Opi lisää näytöistä

Sopivan näytön valitseminen tietokoneellesi voi olla hankalaa ja erilaiset työt vaativat tiettyjä ominaisuuksia. Jotta sinun valinta olisi mahdollisimman helppo, käymme läpi tärkeimpiä ominaisuuksia, jotka sinun tulee huomioida näytön hankinnassa.

Opi lisää näytöistä

Sisältö

Näyttöpaneelit

VA

VA on paneeli, joka sopii moneen käyttötarkoitukseen. Niissä on suurempi väriavaruus verrattuna TN:ään, mutta niiden vasteaika ei ole yhtä nopea. VA-paneelien vasteaika on 2-3 ms ja niiden virkistystaajuus on jopa 200 Hz. Kontrastisuhde on myös korkeampi, mikä edesauttaa HDR:n toimintaa. Tästä syystä VA-paneeleita käytetään usein televisioissa.

Sopii niille, jotka pelaavat ja työskentelevät videoiden parissa tai niille, jotka tarvitsevat all-in-all-näytön hyvällä kuvanlaadulla.

IPS

IPS on paneeli, jossa on upeat värit, laaja katselukulma ja väriavaruus. Viime vuosina näiden paneelien vasteaika ja virkistystaajuus ovat parantuneet ja ne ovat suunnilleen samalla tasolla kuin VA-paneelit. IPS-paneeli tarjoaa 150-160 Hz virkistystaajuuden ja yhdessä laajan väriavaruuden kanssa niissä on parempi HDR kuin VA-paneeleissa.

Sopii niille, jotka työskentelevät paljon grafiikan sekä kuvien parissa tai kun näytöltä vaaditaan laaja väriavaruus tarkalla värintoistolla. Nämä ovat myös täydellisiä näyttöjä toimistoon, koska niissä on korkea terävyys ja laaja katselukulma.

OLED

OLED-teknologia tarjoaa erinomaisen kontrastin ja todentuntuisen mustan. OLED-näytöissä yksittäisiä pikseleitä voidaan sammuttaa, jolloin musta väri on täysin puhdas. Tämä johtaa erittäin korkeaan kontrastisuhteeseen ja värit toistuvat elinvoimaisina ja intensiivisinä. OLED-näytöillä on lisäksi laaja katselukulma ja vähäinen värivirhe.

Sopii niille, jotka priorisoivat terävämmän kontrastin kirkkaamman kuvan sijaan. Markkinoilla on myös OLED-näyttöjä, joissa on korkea hertsimäärä, mikä tekee niistä erinomaisia pelikäyttöön.

 

Mikä näytön tarkkuus minun pitäisi valita?

Resoluutio kertoo kuinka monesta pikselistä näyttö koostuu ja korkeampi resoluutio antaa tarkemman kuvan. Se määritetään pikselien lukumääränä leveydessä kertaa pikselien lukumäärä korkeudessa. Pikselien määrän lisäksi puhutaan yleensä myös PPI:stä (pikseliä tuumalla). 1920 x 1080 resoluutio näyttää erilaiselta 24" näytöllä verrattuna 32" näytöön, koska näytön alue on suurempi, mutta pikselien määrä on sama. Tästä syystä on erityisen tärkeää miettiä resoluutiota, kun harkitset suuremman näytön ostamista.

Full HD

Full HD -resoluutio on oltava vähintään 1920 x 1080. Se on ollut pitkään yleinen standardi erityyppisille näytöille. Suoratoistopalveluissa Full HD on yleisin resoluutio, mutta monet palvelut ovat alkaneet tarjoamaan myös korkeamman resoluution vaihtoehtoja.

Sopii niille, jotka tekevät pääasiassa toimistotyötä tai pelaavat pelejä, jotka eivät vaadi suurempaa pikselitiheyttä tai yksityiskohtia.

Katso kaikki Full HD-näytöt.

WQHD

WQHD on resoluutio, joka on vähintään 2560 x 1440. WQHD on lyhenne sanoista Wide Quad High Definition ja sitä käytetään pääasiassa tietokonenäytöissä. WQHD:tä kutsutaan usein 2K:ksi eli se on vaihtoehto Full HD:n ja 4K:n väliltä.

Sopii niille, jotka käyttävät näyttöä pääasiassa peleihin ja kuvankäsittelyyn. Se on myös oiva valinta, kun haluat suuremman näytön paremmalla pikselitiheydellä.

4K

Todellisuudessa 4K näyttö vaatii 4096 x 2160 resoluution, mutta usein jo 3840 x 2160 resoluutiota kutsutaan myös 4K:ksi. Oikea termi on itse asiassa Ultra HD tai UHD. 4K on uusi standardi liikkuvalle kuvalle.

Sopii niille, jotka muokkaavat valokuvia tai videomateriaalia 4K-resoluutiolla.

5K

5120 x 2880 eli 5K resoluutio on ollut pitkään kaupallisten markkinoiden suurin tietokonenäytöissä tarjottu resoluutio. Useat sisällönluojat suosivat 5K:ta, koska se on renderöinyt valokuvasta eniten yksityiskohtia.

Sopii niille, jotka muokkaavat valo- ja videokuvia korkealla tasolla ja haluavat täydellisen toiston kuvan pikseleistä.

8K

8K on nimitys vähintään 7680 × 4320 resoluutiolle. Vaikka 8K yleistyy, 8K-näytöt muodostavat hyvin pienen osan laitteiden kokonaismäärästä ja tietokonenäytöt 8K-resoluutiolla ovat edelleen hyvin epätavallisia.

Sopii niille, jotka tarvitsevat maksimaalisen resoluution esimerkiksi videoeditointiin.

1050796_2.jpg

Mikä on värimaailma?

Näyttöjen värimaailma on niiden toistamien värien kirjo. Yleisiä värimaailmoja ovat esimerkiksi sRGB, Adobe RGB ja DCI-P3. Laajempi värimaailma tarkoittaa, että näyttö voi toistaa enemmän värejä, mikä mahdollistaa tarkemman ja elävämmän kuvien ja videoiden toiston. Käymme läpi muutamia yleisimmistä värimaailmoista.

Adobe RGB

Adobe RGB on Adoben vuonna 1998 kehittämä RGB-väriprofiili, joka suunniteltiin kattamaan mahdollisimman hyvin kaikki värisävyt. Adobe RGB on väristandardi, joka on yleistynyt useissa näytöissä Adoben käyttäjien tarpeiden täyttämiseksi ja ammattimaisen väriympäristön toistamiseksi valokuvia editoitaessa ja tulostettaessa.

sRGB

Tietokoneiden oletusväri on sRGB ja useimmissa tapauksissa LCD-näytöllä varustetut tuotteet, kuten tulostimet, digitaalikamerat ja muut laitteet, on määritetty toistamaan sRGB mahdollisimman tarkasti. sRGB:n haittana on, että se on hyvin kapea värispektri, joka ei sisällä kylläisiä värejä. Useat kamerat ja tulostimet voivat nykyään toistaa laajemman värispektrin tuottaakseen eloisampia värejä.

NTSC

Tämä väriavaruus on vakiona analogisissa televisioissa ja on lähellä Adobe RGB:n kylläisyyttä. Tätä väriavaruutta käytetään yleisesti videotuotannossa ja se löytyy usein videoeditointiin ja materiaalin siirtämiseen käytetyistä monitoreista.

Rec.2020

Rec.2020 tai BT.2020 on suositeltu standardi Ultra HD- ja 8K-formaateille projektori- ja TV-tuotannossa. Verrattuna Rec.709:ään, se tarjoaa laajemman väri- ja kontrastivalikoiman ja tukee suurempaa kirkkautta jopa 10 000 nittiin asti. Rec.2020 on erittäin suosittu videoeditointiin liittyvissä työtehtävissä.

DCI-P3

DCI-P3 tarjoaa vähintään 25% paremman värintoiston sRGB:hen verrattuna ja se on suunniteltu Ultra HD:tä ja HDR:ää ajatellen. DCI-P3 yleistyy yhä enemmän pelinäyttöjen ja korkeampien päivitystaajuuksien näytöissä. DCI-P3 on hyvä valinta niille, jotka käsittelee kuvia ammatikseen tai tarvitsevat edistynyttä värintoistoa editointiin.

Display P3

Display P3 tarjoaa enemmän selkeyttä ja kylläisyyttä väreihin, erityisesti punaisen ja vihreän spektrin sisällä. Valkoinen ja gammapiste muutettiin ja laajennettiin sRGB:stä Display P3:ksi. P3 toimii hyvin erinomaisesti valo- ja videoeditoinnissa. Display P3 löytyy pääasiassa Applen näytöistä.

Mikä on värimaailma?

Kuva Benq.eu -sivustolta

Mikä väriavaruus sopii käyttötarkoitukseeni?

Kun tutkit näytön teknisiä tietoja, voit usein lukea 100% sRGB:stä tai 95% Adobe RGB:stä. Tämä tarkoittaa sitä, että näyttö pystyy toistamaan 95% Adobe RGB -väristandardista. Käyttäjänä saat itse päättää, mihin näyttöä käytetään ja mitä väritilaa tarvitset.

Jos työskentelet ensisijaisesti valokuvien ja tulosteiden parissa, Adobe RGB saattaa olla sinulle paras väritila. Jos sen sijaan työskentelet vain verkossa ja jaat kuvia verkkosivustoilla, kuten Facebookissa tai muilla verkkoalustoilla, sRGB saattaa riittää sinulle, koska selaimet voivat nykyään näyttää vain sRGB:tä. DCI-P3 tai Display P3 sopii myös niille, jotka työskentelevät kuvien kanssa digitaalisesti.

Jos työsi koostuu enimmäkseen videoeditointia, on nykyään tavallista työskennellä DCI-P3- tai Display P3 -näytöllä, jotka voivat toistaa täysin digitaalisiin projektorijärjestelmiin mukautetun eloisan väriskaalan. Rec.2020 on toinen suosittu standardi videoeditointiin.

Näytön kalibrointi

Mistä tiedät, että näyttösi värit vastaavat todellisuutta? Vaikka kaksi saman mallin näyttöä olisi valmistettu samalla tavalla, ei ole varmaa, että väri toistuu oikein tai edes samalla tavalla. Siksi näytön kalibrointia suositellaan erityisesti niille, jotka työskentelevät ammattimaisesti valo- ja videokuvauksen parissa. Näytön kalibrointi varmistaa, että toistetut värit ovat oikeat ja että kirkkaus ja kontrasti ovat optimaaliset. Kalibrointi estää sen, että kuva näyttää erilaiselta eri alustoilla.

 

Kalibrointilaitteet

Käytä kalibrointiin sensoria ja/tai värikorttia. Värikorttia käytetään valokuvauksessa värien määrittelyyn ja sensori on digitaalinen laite, joka lukee näytön värejä ulkopuolelta, jotta näyttö voidaan säätää oikein parhaan mahdollisen värintoiston saavuttamiseksi. Tietokonenäytöille ja erityisesti kannettaville tietokoneille, on suositeltavaa suorittaa kalibrointi 4-6 viikon välein, koska lämpöerot ja ulkoiset vaikutukset saavat parametrit muuttumaan ajan myötä.

Katso kaikki kalibrointiin tarkoitetut tuotteet.

Kalibrering_1_copy.jpg
Kuvat: Thomas Adorff

Virkistystaajuus

Virkistystaajuus, hz tai FPS. Olet ehkä kuullut puhuttavan näistä termeistä, mutta et ole ehkä oikein ymmärtänyt, mitä ne tarkoittavat. Näytön virkistystaajuus ilmaisee, kuinka monta kuvaa sekunnissa näyttö voi näyttää. Se määritetään myös hertseinä esim. 60 hz. FPS eli frames per second tarkoittaa ruutua sekunnissa. Tietokoneesi suorituskyky määrittelee pitkälti sen, kuinka paljon FPS:ää saat. Vaikka tietokoneesi kykenisi huimiin FPS-lukuihin, näyttösi ei voi toistaa enempään kuin mitä näytössäsi on ilmoitettu virkistystaajuudeksi.

Kuinka monta hertsiä Hz tarvitsen?

Jos käytät näyttöäsi pääasiassa editointiin tai muuhun luovaan työskentelyyn, 60-75 Hz riittää. Useimmissa näyttöpäätteissä, jotka on tarkoitettu valokuva- ja videoeditointiin, on harvoin yli 60 Hz. Korkeammasta hertsilukemasta voi kuitenkin olla hyötyä, jos työskentelet animaation tai elokuvan erikoistehosteiden parissa, sillä se auttaa välttämään niin kutsutun "motion blur"

Pelaamisessa puhutaan usein enemmän hertseistä, sillä se parantaa pelin sulavuutta. Yleisesti ottaen sanotaan, että 120 Hz on vähimmäismäärä, jotta näyttö voitaisiin laskea pelinäytöksi, mutta nykyään on olemassa näyttöjä, jotka yltävät jopa yli 300 Hz.

Kuinka monta hertsiä Hz tarvitsen?

Näyttöjen liitännät

Näyttöä hankkiessa on tärkeä miettiä, miten tietokone liitetään ja minkätyyppisiä videotuloja tarvitaan. Aiemmin oli yleistä, että käytössä oli useita erilaisia ​​liitäntöjä eri toiminnoille. Nykyisin yksi liitäntävaihtoehto on usein riittävä. Alla käymme läpi erilaiset liitäntävaihtoehdot ja niiden erot.

DisplayPort

Tämä liitäntävaihtoehto siirtää digitaalista kuvaa tietokoneen ja näytön välillä. DisplayPort 1.2 on yhteensopiva pakkaamattoman 8K (30Hz) ja pakatun 8K UHD:n (60Hz) kanssa. Jos DisplayPortin versio on 1.2 tai uudempi, voit liittää useita näyttöjä samaan ketjuun (Daisy Chain). Tämä tarkoittaa sitä, että tarvitset vain yhden kaapelin vaikka sinulla on useita näyttöjä.

DP 3x1.jpg

HDMI

Tämä on yksi yleisimmistä liitännöistä äänen ja videon siirtoon. Se on saatavilla nykyään useimmissa näytöissä ja myös televisioissa. HDMI:tä on saatavilla neljänä eri versiona, joista yleisimmät ovat nykyään 1.4 ja 2.0 versiot. Versio 1.4 tukee 4K:ta (30Hz / 24Hz) ja versio 2.0 on hieman nopeampi siirtonopeudeltaa ja tukee 4K:ta (60Hz). Muistathan käyttää sopivaa kaapelia saadaksesi maksimaalisen tehon HDMI-portistasi.

HDMI 3x1.jpg

DVI

Tämä on analoginen videolähtö, joka tuli VGA:n jälkeen. Sitä on saatavana kolmella eri DVI-liitännällä, joista yleisin on DVI-D digitaaliseen lähetykseen ja DVI-I digitaaliseen ja analogiseen lähetykseen. DVI-D:tä käytetään kuten HDMI:tä ja se voidaan helposti liittää HDMI-kaapeliin sovittimen avulla

DVI 3x1.jpg

USB-C

USB-C on uusin liitäntätyyppi, joka siirtää videota, ääntä, tiedostoja ja kykenee myös laitteiden virransyöttöön. Yksi USB-C-portin suurimmista eduista on, että tarvitset vain yhden kaapelin. Videosignaali on vastaava kuin DisplayPortissa eli se pystyy käsittelemään myös jopa 8K (60Hz) resoluutiota. Tämä yhdessä äänisignaalin, tiedostonsiirron ja jopa 100 W virransyötön kanssa tekevät USB-C:stä erittäin monipuolisen liitäntävaihtoehdon.

Muistathan tarkistaa tekniset tiedot, kun valitset USB-C-liitännällä varustettua näyttöä. USB-C-liitännällä varustettu näyttö kykenee syöttämään virtaa ja lataamaan kannettavaa tietokonetta, joten tarkistathan kuinka paljon tehoa (W) se pystyy toimittamaan. Kannettava tietokone vaatii keskimäärin 40-60 W normaalikäyttöön ja jos teet tietokoneellasi enemmän grafiikkaa vaativia tehtäviä, kuten videoeditointia ja 3D-grafiikkaa, se saattaa tarvita jopa 85-100 W tehon. Huomioithan, että useat USB-C-portilla varustetut tietokoneet ja näytöt eivät tue kaikkia toimintoja, joten tarkistathan laitteen ominaisuudet.

 

Thunderbolt

Vaikka Thunderbolt näyttää ensi silmäyksellä USB-C:ltä, niiden ominaisuudet eroavat toisistaan. Thunderbolt on suosittu portti erityisesti Applen tuotteissa. Thunderboltilla on nopeampi siirtonopeus (jopa 40 GB/s) ja se vaatii erityisen kaapelin kahden Thunderbolt-laitteen yhdistämiseen.

USB C 3x1.jpg

Takaisin sivun yläosaan


Tarvitsetko apua oikeiden tuotteiden löytämiseen? Olemme täällä sinua varten – ota yhteyttä puhelimitse numeroon 024 809 38 00, yhteydenottolomakkeen kautta tai vieraile Helsingin myymälässämme. Liity nyt yhteisöömme tavataksesi samanhenkisiä luovan alan ammattilaisia, osallistu maksuttomiin tapahtumiimme, sekä pysy ajan tasalla tuoteuutisista ja opi lisää tietopankkimme avulla.


Opi lisää

5
heinäkuuta

Huomioitavat asiat piirtopöydän hankinnassa

Mikä on piirtopöytä ja miten ne toimivat? Mikä piirtopöytä minun pitäisi valita? Mitä on tärkeää ottaa huomioon sopivan mallin valinnassa? Piirtopöytä on tehokas apuväline luovaan työskentelyyn ja se helpottaa kuvankäsittelyä, piirtämistä ja suunnittelutöitä. Autamme sinua huomioimaan eri ominaisuuksia, jolloin sopivan piirtopöydän valinta on helpompaa.

Lue lisää

9
marraskuuta

3D-tulostus: Valitse juuri sinulle sopiva 3D-tulostin!

Vie luovuutesi uudelle tasolle 3D-tulostimen avulla! Tulostimessa on laaja käyttöalue ja sitä voidaan käyttää esimerkiksi arkkitehtuurityöhön, teollisuussuunnitteluun ja korujen valmistukseen. Sitä voi käyttää myös koulutuksessa tai kotona. Tulostimia löytyy useita eri malleja, sekä aloittelijoille että edistyneemmille käyttäjille. Voimme auttaa sinua löytämään oikean tulostimen 3D-viidakossa ja avaamaan oven 3D-tulostuksen luovaan maailmaan!

Lue lisää

22
tammikuuta

Valokuvapaperi – minkä paperipinnan valitsisin?

Valokuvapaperipinnan valinnassa on kyse mitä suurimmissa määrin omasta mausta – eli siitä, mistä tykkää. Yksi asia, joka kuitenkin kannattaa muistaa, on se, että erilaiset paperipinnat voivat antaa samalle kuvalle täysin erilaisen luonteen. Seuraavassa muutamia perusajatuksia, joita kannattaa ottaa huomioon paperia valittaessa.

Lue lisää

Scandinavian Photo

13.9.2024

Dela

Ratkaisuja luoville ihmisille jo vuodesta 1982

Olemme Scandinavian Photolla jo yli 40 vuoden ajan auttaneet luovia ihmisiä toteuttamaan visioitaan. Tarjoamme inspiraatiota, asiantuntemusta ja tuotteita muun muassa valokuvauksen, äänen, videokuvauksen ja teknologian tarpeisiin. Palvelemme myös elokuvan, musiikin ja taiteen harrastajia. Oikeilla työkaluilla ideat muuttuvat todellisuudeksi. Autamme sinua valitsemaan tuotteet, jotka vastaavat tarpeitasi. Tarjoamme korkealaatuisten tuotteiden lisäksi myös henkilökohtaista ja asiantuntevaa palvelua. Asiantuntemuksemme ja sitoutumisemme takaavat, että löydät juuri sinulle sopivan varustuksen.

Seuraa meitä:
Liity uutiskirjeemme tilaajaksi!

Ole kartalla tekniikka-alan uusimmista trendeistä! Syöttämällä sähköpostiosoitteesi ja tilaamalla uutiskirjeen suostut vastaanottamaan uutiskirjeitä Scandinavian Photolta. Uutiskirjeen tilaajana saat upeita tarjouksia, tietoa alan johtavien tuotemerkkien kuulumisista ja uutuuksista sekä tietysti runsaasti inspiraatiota.

Uutiskirjeen tilaaminen on vapaaehtoista ja voit peruuttaa tilauksen tai suostumuksesi milloin tahansa. Lue lisää henkilötietojen käsittelystä ja oikeuksistasi tietosuojaselosteestamme.

Ostoskori

Ostoskori

Ostoskorisi on tyhjä

Yhteensä: 0 tuotetta
0 EUR

Suosikit

Suosikit

Toivelista on tyhjä

Yhteensä: 0 tuotetta
0 EUR

Jaa ostoskori

Säästä linkki, lähetä se ystävälle tai jaa se yhteisössä.

Anna ostoskorille nimi
Linkki ostoskoriin