Kameran asetukset
Yksi seikka, joka saattaa olla hämmentävää järjestelmäkameraa ostettaessa, on kameran tekniset tiedot. Tässä on lyhyt yhteenveto siitä, mitä eri tekniset käsitteet tarkoittavat ja mitä vaikutusta niillä on kameran ominaisuuksiin.
Sisältö
Valokuvauksen asetukset
Aukko
Kamerassa on oltava aukko, niin että kameran filmi tai sen kenno saa valoa. Tämän aukon löydät kameran objetiivista. Aukon koko säätelee, kuinka paljon tai kuinka vähän valoa objektiivin läpi pääsee. Lue lisäää.
Suljinaika
Jos aukko määrää pääsevän valon määrää, säätelemällä aukon kokoa, suljinaika määrää valon määrää, säätemällä kuinka kauan kameran suljin on auki. Lue lisää.
ISO
ISO-arvo tarkoittaa kameran valoherkkyyttä. Useimmilla kameroilla on ISO-arvo joka alkaa luvusta 100 tai 200 ja tämä tuottaa parhaat lopputulokset kuvissa. Kamerassa on kuitenkin mahdollista nostaa ISO-arvoa, mutta jos arvo on liian korkea, on suuri riski että saat kohinaa kuvissa. Kuinka korkeaa ISO-arvoa voit käyttää, riippuu kamerasta. Esimerkiksi ISO 6400 saattaa tuottaa huomattavasti enemmän kohinaa kuvissa kun kuvaat aloittelijakameralla verrattuna kuvaamista edistyneemmälla kameralle. Lue lisää.
Valotuksen korjaus
Kun valokuvaat kameran Auto/P-tilassa, kamera valitsee suljinajan, aukon ja ISO-arvon sinulle. Joskus tämä ei kuitenkaan toimi kuten haluat. Kuvastasi saattaa tulla liian tumma tai liian vaalea. Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa kuvan valotukseen, jos opit toiminnon valotuksen korjaus. Lue lisää.
Valkotasapaino
Valkotasapaino vaikuttaa kuvan väreihin ja on valokuvauksessa käytetty säätö, jota käytetään määrittämään kuvan valkoinen värisävy. Valkoisen pitäisi näyttää valkoiselta ja kaikkien muiden värien pitäisi toistua luonnollisesti. Valkotasapaino ilmoitetaan värilämpötilana (kelvin) valaisuun käytetyn valon sävyn mukaan. Kamera tallentaa valon värilämpötilan valitun valkotasapainoasetuksen mukaisesti. Lue lisää.
Valonmittaus
Kun valitset valonmittaustilan, joka sopii tilanteeseen jossa haluat kuvata, autat kameraa arvioimaan ja laskermaan valon parhaalla tavalla. Lue lisää.
Tarkennus
Tarkennus on uskomattoman tärkeää, jos haluat saada hyvän kuvan ja avuksi sinulla on kameran tarkennuspisteet ja tarkennusmenetelmät. Lue lisää.
Laukaisu-tilat
Kun valokuvaat, voit valita eri laukaisu menetelmiä kun esimerkiksi haluat nopeasti kuvata monta kuvaa peräkkäin, tai silloin kun haluat viivästyttää kuvan ottamista, niin että sinulla on aikaa liikkua kameran eteen ja olla mukana ryhmäkuvassa.
Yksi kuva
Tällä asetuksella, kamera otta vain yhden kuvan per laukaisinta. Tämä tila on hyödyllinen kun kuvaat paikallaan olevia kohteita, tai STOP MOTION, silloin kun sinun tarvitsee vain ottaa yksi kuvan kerrallaan.
Hiljainen kuvaus
Kun kuvaat tässä tilassa, kuvan ottaminen on hiljaisempaa kuin normaalisti. Erittäin hyödynnöllinen kun kuvaat eläimia/kirkossa tai muissa tilanteissa, joissa et halua häiritä.
Sarjakuvaus
Kamera ottaa sarjan kuvia, kun painat laukaisinta. Kuinka monta kuvaa kamera ottaa sekunnissa, riippuu mallista ja kuinka pitkän sarjan kuvia kamera voi ottaa, riippuu muun muuassa, muistikortin kirjoitusnopeudesta.
Symboleita voi olla useita eri versioita ja tarkoittaa sitä että kameralla voi sarjakuvata eri nopeuksilla. H yhdessä symbolin kanssa, tässä tapauksessa tarkoittaa nopeaa sarjakuvausta ja L tai "ei kirjain" tarkoittaa että sarjakuvaus on hitaampaa.
Tämä tila on hyödyllinen, kun joku avaa paketin, kun eläin tai lapsi leikkii tai muissa tilanteissa, joissa tapahtuu paljon. Tällä tavoin voit joko nähdä koko tapahtumasarjan tai poimia sen kuvan joka on paras.
Itselaukaisu & kauko-ohjain
Jos haluat ottaa kuvia viiveellä tai kaukosäätimen/etälaukaisimen kanssa, vaihdat tähän tilaan. Joissakin kameroissa itselaukaisimella ja kaukosäätimella on sama symboli, kun taas toisissa kameroissa itselaukaisimen symboli on sekunttikello ja etäohjaimen symboli on kauko-ohjain. Voit yleensä valita, haluatko 10 sekunnin tai 2 sekunnin viiveen (tai että kamera laukaisee heti, kun se saa yhteyden valvontaan).
Sekä itselaukaisin että kaukosäädin ovat käteviä käyttää, kun esimerkiksi haluat olla mukana omassa ryhmäkuvassa tai kuvatessasi pitkällä valotusajalla ja haluat välttää että vahingossa tönäiset kameraa ja aiheutat tarpeetonta epätarkkuutta.
Kameran kuvaustilat
Ennen kuin aloitat kuvaamisen tai sovellat asetuksia, sinun kannattaa valita kuvausohjelma. Kuvausohjelmien avulla, voit päättää kuinka paljon tai vähän haluat ohjata kameraa ja näin ollen kuvia.
Kameran säätöpyörästä löydät eri kuvausohjelmia. Nämä ovat esim. M, AV, TV ja P (joiden nimi myös voi olla M, A, S ja P - mutta ominaisuudet ovat samat) ja erilaisia valmiita kuvausohjelmia, eri tilanteille. Säätöpyörästä löytyy myös yksi tai useampia erityisiä ohjelmia, jotka ovat yksilöllisiä sinun kamera mallille. (lue lisää näistä kameran manuaalista).
Vakio-tilat
A – Auto
Merkintä joko A tai AUTO tai vihreällä värillä. Kameran helppokäyttöisin valinta, jossa kuvaaja tarvitsee vain suunnata kamera kohteeseen ja painaa laukaisinta. Erittäin käytännöllinen heille, jotka eivät koskaan ole käyttäneet järjestelmäkameraa. Kamera hoitelee kaikki säädöt automaattisesti ja asetuksia ei voida muuttaa.
M – Manual-tilassa
Manual-tilassa kuvaaja säätä itse sekä aukon että sulkimen nopeuden. Tämä tila ei sovellu aivan aloittelijalle vaan enemmän taitavalle kuvaajalle.
AV/A – Aperture priority
Aperture Priority tai aukon esivalinta, on tila jossa kuvaaja itse valitsee aukon ja kamera valitsee suljinajan. Kuvaajalla on myös tässä kuvaus-tilassa mahdollisuus säätää asetuksia, kuten ISO, valkotasapaino ja valotuksen korjaus. Valitse tämä tila, jos haluat vaikuttaa kuvan syväterävyysalueeseen.
TV/S – Shutter priority
Shutter Priority tai suljinajan esivalinta, on kuvaustila jossa kuvaaja itse valitsee suljinajan ja kamera valitsee aukon. Myös tässä tilassa, kuvaaja voi säätää asetuksia kuten ISO, valkotasapaino ja valotuksen korjaus. Valitse tämä tila kun kuvaat esim. urheilutapahtumia tai muita nopeasti liikkuvia kohteita, koska voit tällä kuvaustilalla vaikuttaa siihen miten liikkeet näkyvät kuvassa.
P
Kameran automatiikka säätelee automaattisesti aukon ja suljinajan. Tämä kuvaustila voi olla parempi vaihtoehto kokeneemmalle kuvaajalle, koska kuvaajalla on mahdollisuus itse säätää joitain asetuksia, kuten ISO, valkotasapaino ja valotuksen korjauksen.
Scenes-tilat
Scene-tilat tai SCN, ovat kuvaustiloja, jossa kuvaaja voi tilanteen mukaan valita parhaan esivalintatilan, Kameran automaattiikka valitsee kyseisen tilanteen mukaan parhaiten soveltuvat asetukset, joita ei voida muuttaa. Yleisimpiä tiloja ovat esim: maisema-, urheilu-, muoto-, ja yö-kuvaus.
JPEG vs. RAW
JPEG
- JPEG on ehkä yleisin tallenusmuoto Internetissä.
- Tiivistetty tai puristettu muoto, mikä tarkoittaa että se ei vie yhtä paljon tilaa, mutta se tarkoittaa myös, että se info mikä on saatavilla kun kuvaat RAW-muodossa, häviää JPEG-muodossa.
- Auto-muokattu kamerassa (enemmän kontrastia, terävämpi)
- Mahdollista muokata kuvaa jälkeenpäin, mutta joka muokkauksen jälkeen kuva menettää tietoa.
JPEG suositellaan niille, jotka eivät halua jälkikäsittelymahdollisuuksia ja niille jotka helposti haluavat ladata kuvia netille tai selata kuvia esim. tietokoneessa tai televisiossa, muuttamatta tiedostomuotoa.
RAW
- Raw-muodon kuvat voit avata ja käsitellä ohjelmissa kuten Photoshop.
- Pakkaamaton, mikä tarkoittaa että raw-kuvan mukana tallentuu tieto kuvaushetkellä valittuna olleista säädöistä, jotka on mahdollista kumota ja muokata uudelleen kuvankäsittelyohjelmalla, minkä takia rawia kutsutaan häviöttömäksi tiedostomuodoksi.
- Vie enemmän tilaa tietokoneella/kovalevyllä.
- RAW-muodon voi kokea hieman huonompana kuon esim. JPEG-muodon, juuri sen takia että se on täysin käsittelemätön - alkuperäinen.
RAW suositellaan niille, jotka haluavat enemmän vaihtoehtoja ja jotka haluavat jälkikäsitellä kuvia.
Tarvitsetko apua oikeiden tuotteiden löytämiseen? Olemme täällä sinua varten – ota yhteyttä puhelimitse numeroon 024 809 38 00, yhteydenottolomakkeen kautta tai vieraile Helsingin myymälässämme. Liity nyt yhteisöömme tavataksesi samanhenkisiä luovan alan ammattilaisia, osallistu maksuttomiin tapahtumiimme, sekä pysy ajan tasalla tuoteuutisista ja opi lisää tietopankkimme avulla.
Opi lisää
14
huhtikuuta
Opi lisää muistikorteista
Markkinoilla on monia erilaisia muistikortteja, jotka eroavat esimerkiksi laadun, nopeuden, tekniikan ja merkintöjen osalta. Onko mielestäsi vaikeaa valita sopiva muistikortti? Tässä oppaassa käymme läpi muistikorttien tärkeimmät asiat ja kerromme tarkemmin yllämainituista käsitteistä ja mitä sinun tulee tietää muistikorteista.
Lue lisää29
maaliskuuta
Näin valitset sopivan järjestelmäkameran
Mitä minun tulisi aloittelijana ottaa huomioon ennen järjestelmäkameran ostamista? Mikä järjestelmäkamera sopii minulle parhaiten ja mitkä ominaisuudet ovat tärkeitä? Ensimmäistä tai uutta järjestelmäkameraa hankkiessa sinun tulee kiinnittää huomiota moneen eri yksityiskohtaan. Tämä oppaamme keskittyy auttamaan sinua löytämään tarpeisiisi sopivan kameran.
Lue lisää1
joulukuuta
Objektiiviopas – näin valitset sinulle sopivan objektiivin
Kuvaaminen eri vuodenaikoina on erittäin mielenkiintoista ja jos olet kuvannut paljon viimeaikoina, saatat olla miettinyt sitä, miten saisit entistä enemmän irti kamerastasi. Jotkut haluavat ottaa kuvia kauempaa, sumealla taustalla, saada terävämpiä kuvia tai yksinkertaisesti kokeilla jotain uutta. Tällöin uusi objektiivi voi olla tarvitsemasi, mutta oikean objektiivin valinta ei ole välttämättä helppoa, koska sinun on otettava huomioon useita eri tekijöitä. Valintaan voi vaikuttaa objektiivin paino, hinta ja haluamasi tyyli. Käymme tässä läpi verkkosivuiltamme löytyviä termejä, kuten laajakulma, normaalizoomi, superzoomi, makro, teleobjektiivi ja kiinteät linssit. Tämä voi helpottaa sinua valitsemaan sinulle juuri sopivan objektiivin.
Lue lisääScandinavian Photo
2.7.2021
Dela