Tallenna ääntä - Aloittelijan opas

Äänittäminen saattaa tuntua yksinkertaiselta, mutta huomaat nopeasti, jos laatu ei ole kunnossa, ja kuinka se vaikuttaa videosi yleiseen laatuun. Halusitpa sitten paremman äänen videoihisi tai tallentaa musiikkia digitaalisesti, oikealla tekniikalla ja laitteilla voi olla suuri ero. Tässä oppaassa käymme läpi kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää kristallinkirkkaan äänen tallentamiseksi kameraan, tietokoneeseen ja puhelimeen. Neuvomme kaikessa mikrofonin valinnasta editointivinkkeihin, jotta saat parhaan mahdollisen äänitallenteen. Liity mukaan!

Sisältö

5 vinkkiä parempaan äänen tallentamiseen

Aloitamme viidellä yleisellä vinkillä, joita voidaan periaatteessa aina soveltaa parhaan mahdollisen äänityksen aikaansaamiseksi, mutta tietysti tilanteet vaihtelevat.

1. Käytä äänitykseen oikeaa mikrofonia

Kondensaattorimikrofonit ovat ihanteellisia studiosessioihin herkkyytensä ja tarkempien yksityiskohtien erottelun vuoksi, kun taas dynaamiset mikrofonit ovat usein parempia live-tallennuksiin tai korkeisiin äänenpaineisiin.

Myös mikrofonin suuntaominaisuuksiilla on merkitystä. Suuntaavan mikrofonin avulla vältyt häiritseviltä huonemeluilta ja taustameluilta. Jos puhujia on kaksi tai useampi, nauhoitus keskittyy siihen henkilöön, johon mikrofoni on suunnattu, ja sen jälkeen sitä on helpompi muokata.

Katso lisää valitse oikea mikrofoni alta.

2. Säädä mikrofonin etäisyyttä 

Yleinen virhe on, että mikrofoni on liian kaukana tallennettavasta äänilähteestä. Mitä lähempänä äänilähde on mikrofoniin nähden, sitä enemmän tallentuu haluttua sisältöä. Pidä mikrofonia puhe- ja laulutallenteita varten noin 15-30 cm päässä suusta, mutta sitä voidaan säätää äänen voimakkuuden ja halutun äänenlaadun mukaan.

Harkitse myös etäisyyden kasvattamsita, jos äänitaso lisääntyy äkillisesti, kuten nauru tai huutaminen. Instrumenttien kohdalla saatat joutua säätämään etäisyyden lisäksi myös kulmaa parhaan äänitasapainon löytämiseksi.

4. Valitse paikka melun ja akustiikan mukaan

Videokuvauksessa voi olla vaikeaa valita äänityspaikkaa äänenlaadun mukaan, mutta jos sinulla on mahdollisuus, yritä tarkastella ympäristön melua ja akustiikkaa heti alusta alkaen. Onko mahdollista valita toinen aika vuorokaudesta, jolloin on hiljaisempaa tai paikka hieman kauempaa melusta?

Sisätiloissa melua on yleensä helpompi hallita, mutta sielläkin on huomioitava asioita kuten kaiku. Ääni heijastuu kovista pinnoista, kuten seinistä, lattioista ja katoista. Harvalla ihmisellä on pääsy äänieristettyyn tai -vaimennettuun studioon, mutta voit yrittää vaimentaa huoneessa olevia ääniä tekstiileillä, tyynyillä ja huonekaluilla. Jos aiot tallentaa videokuvaa, jossa ympäristö on hieman meluisa, valitse suuntaava mikrofoni, joka ei poimi liikaa ympäröivää melua vaan kohdistuu tarkemmin eteenpäin äänityskohteeseen.

5. Tarkista ääni ennen kuin aloitat

Äänittäminen kuuntelematta hyvillä kuulokkeilla on kuin kuvaaminen näkemättä materiaalia. Kun tarkistat äänen ennen aloittamista ja mieluiten myös kuvauksen aikana, et tule kuvauksista ikävän yllätyksen kanssa. Tarkista tallentimen/langattoman lähettimen akun tila ja tee testiäänitys ja tarkista, että ääni toimii oikein ennen kuin aloitat varsinaisen tallennuksen.

Kuulokkeet kameraan yhdistettynä helpottavat mahdollisten häiriöiden ja melun havaitsemista. Suljetut korvan päällä olevat kuulokkeet suodattavat ympäristön melua, joten voit helpommin keskittyä äänitykseen ilman, että kuulokkeisiin vuotava ympäristön melu haittaa tarkkailua. 

Oikean mikrofonin valinta

Useimmissa laitteissamme on nykyään sisäänrakennettu mikrofoni – tietokoneissa, puhelimissa ja kameroissa, mutta ulkoisen mikrofonin käyttö tekee ihmeitä äänen tallennuksessa. On myös yhtä tärkeää, että valitset oikeantyyppisen mikrofonin äänitystarkoitukseesi ja huomioit sen soveltuvuuden kuhunkin ympäristöön.

Tässä videossa käymme läpi erilaisia ​​mikrofonityyppejä haulikkosta nappimikkiin ja annamme vinkkejä, joiden avulla saat kaiken irti eri tyypeistä.


Sivun yläosaan

Parempi ääni järjestelmäkameralle ja videokameralle

Hyvän äänen tallentaminen videoihisi on yhtä tärkeää kuin hyvä kuvanlaatu, mutta mikä mikrofoni minun pitäisi valita ja mitä minun pitäisi ottaa huomioon? Salamakenkään asennettu kameramikrofoni on helppo ottaa käyttöön, ja se on täydellinen järjestelmäkameroiden ja handycam-kameroiden äänenlaadun parantamiseksi. Se liitetään kameran mikrofonituloon ja käyttää usein kameran akkua, kun taas jotkin mallit tarvitsevat erillisen virtalähteen.

Kameran mikrofoni on helppo tapa saada parempi ääni  järjestelmäkameralla kuvattaessa

Kameraan asennettavat mikrofonit ovat usein ns. haulikkomikrofoneja, jotka poimivat ääntä suoraan edestä ja hylkivät ääntä sivuilta. Parempien mikrofonikapseleiden lisäksi edistyneemmät mallit antavat sinulle mahdollisuuden suodattaa pois ei-toivotut äänitaajuudet, jotka voivat pilata tallennuksen, ja ne voi antaa sinulle paremman mahdollisuuden säätää myös äänitasoa.

Mutta jos kamera on liian kaukana puhujasta?

Kun kameran mikrofoni päätyy liian kauas poimiakseen hyvää ääntä, langaton mikrofoni on ratkaisu. On useita malleja, joissa voit kiinnittää paitaan tai takkiin huomaamattoman nappimikrofonin, joka lähettää äänen langattomasti kameran vastaanottimeen.

Synkronoi ääni ja kuva

Filmiklaffi on erittäin yksinkertainen mutta tehokas tapa synkronoida erikseen tallennettu ääni jälkikäteen videokuvan kanssa. Muut kovaääniset äänet, kuten käden taputus, voivat toimia myös tallennuksen alussa. Jälkikäsittelyssä synkronoit ääniaallon äänen huipun videon visuaalisen taputuksen kanssa. Tämä menetelmä toimii riippumatta siitä, tallentaako kamera ääntä vai ei.

Aidon klaffin etuna (käsiin verrattuna) on mahdollisuus kirjoittaa talteen, mikä kohtaus on äänitettävä ja mikä otetaan, joten voit helposti synkronoida klipin ulkoisen äänen kanssa videota editoidessasi. Yksi henkilö (jota kutsutaan C-valokuvaajaksi suurten filmikuvausten tapauksessa) pitää klaffia kameran edessä ja lukee kohtaus- ja kuvausnumerot äänekkäästi ja selkeästi. Sitten hän sulkee klaffin, mikä tarkoittaa, että sekä kuva että ääni ääni tallennetaan, mikä helpottaa otoksen yhdistämistä oikealla ääniklipillä leikkauksen aikana.

Monissa videonmuokkausohjelmissa, kuten Adobe Premiere Prossa tai Final Cut Prossa, on ominaisuuksia, jotka synkronoivat automaattisesti kameran äänen erikseen tallennetun äänen kanssa. Se tekee prosessista helppoa ja säästää aikaa.

Käytä mikrofonipuomia

Tilanteissa, joissa kameraan asennettu mikrofoni on liian kaukana ja langaton mikki ei myöskään sovellu, on hyvä idea käyttää mikrofonipuomia. Sitten voit sijoittaa mikrofonin lähemmäs puhuvaa henkilöä, mutta poissa kuvasta, aivan kuten TV- ja elokuvatallenteissa, parhaan äänenlaadun saamiseksi. Tämä toimii sekä kalliimpien ammattimikrofonien että myös yleisten kameraan asennettavien mikrofonien, kuten Røde Videomicin tai Sennheiser MKE:n, kanssa.

Jos haluat kiinnittää mikrofonin, liitä se vain jatkojohdolla ja mikrofonin pidikkeellä puomiin. Jotta kaapeli ei roikkuisi, voit kiinnittää ne pidikkeillä tai nippusiteellä jotta se pysyy siistinä ja sotkeutumattomana.

Mikrofonipuomin avulla pääset lähemmäksi mikrofonin kanssa

Äänitys ulkona

Jos aiot kuvata videoita ulkona, tuuli on vihollisesi. Jos tuulee, mikrofonin tuulensuoja on ero käyttökelvottoman ja käyttökelpoisen tallenteen välillä. Tuulensuojia on saatavana useissa eri muodoissa ja muunnelmissa, jotka sopivat kaikkeen pienistä nappimikrofoneista suuriin haulikoihin zeppeliineillä. Tuulensuojakarvalla on minimaalinen vaikutus äänenlaatuun, mutta se suodattaa suhinat ja tuulen kohinan. Koko valikoimamme tuulensuojia löytyy täältä

Zeppelin on hyvä, koska se suojaa mikrofonia iskuilta ja muodostaa seisovan ilmaraon kuoren ja mikrofonin väliin, mikä vähentää huomattavasti tuulen melua. Mikrofoni ei ole vain suojattu tuulelta, vaan myös tärinää vastaan ripustusjärjestelmän ansiosta. Jousitusjärjestelmä vaimentaa iskuja ja tärinää ja pitää mikrofonin paikallaan.

Zeppelin tarjoaa hyvän tuulensuojan mikrofonille ulkona äänitettäessä

Tallenna ääntä puhelimeen

Älypuhelimet ovat loistavia työkaluja nopeiden klippien tallentamiseen suhteellisen korkealla videolaadulla, jotka voidaan helposti jakaa sosiaalisessa mediassa. Yleensä ongelmana on hyvän äänen puuttuminen. Onneksi äänen tallentamiseen matkapuhelimella on paljon joustavia ratkaisuja, jotka ovat sekä erittäin edullisia että helppokäyttöisiä.

Muun muassa Røde, Hollyland ja Saramonic tarjoaa useita joustavia mikrofonisettejä, joissa on puhelimeen liitettävä vastaanotin, joka yhdistetään yhteen tai kahteen langattomaan mikrofonilähettimeen. Vastaanottimia on saatavana sekä Lightning- että USB-C-liittimellä, ja 3,5 mm:n liittimellä valikoima kasvaa entisestään. Meillä on myös puhelinmikrofoneja, jotka liitetään suoraan puhelimeen.


Sivun yläosaan

Näin saat paremman äänen tietokoneellesi

Paremman äänen saamisen tietokoneellesi on helppoa, "plug and play"! Tarjolla on useita USB mikrofoneja, jotka eivät vaadi asennuksia tai ohjelmistoja.

Ulkoinen äänikortti lisää mahdollisuuksia

Jotta voisit laajentaa ja monipuolistaa käyttömahdollisuuksiasi verrattuna tietokoneen äänipiiriin, kannattaa investoida ulkoiseen äänikorttiin. Ne yhdistetään USB:n tai Thunderboltin kautta ja tarjoavat paremman liitettävyyden esimerkiksi XLR-mikrofoneille, MIDI-laitteille, kuten syntetisaattoreille, rumpukoneille ja ohjaimille ja muille. Ne tarjoavat korkeamman äänenlaadun ja ovat erinomainen valinta muusikoille, podcastereille ja striimaajille, jotka haluavat ammattimaista äänenlaatua tietokoneelleen.


Sivun yläosaan

Yleisimmät virheet ja niiden välttäminen

Äänen tallentaminen voi olla toisinaan haastavaa, mutta yleisten virheiden tiedostaminen voi parantaa äänityslaatua huomattavasti. Tässä on joitain yleisiä virheitä ja vinkkejä niiden välttämiseen:

1. Ylikuormitus ja särö

Ongelma Korkeilla äänitasoilla esiintyy ylikuormitusta ja seurauksena on yliohjaus (häiriöitä, säröjä), jotka aiheuttavat epämiellyttävää tai säröilevää ääntä.
Raitkaisu: Ylikuormituksen välttämiseksi pidä aina tallennustasoja silmällä. Säädä vahvistus äänikortilla tai mikserillä niin, että signaali ei ylitä VU-mittarissa 0 dB. Hyvä ohje on pitää maksimitasot -6 dB:n ja -12 dB:n välillä sopivan signaalin varmistamiseksi.

2. Melu, taustahäly ja huono akustiikka

Ongelma: Ei-toivotut äänet, kuten ilmastointilaitteiden, tietokoneen tuulettimien, kovien pintojen heijastukset ja kaiut, voivat heikentää äänenlaatua ja pilata äänityksen.
Ratkaisu: Tallenna mahdollisimman hiljaisessa ympäristössä ja käytä ääntä vaimentavia materiaaleja, kuten mattoja, verhoja ja äänenvaimentimia minimoimaan heijastukset ja vaimentamaan ei-toivottuja ääniä. Varmista, että mikrofoni on oikeassa asennossa sekä suunnassa äänilähteeseen päin, jotta voit siepata halutun äänen ja minimoida taustamelun. Käytä DAW:n kohinanvaimennustyökaluja tallennuksen jälkeen parantaaksesi laatua entisestään.

3. Väärä mikrofonin sijoitus

Ongelma: Mikrofonin väärä sijoitus johtaa epätasapainoiseen ääneen, liialliseen bassoon tai puuttuviin yksityiskohtiin.
Ratkaisu: Aseta mikrofoni oikealle etäisyydelle ja oikeaan kulmaan äänilähdettä kohti. Laulua varten pidä mikrofonia noin 15-30 cm etäisyydellä suusta ja käytä pop-filtteriä paukkuvien äänien (konsonanttiäänien) vähentämiseen. Kun äänität instrumentteja, säädä etäisyyttä ja kokeile eri suuntia löytääksesi parhaan äänenlaadun.

4. Ei pop-filtteriä

Ongelma: Ilman pop-suodatinta räjähtävät äänet, kuten "p" ja "b", voivat aiheuttaa ei-toivottuja paukauksia tallenteeseen, mikä voi olla häiritsevää.
Ratkaisu: Käytä aina pop-filtteriä äänittäessäsi puheääntä tai laulua. Se auttaa vähentämään ilmavirtoja ja melua ja tarjoaa puhtaamman tallennuksen.

5. Monitoroinnin unohtaminen

Ongelma: Unohdat tarkistaa äänen ennen tallennuksen alkamista ja huomaat sen jälkeen, että ääni on kelvoton tai puuttuu kokonaan.
Ratkaisu: Tarkista aina ennen varsinaisen tallennuksen aloittamista, että äänitallennus toimii kunnolla, ja että kaikissa langattomissa laitteissa on akkua koko tallennusta varten ja että ääni kuulostaa hyvältä.

Tietäen yleiset virheet on helpompi välttää niitä ja voit parantaa merkittävästi äänitallenteiden laatua. Se vaatii harjoittelua ja kokeilua, mutta tulokset ovat vaivan arvoisia.


Sivun yläosaan

Äänen editointi ja jälkikäsittely

Kun tallennus on valmis, alkaa seuraava tärkeä vaihe – editointi ja jälkikäsittely. Tämä vaihe on tarkoitettu äänen hienosäätöön, ei-toivotun kohinan poistamiseen ja ammattimaisen lopputuotteen luomiseen.

1. Melun poistaminen

Poista melua videonmuokkausohjelmistolla tai äänenmuokkausohjelmistolla (DAW) vähentääksesi näitä ei-toivottuja ääniä. Varo kuitenkin käyttämästä liikaa melunvaimennusta, sillä se voi tehdä äänestä epäluonnollista.

2. Käytä EQ:ta saadaksesi tasapainoisen äänen

Säädä ääntä EQ:lla (taajuuskorjaimella) saadaksesi selkeän ja tasapainoisen soundin. Nosta keskitaajuuksia selkeyttääksesi puhetta ja dialogia, tai leikkaa bassotaajuuksia jos äänityksessä on kuminoita tai huminoita.

3. Kompressointi äänenvoimakkuuden tasaamiseen

Kompressointi on tärkeää äänen dynamiikan tasapainottamiseksi. Se auttaa tasoittamaan äänitasoeroja, jotta kovat äänet eivät ole liian voimakkaita ja hiljaisemmat osat nousevat paremmin esiin. Se on erityisen hyödyllinen puheen ja dialogin tasoittamiseen videoissa.

4. Äänenvoimakkuuden säätö ja automaatio

Säädä äänenvoimakkuutta varmistaaksesi, että tärkeät äänielementit, kuten puhe ja dialogi, pysyvät esillä. Äänenvoimakkuuden automaation avulla voit säätää äänenvoimakkuutta sujuvasti tallenteen eri osissa, esimerkiksi kun puheen kanssa käytetään musiikkia tai äänitehosteita.

5. Tallenna oikeaan formaattiin

Kun olet valmis muokkaamaan, muista tallentaa tiedosto sopivassa formaatissa käytön mukaan. Parhaan laadun saavuttamiseksi käytetään formaatteja kuten WAV tai AIFF, kun taas MP3 tai AAC voivat olla sopivia verkkojulkaisuihin tai kun tiedostokokoa on pienennettävä.

Lisävarusteet, jotka helpottavat toteutusta

Helpota työtä oikeilla lisävarusteilla. Riippumatta siitä, tarvitseeko salamakenkään asentaa juuri nyt useampia laitteita, esimerkiksi mikrofonia ja valaistusta, voit hyvin tarvita hot shoe -jatkopalaa yllättävästi ja odottamatta.

Takaisin sivun yläosaan


Tarvitsetko apua oikeiden tuotteiden löytämiseen? Olemme täällä sinua varten – ota yhteyttä puhelimitse numeroon 024 809 38 00, yhteydenottolomakkeen kautta tai vieraile Helsingin myymälässämme. Liity nyt yhteisöömme tavataksesi samanhenkisiä luovan alan ammattilaisia, osallistu maksuttomiin tapahtumiimme, sekä pysy ajan tasalla tuoteuutisista ja opi lisää tietopankkimme avulla.


Opi lisää


Scandinavian Photo

5.12.2024

Dela

Ratkaisuja luoville ihmisille jo vuodesta 1982

Olemme Scandinavian Photolla jo yli 40 vuoden ajan auttaneet luovia ihmisiä toteuttamaan visioitaan. Tarjoamme inspiraatiota, asiantuntemusta ja tuotteita muun muassa valokuvauksen, äänen, videokuvauksen ja teknologian tarpeisiin. Palvelemme myös elokuvan, musiikin ja taiteen harrastajia. Oikeilla työkaluilla ideat muuttuvat todellisuudeksi. Autamme sinua valitsemaan tuotteet, jotka vastaavat tarpeitasi. Tarjoamme korkealaatuisten tuotteiden lisäksi myös henkilökohtaista ja asiantuntevaa palvelua. Asiantuntemuksemme ja sitoutumisemme takaavat, että löydät juuri sinulle sopivan varustuksen.

Seuraa meitä:
Liity uutiskirjeemme tilaajaksi!

Ole kartalla tekniikka-alan uusimmista trendeistä! Syöttämällä sähköpostiosoitteesi ja tilaamalla uutiskirjeen suostut vastaanottamaan uutiskirjeitä Scandinavian Photolta. Uutiskirjeen tilaajana saat upeita tarjouksia, tietoa alan johtavien tuotemerkkien kuulumisista ja uutuuksista sekä tietysti runsaasti inspiraatiota.

Uutiskirjeen tilaaminen on vapaaehtoista ja voit peruuttaa tilauksen tai suostumuksesi milloin tahansa. Lue lisää henkilötietojen käsittelystä ja oikeuksistasi tietosuojaselosteestamme.

Ostoskori

Ostoskori

Ostoskorisi on tyhjä

Yhteensä: 0 tuotetta
0 EUR

Suosikit

Suosikit

Toivelista on tyhjä

Yhteensä: 0 tuotetta
0 EUR

Jaa ostoskori

Säästä linkki, lähetä se ystävälle tai jaa se yhteisössä.

Anna ostoskorille nimi
Linkki ostoskoriin