetkellä 1080 pikseliä. Tämä tarkoittaa, että jos lataat kuvan, joka on alle 1080 pikseliä leveä, se skaalautuu ja siitä tulee epäselvä. Jos lataat yli 1080 pikseliä leveämmän kuvan, vaarana on saada ns. artefakteja kuvaasi. Artefaktit voidaan kokea kuvan rakeisuutena tai "lohkoisuutena". Tämä johtuu siitä, että algoritmi itse yrittää sovittaa alkuperäisen kuvan ja sen yksityiskohdat pienempään määrään pikseleitä. Siksi sinun kannattaa tehdä osa työstä algoritmin puolesta.
Sillä on myös merkitystä, mikä kuvasuhde on. Instagram hyväksyy kuvat 1,91:1 - 4:5, mikä tarkoittaa, että näissä suhteissa olevia kuvia ei rajata. Näiden kehysten ulkopuolella olevat kuvat leikataan automaattisesti, mikä saattaa muuttaa kuvan sommittelua. On parasta rajata kuvaa kuvankäsittelyohjelmassa ennen tiedoston vientiä. Muista valita sRGB-värimuoto viennissä.
Esimerkki: Vasemmalla oleva kuva säilyttää terävyyden, kun se ladataan 1080 pikselin leveydellä. Oikealla olevasta kuvasta tulee epäselvä, kun se ladataan alle 1080 pikselin leveydellä.
Esimerkki 2: Suurennus siitä, miltä kohteet voivat näyttää. (Vasen: Ei artefakteja. Oikealla: Artefaktit, jotka muodostavat pikseleitä.)
Facebook sallii kuvan leveyden jopa 2048 pikseliä, mutta pakkaa kuvat eri tavalla leveyden mukaan. Tällä hetkellä Facebook suosittelee tavallisille kuville leveyttä 720, 960 tai 2048 pikseliä, kun taas kansikuvien kiinteä kuvasuhde on 851 x 315 pikseliä. Kaikille Facebook-kuville on yhteistä, että ne eivät saa viedä enemmän tilaa kiintolevyltä kuin 100 kt ja että niiden tulee olla .JPEG-muodossa sRGB-väriprofiilin kanssa. Voit nähdä, mitä ominaisuuksia kuvatiedostolla on Windowsissa napsauttamalla sitä hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla "ominaisuudet". Tämä tuo esiin valintaikkunan, jossa on useita välilehtiä - valitse "tiedot" ja löydät tiedot pikselien määrästä, väriprofiilista, tiedostomuodosta ja tiedostokoosta.
Koska Facebook ja Instagram päivittävät jatkuvasti järjestelmiään, on turvallisinta lukea viimeisimmät tiedot niiden ohjesivuilta.
Analogiset kuvakoot
Kuvien tulostamisessa resoluutio on myös tärkeä, mutta koska nykypäivän kamerat ovat niin korkearesoluutioisia, se ei useinkaan ole ongelma. Mitä suurempi valokuvatuloste on, sitä suurempi mahdollisuus nähdä se kauempaa. Tämä tarkoittaa, että kuvaasi katsova henkilö ei todennäköisesti tarkista, että terävyys ja resoluutio ovat täysin optimaalisia. Tästä huolimatta on silti hyvä idea käyttää korkearesoluutioisia tiedostoja tulostukseen. Nyrkkisääntönä on, että kuvan viemisen yhteydessä ei pidä mennä alle 300 dpi:n.
DPI tarkoittaa "Dots per inch" ja ilmaisee kuinka monta pistettä neliötuumalla tulostetussa kuvassa on. Siksi se ei ole sama kuin PPI, joka tarkoittaa "pikseliä neliötuumaa kohti", ja se on konsepti, joka on sovitettu näyttöihin, kuten tietokoneisiin ja televisioruutuihin. Jälkikäsittelyssä ja digitaalisessa mediassa julkaisemisessa PPI:llä ei ole suurta roolia. Vain mitat pikselien lukumääränä ratkaisevat; 2140 x 1440, 1920 x 1080, 800 x 600 pikseliä jne. Mutta tulostuksessa voi olla hyvä miettiä PPI-arvoa. Yksinkertaisuuden vuoksi voit käyttää samaa nyrkkisääntöä kuin DPI:ssä, eli 300ppi.
Tulostettaessa on myös tärkeää muistaa, että sinulla on oikea väriprofiili ja että työskentelet kalibroidulla näytöllä – eli että värien toisto ja kontrasti toistetaan oikein. Yleisesti ottaen voit säilyttää sRGB:n tai Adobe RGB:n, jos aiot tulostaa omalla tulostimellasi tai lähettää sen tulostimelle. Graafiset tulosteet, jotka sisältävät tekstiä tai jonkinlaista graafista elementtiä yhdessä kuvan kanssa, saattavat vaatia CMYK-väriprofiilin, mutta tämä muuntaminen tapahtuu useimmissa tapauksissa alkuperäisen tekijän toimesta tai automaattisesti ohjelmissa, kuten Adobe InDesignissa.
Jotta voit varmistaa tulosteesi oikean rajauksen, on hyvä pitää kirjaa paperikooista ja niitä vastaavista kuvasuhteista. Useimmissa kuvankäsittelyohjelmissa voit nähdä kuvan mitat pikseleinä, tuumina tai senttimetreinä.
Tarvitsetko apua oikeiden tuotteiden löytämiseen? Olemme täällä sinua varten – ota yhteyttä puhelimitse numeroon 024 809 38 00, yhteydenottolomakkeen kautta tai vieraile Helsingin myymälässämme. Liity nyt yhteisöömme tavataksesi samanhenkisiä luovan alan ammattilaisia, osallistu maksuttomiin tapahtumiimme, sekä pysy ajan tasalla tuoteuutisista ja opi lisää tietopankkimme avulla.
Opi lisää
28
helmikuuta
Näyttöjen kalibrointi ja softproofing
Oikein kalibroidun näytön ansiosta valokuvien värit ovat taatusti oikeat - mikä on yhtä tärkeää niin tulostuksessa kuin nettiesityksessä. Jos muokkaat kuvaa, haluat varmasti tietää, että teet sen oikeissa olosuhteissa, jotta et näe erilaisia värejä kuin mitä kuvassa on. Täällä käymme läpi, miten se toimii ja suosittelemme tuotteita, jotka takaavat oikeat värit editointiin ja videotuotantoon.
Lue lisää4
lokakuuta
8 neuvoa onnistuneisiin luontokuviin
Haaveiletko kauniiden luontokuvien ottamisesta, mutta et tiedä mistä aloittaa? Tai haluatko haastaa itsesi luontokuvaajana ja viedä kuvauksesi uudelle tasolle? Tässä artikkelissa olemme koonneet parhaat vinkkimme, joiden avulla voit ottaa entistä parempia ja kiinnostavampia luontokuvia.
Lue lisää2
heinäkuuta
Kameran asetukset
Yksi seikka, joka saattaa olla hämmentävää järjestelmäkameraa ostettaessa, on kameran tekniset tiedot. Tässä on lyhyt yhteenveto siitä, mitä eri tekniset käsitteet tarkoittavat ja mitä vaikutusta niillä on kameran ominaisuuksiin.
Lue lisää22
tammikuuta
Valokuvapaperi – minkä paperipinnan valitsisin?
Valokuvapaperipinnan valinnassa on kyse mitä suurimmissa määrin omasta mausta – eli siitä, mistä tykkää. Yksi asia, joka kuitenkin kannattaa muistaa, on se, että erilaiset paperipinnat voivat antaa samalle kuvalle täysin erilaisen luonteen. Seuraavassa muutamia perusajatuksia, joita kannattaa ottaa huomioon paperia valittaessa.
Lue lisääScandinavian Photo
26.4.2025
Dela